ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει υπογράψει η ΡΑΕΚ και την απόφαση για το έσοδο του ΑΔΜΗΕ το 2025, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα της Nexans και το penalty των 9,5 εκ. ευρώ προς τη γαλλική εταιρεία.
Ειδικότερα, για να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου εκτός από τις δύο ρυθμιστικές αποφάσεις που δημοσίευσε χθες η ΡΑΕΚ χρειάζεται και η ρυθμιστικό απόφαση για το έσοδο. Όμως αυτή δεν έχει υπογραφεί ακόμη με αποτέλεσμα χθες να συνεχίζονται οι πιεστικές επαφές μεταξύ Υπουργείων Ενέργειας, ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ για να πειστεί η ΡΑΕΚ να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή και της ρυθμιστικής απόφασης για το έσοδο του ΑΔΜΗΕ το 2025.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν υπάρχει διαφωνία για την υπογραφή της τρίτης ρυθμιστικής απόφασης, απλά καθυστέρησαν οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι πιέσεις για να λυθεί και η τελευταία αυτή, κρίσιμη για τον ΑΔΜΗΕ εκκρεμότητα μέχρι τη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου ο ΑΔΜΗΕ έστειλε επιστολή προς τις Ρυθμιστικές Αρχές των 2 χωρών, όπου ο διαχειριστής επισημαίνει ότι έλαβε τελεσίγραφο από την Nexans που καθιστά σαφές ότι εφόσον δεν λάβει την τελική εντολή (Full Notice to Proceed) από τον ΑΔΜΗΕ θα αναστείλει το έργο ενεργοποιώντας τα penalty. Όπως φαίνεται οι δυο ρυθμιστικές αποφάσεις που έλαβε χθες και δημοσίευσε η ΡΑΕΚ ήταν απαραίτητες, αλλά χρειάζεται και η τρίτη που θα αποδεικνύει το έσοδο του ΑΔΜΗΕ για το 2025.
Η ΡΑΑΕΚ ήδη υιοθέτησε δύο αλλαγές: Την έναρξη ανάκτησης εξόδων από τον φορέα υλοποίησης από το 2025 μέχρι και το 2029, έναντι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα αποκόπτονται από τους καταναλωτές αλλά θα επιστρέφονται σε αυτούς με κρατική επιδότηση, που θα διατίθεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού. Επίσης, παρατείνεται στα 17 χρόνια η παραχώρηση προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8,3%) στον φορέα υλοποίησης.
Από τον προϋπολογισμό ενδεχόμενη ζημιά λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Ένα από τα αγκάθια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν το γεωπολιτικό ρίσκο. Ποιος δηλαδή θα αναλάβει τη ζημιά, τα έξοδα που θα έχουν γίνει ως τότε, αν τελικά το έργο δεν ολοκληρωθεί λόγω γεωπολιτικών προβλημάτων με την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να μοιραστεί η ζημιά 50-50 και όχι στην αναλογία 37% για την Ελλάδα -63% για την Κύπρο που είναι η αναλογία διαμερισμού του κόστους του έργου.
Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, θα γίνει με διακρατική συμφωνία. Ακολούθως θα γίνει νομοθετική παρέμβαση, που θα προβλέπει ότι στην περίπτωση που ανασταλεί το έργο λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, το 50% του κόστους θα αναλάβει η Ελλάδα. Ο ίδιος νόμος θα προσδιορίζει ότι το 50% της ζημιάς θα καλυφθεί κατά ένα μέρος 37% από τα ρυθμιστικά έσοδα, και κατά 13% από τον εθνικό προϋπολογισμό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπέρμποκ: Προειδοποιεί την Τουρκία να μην επιτίθεται εναντίον των Κούρδων στη Συρία – Πυρά και κατά του Ισραήλ
- Ζελένσκι: Δεν είμαστε σε θέση να απωθήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας