Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την Τετάρτη βαριά πρόστιμα στις εταιρείες Apple και Meta, στο πλαίσιο της νέας αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που στοχεύει στον περιορισμό της ισχύος των τεχνολογικών κολοσσών. Συγκεκριμένα, στην Apple επιβλήθηκε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 570 εκατομμύρια δολάρια), ενώ η Meta τιμωρήθηκε με 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να επιτείνει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη απειλήσει με την επιβολή δασμών σε χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

1

Οι κυρώσεις είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διερεύνησε τη συμμόρφωση των τεχνολογικών εταιρειών με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Ο κανονισμός αυτός αποσκοπεί στη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού, επιτρέποντας σε μικρότερες επιχειρήσεις να αποκτούν πρόσβαση σε αγορές που κυριαρχούνται από μεγάλες πλατφόρμες.

Η Apple γνωστοποίησε ότι προτίθεται να προσβάλει τη συγκεκριμένη απόφαση, υποστηρίζοντας πως η Επιτροπή την αντιμετωπίζει μεροληπτικά και με τρόπο που υπονομεύει την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια των χρηστών και την καινοτομία. Από την πλευρά της, η Meta επέκρινε επίσης τις κυρώσεις, κατηγορώντας την ΕΕ για επιλεκτική μεταχείριση σε βάρος επιτυχημένων αμερικανικών εταιρειών.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι η απαίτηση της ΕΕ να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο, ουσιαστικά ισοδυναμεί με την επιβολή ενός πολυδισεκατομμυρίου κόστους, περιορίζοντας παράλληλα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σε σύγκριση με προηγούμενες κυρώσεις από την αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ υπό την ηγεσία της Margrethe Vestager, τα πρόστιμα θεωρούνται πιο μετριοπαθή. Σύμφωνα με πηγές, αυτό οφείλεται στην περιορισμένη διάρκεια των παραβάσεων, στην εστίαση στη συμμόρφωση και στην πρόθεση να αποφευχθεί η κλιμάκωση των σχέσεων με την αμερικανική πλευρά.

Η Επιτροπή απαίτησε από την Apple να άρει περιορισμούς που εμποδίζουν τους δημιουργούς εφαρμογών να προτείνουν στους χρήστες εναλλακτικές και οικονομικότερες επιλογές εκτός του App Store. Όσον αφορά τη Meta, κρίθηκε ότι το μοντέλο «pay-or-consent» που εφαρμόστηκε από τον Νοέμβριο του 2023 παραβιάζει τους κανόνες του DMA. Το μοντέλο αυτό προσφέρει δωρεάν χρήση των Facebook και Instagram με ανταπόδοση την αποδοχή διαφημιστικής παρακολούθησης, ενώ υπάρχει και επιλογή πληρωμής για εμπειρία χωρίς διαφημίσεις.

Και οι δύο εταιρείες έχουν δύο μήνες στη διάθεσή τους για να συμμορφωθούν με τις επιταγές της ΕΕ, διαφορετικά κινδυνεύουν με καθημερινά πρόστιμα.

Η Apple απέφυγε την επιβολή κυρώσεων σε ξεχωριστή υπόθεση που αφορούσε επιλογές προγράμματος περιήγησης στα iPhones, καθώς προχώρησε σε αλλαγές που επιτρέπουν ευκολότερη μετάβαση σε εναλλακτικά browsers και μηχανές αναζήτησης – αλλαγές που κρίθηκαν συμβατές με την DMA.

Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για παρακώλυση του sideloading – δηλαδή της δυνατότητας εγκατάστασης εφαρμογών από πηγές εκτός του App Store. Επιπλέον, επικρίθηκε για τους όρους και τα τέλη που επιβάλλει στους προγραμματιστές, όπως το νέο “Core Technology Fee”, τα οποία θεωρούνται αποτρεπτικά για τη χρήση εναλλακτικών μέσων διανομής εφαρμογών.

Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ο χαρακτηρισμός του Meta Marketplace ως “πύλης” σύμφωνα με την DMA δεν ισχύει πλέον, καθώς ο αριθμός των χρηστών έπεσε κάτω από το όριο.

Η Τερέζα Ριμπέρα, επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ, δήλωσε πως οι κυρώσεις είναι αυστηρές αλλά ισορροπημένες, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να σέβονται τους ευρωπαϊκούς νόμους και αξίες.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής Andreas Schwab κάλεσε την Επιτροπή να συνεχίσει τις έρευνές της κατά της Google και της X (πρώην Twitter), τονίζοντας ότι τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας μπορεί να πλήξει τη συνοχή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής πολιτικής.

 

Διαβάστε επίσης 

Κλάους Σβαμπ: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκινά έρευνα εναντίον του

Βουτιά 58% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων bulkers το πρώτο τρίμηνο του 2025

Λούσι Γκουό: Η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο που εκθρόνισε την Τέιλορ Σουίφτ