Mια μεγάλη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών ESG (που αφορούν την επιχειρηματική συμμόρφωση) ζητά τώρα πιο επίμονα η Γαλλία, μετά από το χάος που έχει προκαλέσει στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ η επιστροφή Τραμπ. 

Η διαδικασία απλούστευσης του CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), πρέπει να ξεκινήσει με «μια τεράστια ρυθμιστική παύση», σημειώνει η γαλλική κυβέρνηση σε έγγραφο 22 σελίδων που αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

1

Η νομοθεσία θα πρέπει να επανεξεταστεί και να αναθεωρηθεί καθώς καθίσταται σαφές ότι οι νόμοι «δεν είναι προσαρμοσμένοι στο νέο πλαίσιο του οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού και στις μη συνεργάσιμες πολιτικές των κύριων διεθνών ανταγωνιστών μας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Παρόλο που αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για τη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ένα καθαρό μηδενικό μέλλον, οι απαιτήσεις του CSRD θα πρέπει να «χαλαρώσουν σημαντικά», ενώ οι μετρήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στους «κλιματικούς στόχους», σύμφωνα με το έγγραφο.

Σημειώνεται ότι οι κανόνες της ESG της ΕΕ, επιβάλουν μια σειρά νέων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης απαιτήσεων, που πρέπει τώρα να εφαρμοστούν από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ το CSRD, στον αρχικό του σχεδιασμό, αναμένεται να επηρεάσει εταιρείες με τουλάχιστον 250 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα 50 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, οι ανταγωνίστριες εταιρείες των ΗΠΑ, φαίνονται έτοιμες να εισέλθουν σε μια φάση αναθεώρησης, αφού ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα καταργήσει μια σειρά από πράσινες πολιτικές της εποχής Μπάιντεν, από τις πρώτες ημέρες του στο Οβάλ γραφείο.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί ένα μπαράζ αποχωρήσεων αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών από την παγκόσμια συμμαχία για το κλίμα (Net-Zero Banking Alliance – NZBA)

Την αρχή έκανε η Goldman Sachs και η Wells Fargo, ενώ ακολούθησαν οι Βank of America και Citigroup.

«Ηχηρή» ήταν και η αποχώρηση της Morgan Stanley, σε συνέχεια μιας σειράς αποχωρήσεων βαρέων ονομάτων της Wall Street.

«Πολλοί ευρωπαίοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει τεράστια απογοήτευση με το ρυθμιστικό καθεστώς στην ΕΕ, ενώ αποδίδουν τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως στους κανονισμούς», σημείωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας εικονικής εμφάνισης στο Νταβός την Πέμπτη.

Το γαλλικό μανιφέστο

Οι γαλλικές προτάσεις εκτείνονται από τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα απαλλαγούν από ορισμένα ρυθμιστικά καθήκοντα έως απλούστερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και την αναθεώρηση των κανονισμών για τα χημικά, υπογραμμίζοντας την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε μια ολοένα και πιο σκληρή μάχη για ίσους όρους ανταγωνισμού.

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει το μεταβαλλόμενο πολιτικό πλαίσιο και την οικονομική επιβάρυνση στις εταιρείες της από το ρυθμιστικό πλαίσιο του μπλοκ, σύμφωνα με το γαλλικό έγγραφο.

Η ΕΕ «χάνει αυτήν τη στιγμή το 10% του δυναμικού της ΑΕΠ», επισημαίνεται στο γαλλικό μανιφέστο, το οποίο επικαλείται την έκθεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η Γαλλία ζητά επίσης απλουστεύσεις στους κανόνες που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αναβολής στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας III.

Οι Γάλλοι ζητούν επιπλέον να αναβληθεί η εφαρμογή της Οδηγίας για την εταιρική βιωσιμότητα, η οποία εισάγει νομικούς κινδύνους για τις εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικών κανόνων στις εφοδιαστικές αλυσίδες τους.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη νομοθεσία που περιπλέκει την καθημερινή ζωή των εταιρειών και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους», δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Ερίκ Λομπάρ.

Επηρεάζονται 50.000 επιχειρήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Γερμανία, η οποία έχει ήδη ζητήσει τροποποιήσεις στους κανονισμούς, ειδικά στην οδηγία για την εταιρική αειφορία, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ πιέζουν τώρα δημόσια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε μετατροπές σε μια νομοθεσία ορόσημο που βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να αναγκάσει έως και 50.000 εταιρείες να αναφέρουν εκατοντάδες σημεία δεδομένων ESG.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψιν τις προτάσεις της Γαλλίας (μάλιστα τις περίμενε).

Έτσι, σε ένα προσχέδιο έκθεσης που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη στρατηγική της για την ανταγωνιστικότητα, η ΕΕ αναμένεται να υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μια μεγάλη προσπάθεια απλούστευσης κατά τουλάχιστον 25%, αναφέρει το Bloomberg.

Πάντως, προς το παρόν συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη νομοθεσία, με την Κομισιόν να συνεχίζει τις λαμβάνει υπόψη νέες πληροφορίες, έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: 

Ντόναλντ Τραμπ από Νταβός: Νέες απειλές για δασμούς – Τι είπε για Ουκρανία, LNG, πετρέλαιο, επιτόκια, πυρηνικά

Ευρωπαϊκές τράπεζες: «Κλήση αφύπνισης» ενόψει της επιστροφής Τραμπ – Γιατί χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

ΕΕ: Προχωρά σε περιορισμό της ESG λόγω γαλλικών απαιτήσεων