ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών για τα ΝΟΜΕ, δεν θέλω να γελάνε με τη ΔΕΗ οι ανταγωνιστές της» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δείχνοντας διάθεση να δώσει μάχη για να καταργηθούν τα ΝΟΜΕ, προτάσσοντας τη βαθμιαία απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
«Ήμουν 13 χρόνια στις Βρυξέλλες και ξέρω ότι δεν θέλουν να ακούν στις Βρυξέλλες για την κατάργηση των ΝΟΜΕ» σημείωσε μιλώντας για τα διαρθρωτικά μέτρα που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για να αποκτήσει προοπτική η ΔΕΗ, ενώ τόνισε ότι το ποσό που χρειάζεται η εταιρεία για να είναι βιώσιμη για το επόμενο έτος μπορεί και να υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω είπε ο υπουργός στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της ΔΕΗ, που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αναφερόμενος στην αρνητική πορεία που είχε η εταιρεία την τελευταία τετραετία, τη δύσκολη θέση στην οποία είναι σήμερα και τη σημασία των άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για να αποκτήσει η εταιρεία βιωσιμότητα και προοπτική.
«Δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου να μείνω απαθής στο μεγάλο και χωρίς προηγούμενο πρόβλημα της ΔΕΗ που παραλάβαμε» τόνισε.
Η εταιρεία, όπως είπε, «από 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014, είχε 900 εκατ. ζημιές το 2018, λειτουργικά έχει μείνει πίσω, έχει μόνο το 3% στις ΑΠΕ, μείωσε το ύψος των επενδύσεών της και το ποσό που χρειάζεται η εταιρεία για να είναι βιώσιμη για το επόμενο έτος μπορεί και να υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ».
«Μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου που θα βγει η επόμενη έκθεση της Ernst and Young, πρέπει με κάθε τρόπο να μη χαρακτηριστεί η εταιρεία μη βιώσιμη» σημείωσε εξηγώντας τη μεγάλη σημασία της προσπάθειας που γίνεται.
«Δεν απαξιώνει η κυβέρνηση μιλώντας για όλα αυτά, όπως λέει η αντιπολίτευση, γιατί η πορεία της εταιρείας αποτιμάται κάθε μέρα στο Χρηματιστήριο. Και αυτό αποδεικνύεται από την τιμή της στο Χρηματιστήριο, η οποία ήταν πολύ χαμηλή όταν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλεγε όλα αυτά, που σήμερα λέμε εμείς και βλέπουμε θετική αντίδραση των αγορών και της τιμής της μετοχής της, γιατί βλέπουν ότι υπάρχει η διάθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
Ακολούθως, ο υπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που έβλαψαν τη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, την εγκατάλειψη του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ, την απόφαση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% από το 90% χωρίς αντάλλαγμα και την υιοθέτηση των ΝΟΜΕ που όχι μόνο ζημίωσαν τη ΔΕΗ κατά 600 εκατ. ευρώ, αλλά ενίσχυσαν και τον ανταγωνισμό.
Δεν υπάρχει σήμερα η λύση της ιδιωτικοποίησης, γιατί κανείς δεν θέλει να αγοράζει ζημιές, δεν υπάρχει η λύση της μικρής ΔΕΗ, γιατί κανείς δεν θα θέλει να πάρει το 1/3 των ζημιών, δεν υπάρχει η λύση της καλή και κακής ΔΕΗ γιατί αυτό θα σήμαινε ένα κόστος για τους φορολογούμενους μέχρι 5 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.
«Το κεντρικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε όρθιο τον πυλώνα της οικονομίας και τον πυλώνα της ενέργειας που λέγεται ΔΕΗ» ανέφερε.
Μέτρα άμεσα και μεσοπρόθεσμα
Σε πρώτη φάση τόνισε ότι είναι απαραίτητα μέτρα για άμεση ρευστότητα, για να βγάλει η ΔΕΗ τη μύτη της από το νερό, όπως ο εξορθολογισμός των τιμολογίων της ΔΕΗ, έσοδα από ΥΚΩ και τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Όπως εξήγησε, για 7 εκατ. συνδέσεις τα τιμολόγια δεν θα έχουν επίπτωση, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ και λόγω των 180 εκατ. ευρώ του ΕΤΜΕΑΡ, το ταμείο που συγκεντρώνει έσοδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μειώνοντας αυτό το ποσό δεν θα φανεί αύξηση στα τιμολόγια, ενώ υιοθετούμε και τη ρήτρα CO2 ώστε να μην απειλείται η ΔΕΗ από ενδεχόμενη αύξηση των ρύπων.
Αποφασίστηκε επίσης η μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 10% στο 5%, που είναι η δεύτερη μείωση, αφού λίγους μήνες πριν είχε μειωθεί από το 15% στο 10%. Η επίπτωση από αυτή τη μείωση είναι 2,5 ευρώ για κάθε νοικοκυριό το μήνα.
Επίσης αποφασίστηκε να συμβάλουν και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, μειώνοντας την έκπτωση στα τιμολόγιά του που ήταν 75% στο σύνολο του τιμολογίου, στο 35%. Είναι αναγκαία αυτή η αλλαγή, γιατί οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι οι πρώτοι που κερδίζουν από τη διάσωση της ΔΕΗ.
Αναφερόμενος στα ΥΚΩ, που εκτίμησε ότι είναι στα 200 εκατ. ευρώ σημείωσε ότι λύνουν μόνο το 1/5 του προβλήματος και από μόνα τους δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ΔΕΗ.
Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση, σημείωσε ότι επίσης θα συμβάλουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα βιωσιμότητας της ΔΕΗ και να βγάλει τη μύτη της από το νερό.
Αναφερόμενος στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, σημείωσε ότι θα δρομολογηθεί μεταφορά των παγίων της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ, μια νομική διαδικασία που στο τέλος θα καταλήξει σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων κ.λ.π.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;