• Business

    Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Συνάντηση κορυφής στις 10 Σεπτεμβρίου και με Nexans-Αναβλήθηκε το υπουργικό

    • NewsRoom
    Θόδωρος Σκυλακάκης (Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) - Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) - Γιώργος Παπαναστασίου, (Υπ. Ενέργειας Κύπρου)

    Θόδωρος Σκυλακάκης (Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) – Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) – Γιώργος Παπαναστασίου, (Υπ. Ενέργειας Κύπρου)


     Σύσκεψη όλων των μερών που εμπλέκονται στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 στις 15:30, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας  όπως αναφέρει το philenews.gr

    Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει απευθείας επαφές με τη Nexans, την εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ.

    Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, «η σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, τόσο ως στρατηγικό έργο όσο και ως προς την οικονομική του διάσταση και ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας και της ΕΕ, είναι αδιαμφισβήτητη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση προσεγγίζει το όλο θέμα με υπευθυνότητα και τη δέουσα επιμέλεια με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κυπριακού λαού.

    Εν όψει των παραπάνω εξελίξεων, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναβάλλεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα, για μετά την προγραμματισμένη σύσκεψη της Τρίτης.

    Σημειώνεται ότι πραγματοποιούνται συνεχείς ο διαβουλεύσεις  σε επίπεδο Υπουργείο Εμπορίου, της Νομικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν συζητήσεις και με τις ελληνικές Αρχές, τον ΑΔΜΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συζητήσεις, όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα, αφορούν στη διευκρίνιση κάποιων σημείων, που η Λευκωσία θεωρεί σημαντικά προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη της τελικής απόφασης.

    Το χρονοδιάγραμμα και οι αναβολές

    Το υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει χθες για να εγκρίνει τη συμφωνία για τις οικονομικές εκκρεμότητες του έργου. Πρόκειται για την αρχική συμφωνία που είχε γίνει τη Δευτέρα, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αναστολής της σύμβασης κατασκευής του καλωδίου από τη Nexans.  Η συμφωνία προέβλεπε ότι χθες  θα συνεδρίαζε η κυπριακή  ρυθμιστική  αρχή (ΡΑΕΚ), για να πάρει την πρώτη από τις δύο κρίσιμες αποφάσεις που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα.

     Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού αναβλήθηκε για σήμερα και πλέον αναβάλλεται και πάλι για μετά την Τρίτη.  Εν τω μεταξύ σνεχίζονται   πολύωρες διαβουλεύσεις, με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης να μεταφέρουν την εικόνα ότι δεν είναι ακόμη έτοιμα τα τελικά έγγραφα, ότι ίσως υπάρχουν ακόμη ενστάσεις από κάποιους υπουργούς, καθώς και ότι το τελικό κείμενο μπορεί να χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή.



    ΣΧΟΛΙΑ