Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Καύσωνες και προβλήματα εφοδιασμού ανεβάζουν την τιμή αερίου και ενέργειας

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κινούμενη άμμος είναι η αγορά ενέργειας καθώς από τα προβλήματα μειωμένης ζήτησης και αρνητικών τιμών της άνοιξης, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλάζουν το σκηνικό, δημιουργώντας μεγάλη ζήτηση για αέριο και ενέργεια σε Ασία και Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή ένα πρόβλημα εφοδιασμού στον αγωγό της Νορβηγίας, μειώνει τις ροές αερίου στην Ευρώπη, θυμίζοντας ότι κυριαρχεί η αβεβαιότητα για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, που σήμερα βασίζεται κυρίως στη Νορβηγία και το LNG.

Μια ρωγμή στον αγωγό στην υπεράκτια πλατφόρμα μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου και την ίδια στιγμή οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της ισχυρότερης ζήτησης στην Ασία, όπου ένα κύμα καύσωνα ενισχύει την κατανάλωση για ψύξη. Αυτό οδήγησε σε αυξημένο ανταγωνισμό για φορτία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ταυτόχρονα τα επίπεδα νερού για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Νορβηγίας παραμείνουν χαμηλά, πλήγμα στις ελπίδες ότι η σκανδιναβική χώρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των ενεργειακών ανησυχιών της Ευρώπης.

Η Νορβηγία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, που πωλείται κυρίως μέσω καλωδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία. Αν μειώσει τις εξαγωγές της θα εντείνει τους φόβους για δύσκολο χειμώνα για την ήπειρο, που βασίζεται στην Νορβηγία  μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Προς το τέλος του 2024, η αναμενόμενη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού που ακόμη προμηθεύει με αέριο την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, αναμένεται να εντείνει τη ζήτηση για LNG πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές.

Καύσωνες και άνοδος της ζήτησης

Στην αγορά επόμενη μέρας, η τιμή για αύριο στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 119 ευρώ/MWh, η πέμπτη υψηλότερη στην Ευρώπη, αντανακλώντας την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου  που έχει πάρει την ανιούσα, και βρίσκεται στην υψηλότερη τιμή για το 2024 στα 36 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο   κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα με 49,2% ενώ οι ΑΠΕ περιορίζονται στο 31,42% και ο λιγνίτης συνεχίζει να απουσιάζει από την ηλεκτροπαραγωγή. Ταυτόχρονα τους επόμενους μήνες η ζήτηση θα ανεβαίνει, τόσο λόγω των θερμοκρασιών και της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών όσο και λόγω των τουριστικών ροών.

Στον ευρωπαϊκό χάρτη τιμών ενέργειας, το διασυνδεδεμένο σύστημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζει ανάλογου επιπέδου τιμές στην περιοχή των 120 ευρώ/MWh προμηνύοντας ψηλότερα επίπεδα στις τιμές χονδρεμπορικής το μήνα Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η αυξημένη χονδρεμπορική τιμή του Μαΐου ώθησε προς τα πάνω τις τιμές των πράσινων τιμολογίων τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα το Μάιο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έφτασε στα 79,36 ευρώ/MWh από 60,16 ευρώ/MWh, που ήταν τον Απρίλιο. Δηλαδή το Μάιο η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ήταν κατά 31,8% αλλά η μέση τιμή των τιμολογίων του Ιουνίου διαμορφώθηκε κατά 45% υψηλότερα, λόγω των πρόσθετων μεταβλητών που καθορίζουν την τιμή του.

Αν τον Ιούνιο η τιμή χονδρεμπορικής κρατηθεί στα υψηλά επίπεδα, της αρχής του μήνα, οι καταναλωτές θα δουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα ακόμη υψηλότερα…

Η μέση τιμή Ιουνίου διαμορφώθηκε στα πράσινα τιμολόγια 14,6 λεπτά/ κιλοβατώρα, αυξημένα κατά 42% από τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα που ήταν 10,3 λεπτά/κιλοβατώρα.

Διαβάστε επίσης:

Αργεντινή: Γιατί ξεμένει από φυσικό αέριο έχοντας τα τεράστια αποθέματα;

Πράσινα τιμολόγια: Η ΔΕΗ με 11,8 λεπτά η φθηνότερη τον Ιούνιο- Αυξήσεις κατά μέσο όρο 42%

Motor Oil: Με τιμή ενέργειας στα 30 ευρώ/Mwh το πράσινο υδρογόνο θα είναι ανταγωνιστικό