ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει πλέον η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην επιχειρηματικότητα μίλησε σε συνέντευξή της στο mononews η κ. Έλενα Καλλονά, Γενική Διευθύντρια της Jungheinrich Hellas και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣΕ (Ένωση Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων), τονίζοντας ωστόσο ότι το ΑΙ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα.
Όπως λέει, ακόμα οι διοικητικές ομάδες των επιχειρήσεων δεν έχουν κατανοήσει πλήρως ούτε έχουν σαφές όραμα για την χρήση του ΑΙ, κάτι που αποτελεί πρόκληση και πρέπει να αλλάξει, κυρίως μέσα από την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αυξηθεί και η διείσδυση του ΑΙ στην επιχειρηματικότητα, καθώς παρατηρείται ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά.
Το διήμερο 7-8 Ιουνίου η ΕΑΣΕ πραγματοποιεί συνέδριο με θέμα «Ηγετικά Ερωτήματα Ψηφιακής Νοημοσύνης» το οποίο θα εστιάσει στο καινούριο ψηφιακό σύμπαν και την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί.
Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Καλλονά στο mononews
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο. Έτσι όπως το αντιλαμβάνεστε εσείς, πώς επηρεάζει πλέον την καθημερινή μας ζωή;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) επηρεάζει πλέον την ζωή μας με πολλούς τρόπους και έχει διεισδύσει σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας, βελτιώνοντας την άνεση, την αποδοτικότητα και την εξατομίκευση.
Αρχικά έχει απλοποιήσει τη ζωή μας σε προσωπικό επίπεδο. Συσκευές όπως Siri, Alexa και Google Assistant βοηθούν σε καθημερινές εργασίες όπως η αποστολή μηνυμάτων ή ακόμα και τον έλεγχο έξυπνων οικιακών συσκευών.
Σε επαγγελματικό επίπεδο, το ΑΙ μπορεί να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών, όπως στην καταχώρηση δεδομένων και σύνταξη email, με αποτέλεσμα να αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων ενώ η εξυπηρέτηση πελατών με Chatbots και εικονικούς βοηθούς γίνεται πιο άμεση με γρήγορες απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα τους.
Στον τομέα της υγείας, το ΑΙ φαίνεται βοηθά στη διάγνωση ασθενειών, την ερμηνεία ιατρικών εικόνων αλλά και την παρακολούθηση υγείας μέσω έξυπνων συσκευών.
Φυσικά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης;
Μια μεγάλη πρόκληση είναι η κατανόηση δεδομένων. Οι ηγέτες και οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να ερμηνεύουν σωστά τα δεδομένα και να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση αυτά.
Πολλές Διοικητικές ομάδες μιας εταιρείας δεν έχουν σαφές όραμα για τη χρήση του AI. Οι ηγέτες θα πρέπει να εμπνέουν και να ενθαρρύνουν τις ομάδες τους για την ορθή χρήση του. Να νιώθουν δηλαδή οι εργαζόμενοι ότι το ΑΙ θεωρείται εργαλείο που ενισχύει τις ανθρώπινες ικανότητες και όχι αντικαταστάτης τους. Αυτό θα βοηθήσει και στην προσαρμοστικότητα που αποτελεί πρόκληση για όλους τους εργαζομένους. Η ικανότητα προσαρμογής σε νέες τεχνολογίες και περιβάλλοντα είναι καθοριστική.
Έρευνες δείχνουν ότι η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στην ελληνική επιχειρηματικότητα είναι πολύ χαμηλή. Τι θεωρείται ότι πρέπει να αλλάξει;
Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών είναι πραγματικά δυσάρεστα. Η Ελλάδα, μπορεί και πρέπει να ενισχύσει τη διείσδυση του AI στην επιχειρηματικότητά.
Πρωτίστως χρειάζεται ενημέρωση. Να δημιουργηθούν εκστρατείες πληροφόρησης για τα οφέλη του ΑΙ και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η εκπαίδευση σε θέματα ΑΙ, όπως εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών και σεμιναρίων.
Θα πρέπει να δημιουργηθούν σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές για υποστήριξη λύσεων AI και ενθάρρυνση υιοθέτησης τους στις επιχειρήσεις που θα αναδείξουν μια κουλτούρα καινοτομίας. Απαραίτητη είναι και η αναβάθμιση του νομικού πλαισίου για την υποστήριξη αυτής της καινοτομίας με ασφαλή τρόπο.
Μια άλλη ενέργεια που θα μπορούσε να αποδώσει στη διείσδυση του ΑΙ στην ελληνική επιχειρηματικότητα είναι οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων και η συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού;
Σαφώς υπάρχει έλλειψη και όπως ανέφερα παραπάνω η εκπαίδευση παίζει σημαντικό παράγοντα στη αντιμετώπιση της. Απαιτεί επένδυση στην εκπαίδευση, τη συνεχή αναβάθμιση δεξιοτήτων και τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να προωθήσουν εθνικές στρατηγικές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στο AI.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, δημιουργώντας μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό και παρόλο ότι υπάρχουν κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα, συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Χρειάζεται ένας συνδυασμός δεξιοτήτων όπως μηχανική μάθηση, ανάλυση δεδομένων και προγραμματισμό και η συνεχής εκπαίδευση είναι κρίσιμη λόγω των συνεχών εξελίξεων..
Η σωστή κατανόηση και χρήση, η συνεχής μάθηση και η προσαρμοστικότητα είναι κλειδιά για την επιτυχία στην υιοθέτηση του AI και κατ’ επέκταση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Πείτε μας λίγα λόγια για το συνέδριο που θα γίνει στις 7-8 Ιουνίου. Τι θα αποκομίσει κάποιος παρακολουθώντας το;
Το συνέδριο αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ηγέτες να εξερευνήσουν τον ρόλο της ηγεσίας στον ψηφιακό κόσμο και να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη για να καινοτομήσουν και να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Συνολικά, οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις και ιδέες για τις προκλήσεις στη νέα εποχή ηγεσίας, καθώς και βαθύτερη κατανόηση της σημασίας του χρόνου στη ζωή και την εργασία τους – ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν με κορυφαία στελέχη και ειδικούς!
Την πρώτη ημέρα, το συνέδριο εστιάζει στο καινούριο ψηφιακό σύμπαν και τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις, πώς ενσωματώνουν τις τεχνολογίες ΤΝ και με τι αποτελέσματα, πώς διαφοροποιούνται από τους ανταγωνιστές τους και πώς μετασχηματίζονται σε ψηφιακές επιχειρήσεις. Σημαντικοί ομιλητές, όπως ο Paul Leonardi, ο Mike Walsh και ο Rob Frazzini, θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, ενώ η συζήτηση πάνελ θα προσφέρει πολύτιμες διορατικότητες για την εργασία, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τη λήψη αποφάσεων στην ψηφιακή επιχείρηση.
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου εστιάζει στην έννοια του χρόνου στη ζωή μας. Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν θέματα όπως η εφημερότητα, η ιστορικότητα και η αιωνιότητα, και πώς αυτές οι αντιλήψεις του χρόνου επηρεάζουν τη ζωή και τη λήψη αποφάσεων. Με ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες όπως η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, ο Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Σταμούλης, η Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος, εκδότρια & αρχισυντάκτρια αθηΝΕΑς και η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου, η δεύτερη ημέρα υπόσχεται να είναι μια βαθιά εποικοδομητική εμπειρία.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα: Διανομή μερίσματος 332 εκατ. ευρώ στους μετόχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αζερμπαϊτζάν: Το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα
- Φινλανδία: Δεξαμενόπλοιο από τη Ρωσία ερευνάται για τη “σοβαρή δολιοφθορά” στο καλώδιο Estilink 2
- Ρωσία: Έκλεισαν προσωρινά και τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας
- ΕΥΔΑΠ για πλημμυρικά φαινόμενα στη λεωφόρο Ποσειδώνος