ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά το κρασί και ο καφές έπεσε «θύμα» της υπερφορολόγησης. Η αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων Ελλήνων, η οποία θεωρείται από πολλούς ως το «τελευταίο οχυρό» της κατανάλωσης έχει υποστεί σοβαρότατο πλήγμα μετά την επιβολή του ΕΦΚ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.
Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen που παρουσίασαν χθες στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Καφέ στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, οι πωλήσεις καφέ σε όγκο από την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο ΕΦΚ έχουν υποχωρήσει κατά 6,8% στα σούπερ μάρκετ, όπου πραγματοποιούνται τα 2/3 της συνολικής κατανάλωσης καφέ.
Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), Ηλίας Παπαδόπουλος, ο ΕΦΚ οδήγησε σε αύξηση των τιμών, οι οποίες ανάλογα με την κατηγορία καφέ ανήλθαν από 7% έως 28%. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις έγιναν στον ελληνικό καφέ, ο οποίος καταναλώνεται κυρίως από συνταξιούχους από τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβλήθηκε ΕΦΚ στον καφέ ύψους 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο, 2 ευρώ/κιλό στον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο, όπως επίσης και στα παρασκευάσματα καφέ.
«Ανάχωμα οι προσφορές»
Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει πως οι εταιρείες του κλάδου επιχειρούν να μετριάσουν την επιβάρυνση στα νοικοκυριά, μέσα από έντονες προωθητικές ενέργειες. Όπως λέει ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή οι επιχειρήσεις αύξησαν τις προσφορές τους, κυρίως στον στιγμιαίο και στον ελληνικό, και τονίζει πως στο ίδιο μοτίβο θα συνεχίσουν να κινούνται και το επόμενο διάστημα, προκειμένου να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών.
Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα καθώς η κάθε εταιρεία καθορίζει τη στρατηγική της ανάλογα με τις επιδιώξεις της.
Για τον αντιπρόεδρο της ΕΕΚ, η κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ είναι απαραίτητη προκειμένου να επιστρέψει η ομαλότητα στον κλάδο, ο οποίος πλήττεται και από το λαθρεμπόριο που έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ελάχιστες είναι οι χώρες της Ευρώπης που έχουν ΕΦΚ στον καφέ και αυτές είναι κυρίως χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (Γερμανία, Δανία, κα.) ενώ η Ρουμανία αναγκάστηκε να πάρει πίσω το μέτρο.
Ο κλάδος του καφέ, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, και οφείλει η Πολιτεία να σκύψει πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του. Να σημειωθεί πως την Ελληνική Ένωση Καφέ απαρτίζουν συνολικά 21 μέλη, κορυφαίοι επαγγελματίες του κλάδου, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85% της αγοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΦΚ στο κρασί: Η κατάργηση κόλλησε στην… καθαρογραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάχη με το χρόνο για το deal της Sixt
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μην ανησυχείτε: Ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς δεν φεύγει!!!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ