Στις αρχές του 2025 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση των επιχειρήσεων logistics που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της HIG Capital.

Η πλατφόρμα στην οποία θα ενοποιηθούν οι εταιρείες που λειτουργούν από τη Streem Global της HIG Capital θα φέρει το όνομα OB Streem, εμπνευσμένο από τα αρχικά του επιχειρηματία που κέντρισε το ενδιαφέρον του αμερικανικού fund και δεν είναι άλλος από τον Ορφέα Βεϊνόγλου.

1

Όπως είπε μιλώντας στο 7ο Athens Investment Forum ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, επικεφαλής της OB Streem και της ΜD Inventio, που διαχειρίζεται τις επενδύσεις της HIG στην Ελλάδα, «στις αρχές του 2025 θα έχουμε πλέον μία εταιρεία, μετά τη συγχώνευση, με επικέντρωση στην οργανική της ανάπτυξη».

Μετά τη συγχώνευση των Ορφέας Βεϊνόγλου, Μακιός Logistics, Unit, Contrade και της σερβικής Nami, ο όμιλος θα ανοίξει νέο επενδυτικό κύκλο στον τομέα των logistics στην Ελλάδα που θα περιλαμβάνει έργα για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, διαδικασίες για την πράσινη μετάβαση και την ανανέωση του στόλου των μεταφορικών εταιρειών, ο οποίος θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων και ορίζοντα τριετίας.

Ο τζίρος των εταιρειών logistics που ελέγχει το fund φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και η Streem ελέγχει το 18% της ελληνικής αγοράς. Μόνο η Ορφέας Βεϊνόγλου αναμένει το 2024 τζίρο 162,6 εκατομμυρίων ευρώ, EBITDA 19,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 6,8 εκατομμυρίων, με τη διοίκηση να εκτιμά πως η ανάπτυξη θα φτάσει το 6% σε επίπεδο εσόδων και το 11% σε επίπεδο κερδοφορίας.

Με βάση τα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα, το 2023 ο όμιλος κατέγραψε κύκλο εργασιών 153,44 εκατ., ευρώ, αυξημένο κατά 8,7% από το 2022, μεικτό αποτέλεσμα 31,82 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,5%, EBITDA ύψους 17,76 εκατομμυρίων, αλλά μειωμένη καθαρή κερδοφορία στα 5,14 εκατομμύρια ευρώ. Το πενταετές επενδυτικό πλάνο προβλέπει έργα αξίας 30 εκατομμυρίων, ενώ μόνο για το 2024 η Ορφέας Βεϊνόγλου είχε προγραμματίσει επενδύσεις 8,5 εκατ. ευρώ.

Αβεβαιότητα από τη δαιδαλώδη διαδικασία αδειοδοτήσεων

«Ο τομέας των εμπορικών αποθηκών είναι πολύ σημαντικός για εμάς, η Ελλάδα είναι σε ένα σταυροδρόμι διαμετακομιστικών κόμβων, ωστόσο βασικό πρόβλημα παραμένουν οι υποδομές. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ευκαιρίες κυρίως εκτός Ελλάδας», είπε ο κ. Μπήτρος, σχολιάζοντας επίσης τις επιπτώσεις της γραφειοκρατίας.

«Έχει αλλάξει το κλίμα και το μακροοικονομικό περιβάλλον, βοηθά στο να έχουμε μειωμένο ρίσκο, όμως υπάρχουν βασικές θεσμικές αδυναμίες που παραμένουν. Στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων η νομοθεσία είναι αλληλοκαλυπτόμενη και η καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς το χρονοδιάγραμμα επένδυσης και αποεπένδυσης.»

Συμπλήρωσε πως, για παράδειγμα, «οι χρόνοι που απαιτούνται για τη μεταφορά των εγγράφων από τη μια υπηρεσία σε μια άλλη είναι πολύ επιβαρυντικοί».

Ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει και το γεγονός πως οι μισές ξένες επενδύσεις κατευθύνονται στον τομέα του real estate. «Είναι άλλο να χτίζεις σπίτια κι άλλο κτίρια που μετατρέπονται σε παραγωγικά αγαθά, σε αυτήν την περίπτωση παράγουν μεγάλη προστιθέμενη αξία. Έχει επέλθει εκλογίκευση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι επενδύσεις στα ακίνητα, στις αποθήκες έχει επέλθει τα τελευταία δύο χρόνια οδηγούμενη από την πτώση της ζήτησης για καταναλωτικά αγαθά λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος».

Διαβάστε επίσης:

Σφίγγει ο κλοιός για τον Κυπριώτη – Επιπλέον 97 εκατ. αποζημίωση του ζητά η HIG Capital

Το Μουσείο Μπενάκη προχωρά την επαναξιοποίηση του Κτήματος Νάσιουτζικ

Οι επενδυτές ποντάρουν στην ενοικίαση σπιτιών – Η ευκαιρία των μεγάλων ομίλων στη στεγαστική κρίση