• Business

    Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Έγινε ένα πρώτο βήμα για το έργο- ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

    Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα συνομιλήσουν την Πέμπτη για το καλώδιο.


    Με θετική διάθεση για την υλοποίηση του έργου, αλλά με επιφυλακτικά βήματα και μετρημένες δηλώσεις,  ολοκληρώθηκε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου.

    Η Δήλωση Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου μετά το υπουργικό Συμβούλιο δημιούργησε  περισσότερα ερωτηματικά παρά βεβαιότητες για το αν έχουμε συμφωνία, αφού έκανε αναφορά μόνο σε ένα από τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας Ελλάδας και Κύπρου, που είναι κρίσιμα για την ελληνική πλευρά για να θεωρηθεί το έργο βιώσιμο και να προχωρήσει.

    Ειδικότερα, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε τη διάθεση ποσού €25εκατ. ανά έτος, αυστηρώς, για περίοδο 5 ετών ως επιδότηση της αντίστοιχης αύξησης που δυνατόν να επέλθει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για το δικαίωμα ανάκτησης εξόδων κατά την κατασκευαστική περίοδο διασύνδεσης, δηλαδή από 1/1/2025 μέχρι 31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από αυτή την αύξηση. Το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης των δικαιωμάτων ρύπων. Η πρώτη δόση των €25εκατ. θα συμπεριληφθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

    Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στα άλλα κρίσιμα σημεία της συμφωνίας, όπως το WACC δηλαδή η επιβάρυνση των λογαριασμών για τη χρηματοδότηση του έργου, η συμφωνία για το μοίρασμα 50-50 του γεωπολιτικού ρίσκου και η συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργο με 30% ή 100 εκ. ευρώ.

    Ο υπουργός, είπε: “Το αμέσως επόμενο διάστημα, και στη βάση του οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί, θα βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Ελληνική πλευρά όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περαιτέρω πρόοδο της υλοποίησης του έργου αλλά και με μέρη που έχουν ήδη επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο”, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι βρισκόμαστε στο πρώτο βήμα.

    Πληροφορίες από κυπριακές πηγές, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει διαφωνία για τα άλλα δύο σημεία της συμφωνίας, το WACC και το μοίρασμα του γεωπολιτικού ρίσκου. Το τέταρτο σημείο όμως, που αφορά την απόφαση για τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο, όπως διαμηνύεται θα καθυστερήσει, αφού για να αποφασίσει κάτι τέτοιο η κυπριακή πλευρά θέλει πρώτα τη  γνωμοδότηση του Ανεξάρτητου Συμβούλου.

    Επόμενα βήματα

    Πηγές του ΑΔΜΗΕ  αναφέρουν, ότι περιμένουν να δουν γραπτώς το κείμενο της όποια συμφωνίας, για να μπορούν να κρίνουν αν όλα μπορούν να προχωρήσουν κανονικά.

    Αναμένονται και οι δύο ρυθμιστικές αποφάσεις από την ΡΑΕΚ, που θα αποδείξουν στην πράξη ότι τουλάχιστον η ρυθμιστική εκκρεμότητα έχει ξεπεραστεί.

    Σημαντική θα είναι και η συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη, όπου θα φανεί, αν η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη και θεωρεί το έργο βιώσιμο, ακόμη και αν δεν συμμετέχει από τώρα η Κύπρος στο μετοχικό κεφάλαιο.

    Οι επόμενες μέρες, επομένως είναι κρίσιμες, για να δούμε αν το έργο είναι τελικά βιώσιμο και μπορεί να προχωρήσει.

    Σημειώνεται ότι δια στόματος του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Παπαναστασίου, τονίστηκε η σημασία του έργου και η θετική διάθεση της Κύπρου να το προχωρήσει. Ωστόσο, πρέπει να δούμε αν οι χρόνοι αποφάσεων και ο οδικός χάρτης που ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός, βρίσκει σύμφωνη και την ελληνική πλευρά. Δηλαδή αν έχει καταρτιστεί μόνο από την κυπριακή πλευρά, ή από κοινού με την Ελλάδα.

    Ειδικότερα είπε χθες ο κ. Παπαναστασίου:

    “Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης. Το έργο θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, αφού θα διασυνδέσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Η επίτευξη του στόχου αυτού είναι ιδιαίτερης σημασίας και για τη διατήρηση και περαιτέρω επιτάχυνση μεσοπρόθεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών της χώρας, καθώς βασικός στόχος είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της έλευσης Φ/Α και των ΑΠΕ.

    Η σημασία του έργου τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF) με το υψηλότερο ιστορικά ποσό των €657 εκατ.

    Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι το επιστέγασμα πολλών διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και των διευκρινίσεων που έχουν δοθεί, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει ενώπιόν της πραγματικά δεδομένα αναφορικά με τις οικονομικές, τεχνικές και νομικές πτυχές του έργου.

    Ως Κυβέρνηση επιδείξαμε την απαραίτητη υπευθυνότητα και δέουσα επιμέλεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τη λήψη αποφάσεων που αφορούν έργα τέτοιου βεληνεκούς, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κυπριακού λαού στον οποίο είμαστε υπόλογοι.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, και στη βάση του οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί, θα βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Ελληνική πλευρά όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περαιτέρω πρόοδο της υλοποίησης του έργου αλλά και με μέρη που έχουν ήδη επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο”.



    ΣΧΟΛΙΑ