ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Για σήμερα το πρωί στις 11.30 έχει προγραμματιστεί να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο, η έγκριση της συμφωνίας 4 σημείων για το καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου Great Sea Interconnector.
Ωστόσο μέχρι χθες βράδυ, επικρατούσε μια αβεβαιότητα για το αν τελικά το θέμα θα περάσει στο σημερινό υπουργικό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε ολοκληρωθεί η συγγραφή των κειμένων για τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι όλοι οι υπουργοί «ευχαριστημένοι» με τη συμφωνία και οι παρασκηνιακές πιέσεις είναι ισχυρές στο παραπέντε της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.
Η κυπριακή πλευρά, όμως φέρεται, επισήμως, να έχει λάβει τις αποφάσεις για τη συμφωνία των 4 σημείων για την ηλεκτρική διασύνδεση τα οποία είναι τα εξής:
-Συμμετοχή της κυπριακής δημοκρατίας στο έσοδο του ΑΔΜΗΕ με 125 εκ. για τα πέντε χρόνια της κατασκευής του έργου.
-Συμμετοχή των καταναλωτών μέσω του συμφωνημένου WACC 8,3% για 17 χρόνια.
-Επιμερισμός 50-50 του γεωπολιτικού ρίσκου, δηλαδή του κόστους το έργου στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του.
-Το θέμα της συμμετοχής του κυπριακού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, με 100 εκατ. ευρώ και περίπου 30% των μετοχών.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στις προθέσεις της κυπριακής πλευράς, είναι να διατυπωθεί λεκτικά η πρόθεση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, χωρίς όμως και να υλοποιηθεί αυτό άμεσα.
Από την άλλη για την ελληνική πλευρά, είναι κρίσιμο η κυπριακή Κυβέρνηση να αποκτήσει σημαντικό ποσοστό μετοχών στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης, γιατί θα στείλει σε επενδυτές και χρηματοδότες το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει απόλυτα το έργο. Αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη χρηματοδότηση, από επενδυτές, από ιδιωτικές τράπεζες αλλά πιθανό και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), στην οποία εκκρεμεί αίτημα για δάνειο περίπου 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο εκείνου που ζητούν τράπεζες στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Κυπριακές επιφυλάξεις
Η κυπριακή πλευρά και η Προεδρία της Δημοκρατίας, όμως θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποκλίνει από τη δέσμευσή της να λάβει απόφαση για αγορά ή όχι μετοχικού κεφαλαίου στον Great Sea Interconnector μόνο αφού ολοκληρωθούν μελέτες αξιολόγησης, από ξένο οίκο, της μελέτης κόστους – οφέλους που ετοίμασε η Exergia για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ.
Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάθεση της αξιολόγησης της Μελέτης Κόστους Οφέλους του ΑΔΜΗΕ σε Ανεξάρτητο Οίκο και η συμμετοχή της Κύπρου επενδυτικά στο έργο, συνδέεται με τη γνωμοδότηση αυτή.
Τις προηγούμενες εβδομάδες η κυπριακή Κυβέρνηση προκήρυξε δύο φορές το σχετικό διαγωνισμό και ανταποκρίθηκε μόνο η DNV. Έχει μάλιστα ανακοινωθεί επισήμως ότι η Δημοκρατία δεν θα είναι έτοιμη να έχει τη μελέτη και να λάβει τις αποφάσεις της ως προς την αγορά κεφαλαίου στον GSI πριν από τον Νοέμβριο.
Χρονοδιάγραμμα
Στην περίπτωση, που περάσει ανεμπόδιστα από το υπουργικό Συμβούλιο σήμερα η συμφωνία των 4 σημείων, αύριο την Τετάρτη, αναμένεται να δημοσιευθούν οι δύο ρυθμιστικές αποφάσεις για το έσοδο του ΑΔΜΗΕ τα 5 χρόνια, και το WACC.
Την Πέμπτη αναμένεται ο Κύπριος Πρόεδρος στην Αθήνα, για τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Εξετάζει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό CFD για ΑΠΕ στη Ρουμανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σολτς στο Μαγδεμβούργο: Τρομερή πράξη να τραυματίζεις και να σκοτώνεις τόσους πολλούς με τέτοια βαναυσότητα(upd)
- Σεισμός τώρα 2,1 Ρίχτερ στο Χαλάνδρι, αισθητός και στην Αθήνα
- Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη: Ανάγκασαν μαθητή να πιει «ποτό» με ακαθαρσίες
- Στέφανος Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας