Την ανάγκη να επιστρέψει η χώρα μας σύντομα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, παρότι έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της για τα επόμενα δυόμιση με τρία χρόνια χάρη στο μαξιλάρι των 25 δισ. ευρώ τόνισε χθες ο επικεφαλής του παραρτήματος της HSBC Γαλλίας στην Ελλάδα για τις διεθνείς αγορές, Κωνσταντίνος Κάμαρης, επισημαίνοντας πως «στόχος των Μνημονίων ήταν να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές για να δανείζεται».

Ο κ. Κάμαρης από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες για την προοπτική των αγορών το 2019 ανέφερε ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 25 δισ. ευρώ επιτρέπει στη χώρα να επιλέξει τη χρονική συγκυρία που τα επιτόκια θα είναι ευνοϊκά, και όχι όπως σήμερα που κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα (στα επίπεδα του 4,6% για το δεκαετές ομόλογο).

Σύμφωνα με το στέλεχος της HSBC, η χώρα μας θα πρέπει να επιδιώξει τη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τους οίκους αξιολόγησης, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για φθηνό δανεισμό από τις αγορές, μέσα από την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.

«Ο λόγος που θα σταματούσε τους οίκους να ανεβάσουν την βαθμολόγηση της Ελλάδας, θα ήταν εάν φαινόταν πως έκανε πίσω απ’ όσα είχε συμφωνήσει και ψηφίσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα έχει πολύ στενή επενδυτική βάση και χρειάζεται να αναβαθμιστεί και χρειάζεται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα». Όπως είπε ο ίδιος, οφείλουμε να αντιληφθούμε πως πλέον το ακροατήριο δεν είναι οι Θεσμοί, αλλά οι αγορές.

Από εκεί και πέρα, το στέλεχος της HSBC αναγνώρισε πως έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως τα δυο με τρία τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ΑΕΠ, αισθητή μείωση της ανεργίας σε επίπεδα κάτω του 20%, αλλά και θεαματική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από τα επίπεδα του -10% πριν την κρίση σε πλεόνασμα, ακόμη και μετά την πληρωμή των τόκων.

Την ίδια στιγμή, θετικό για την προοπτική της οικονομίας χαρακτήρισε το γεγονός πως το 80% του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι στα χέρια των εταίρων της, και μόνο το 20%, δηλαδή γύρω στα 60 δισ. ευρώ από τα 320 δισ. ευρώ χρέους είναι στην κατοχή ιδιωτών υπό μορφή ομολόγων.

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες είπε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι σύνθετο, και εδράζεται σε δυο σκέλη: το πρώτο αφορά στη χαμηλή κερδοφορία που έχουν, ακόμη και πριν τις προβλέψεις και το άλλο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η HSBC παραμένει «ουδέτερη» για την Ελλάδα. Τι περιμένουν οι επενδυτές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» HSBC για τις ελληνικές τράπεζες: «Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ’ όσο περιμέναμε»

MH ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί η HSBC αποφάσισε να προσφέρει στους πελάτες της «πράσινα» αμοιβαία κεφάλαια: Οι σύγχρονες τάσεις και η μόδα