Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Έρχεται γαλλική επενδυτική ασπίδα – Τριμερής στη Νέα Υόρκη Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη-Μακρόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Πολυεθνική συμμαχία επιδιώκει να δημιουργήσει η Κύπρος στην εταιρεία ειδικού σκοπού, με την οποία στοχεύει να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, της εταιρείας -θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ- που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος τις προηγούμενες μέρες δεσμεύτηκε πολιτικά να συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δεδομένων του project από Ανεξάρτητο Σύμβουλο. Στο μεταξύ η Κύπρος προχωρεί σε δυναμική οικονομική διπλωματία, με στόχο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή και άλλων διεθνών επενδυτών στο ίδιο σχήμα.

Μετά τις επαφές με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, με στόχο τη συμμετοχή της κρατικής εταιρείας των Εμιράτων TAQA στο έργο, το Σάββατο επικοινώνησε για τον ίδιο λόγο και με το Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στη συνομιλία τους, οι δυο ηγέτες συζήτησαν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αυτό και εταιρείας γαλλικών συμφερόντων.

Aναφέρεται, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά και στην επικείμενη Σύνοδο Ηγετών του Med9, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο, στις 11 Οκτωβρίου, και στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος Μακρόν.

Η συμμετοχή της Γαλλίας στην ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναμένεται να συζητηθεί στην τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μέριμνα του Κύπριου προέδρου είναι να εξασφαλίσει και τη συμμετοχή των Γάλλων στην εταιρεία ειδικού σκοπού ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή επενδυτική συμμαχία, ικανή να υποστηρίξει το έργο μέχρι τη λειτουργία του.

Τι σημαίνει για τη Γαλλία

Το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας είναι τόσο οικονομικό όσο και γεωπολιτικό.

Οικονομικό, καθώς αφορά την επιχειρηματική εμπλοκή γαλλικών εταιρειών στο έργο, αλλά και για να προασπιστεί την ολοκλήρωση του έργου που έχει αναλάβει η γαλλική Nexans.

Επίσης, είναι γεωπολιτικός, καθώς το Παρίσι επιδιώκει ιδιαίτερο ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η διακρατική συμφωνία

Την Παρασκευή το βράδυ υπεγράφη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει τρία σημεία, τα οποία οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται να υλοποιήσουν:

Η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης για το ύψος του εσόδου, που εκκρεμεί η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί  από τη ΡΑΕΚ σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, κλείνοντας και την τελευταία ρυθμιστική εκκρεμότητα για το έργο.

Τον καταμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου σε αναλογία 50 – 50. Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές, πρόκειται να θεσπίσει την προαναφερόμενη δέσμευση καταθέτοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα προσδιορίζει ότι μέρος της ενδεχόμενης ζημίας λόγω γεωπολιτικού ρίσκου, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό

Η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στον φορέα υλοποίησης του έργου Great Sea Interconnector, μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, στην οποία η Κύπρος θέλει συνεπενδυτές από ισχυρά κράτη.

Διαβάστε επίσης:

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Επεσαν οι υπογραφές για να επανεκκινήσει το έργο – Αραβικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση

Hurriyet: O Ράμα ετοιμάζει στα Τίρανα το πρώτο ανεξάρτητο κρατίδιο ισλαμιστών στα πρότυπα του Βατικανού

ΜΕΓΑ: Aύξηση 10,5% στον τζίρο το 2023