Αρνητές και αντιρρησίες δεν έχουν μόνον τα εμβόλια κατά του κορoνοϊού. Ενίοτε και ορισμένοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν κάτι αντίστοιχο…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο του Απόστολου Βακάκη. Βασικού μετόχου και διοικητικού ηγέτη της Jumbo. O οποίος επί σειρά ετών βρίσκει απέναντί του έναν ιδιότυπο «θύλακα» αντιφρονούντων μετόχων…

Στη γενική συνέλευση της περασμένης Τρίτης, οι «αιρετικοί» έδωσαν και πάλι τα ηχηρά τους διαπιστευτήρια. Καθώς το «όχι» στην έγκριση της εκλογής των μελών του ΔΣ της Jumbo, για την προσεχή διετία, απέσπασε ποσοστό 31,5%. Ενώ ένα επιπρόσθετο ποσοστό 5,71% επέλεξε τη «λύση» της αποχής από την ψηφοφορία του συγκεκριμένου θέματος. Το οποίο εν τέλει πέρασε από την (διαδικτυακή) συνέλευση, καθώς απέσπασε το «ναι» από το 62,79% των παρισταμένων μετόχων, που εξέφραζαν στο σύνολό τους το 80,36% της εισηγμένης εταιρείας.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η κάθετη άρνηση προήλθε από ένα σημαντικό κομμάτι επενδυτών, στα χαρτοφυλάκια των οποίων υπάρχουν μετοχές της Jumbo, με τρέχουσα αξία 603 εκατ. ευρώ, τότε είναι εμφανές ότι τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται. Το ίδιο και οι απορίες για το πραγματικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει αυτός ο… αντι-Βακακικός αγώνας.

Το περίεργο είναι ότι «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» των αντιφρονούντων της πολιτικής που ακολουθεί ο 67χρονος επιχειρηματίας. Μάλιστα,  η «εσωτερική αντιπολίτευση» ασκείται διαχρονικά και με έμφαση στην εκάστοτε εκλογή του Δ.Σ της εταιρείας. Εκείνο που αλλάζει κάθε φορά είναι το ποσοστό των… αλα καρτ διαφωνούντων.

To 2011, το 29,92% του «σώματος» των μετόχων της Jumbo, τάχθηκε εναντίον της εκλογής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Δύο χρόνια αργότερα το ποσοστό των αρνητών υποχώρησε στο 22,25%, για να ανέβει όμως στο 38,84% το 2015. Στη συνέχεια-το 2017- το «όχι» πήγε στο 25,44%, ενώ το 2019 εκτινάχτηκε στο 43,35%.

Θέλουν να καθίσουν στα πόδια του πιλότου αλλά…

Τότε ήταν που για πρώτη και μοναδική φορά, ο Απόστολος Βακάκης πήρε θέση απέναντι στους αμφισβητίες της επιχειρηματικής στρατηγικής του. Κυρίως ξένους «παίκτες», για τους οποίους είπε ανάμεσα στα άλλα: «Μπορεί κάποιοι να θέλουν να καθίσουν στα πόδια του πιλότου, αλλά δεν είναι εύκολο… Από την άνεση του γραφείου τους (στη Νέα Υόρκη) με θέα στο ποταμό Χάντσον,  διατυπώνουν μομφές για το γεγονός ότι η εταιρεία δεν αναπτύσσεται γρηγορότερα. Έχουν δικαίωμα, βέβαια, να υποστηρίζουν την άποψή τους, γιατί έχουν βάλει τα λεφτά τους στην εταιρεία. Όμως υποτιμούν το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε. Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια δεν είναι περίπατος στο πάρκο, είναι μία έρημος μέσα στην οποία καλούμαστε να πορευτούμε…».

Ο ίδιος έσπευσε να  συμπληρώσει ότι: « Έμμεσα ασκείται μια πίεση προς τη διοίκηση να ακολουθήσει μια διαφορετική επιλογή. Όσο, όμως ηγούμαι της εταιρείας, η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί. Η Jumbo θα παραμείνει μια μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική εταιρεία. Επιζητούμε την ανάπτυξη, αλλά όχι τη γιγάντωση . Δεν πιστεύω στις αχανείς εταιρείες, ούτε σε πολιτικές που μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι ευχάριστες, αλλά απέχουν από το να είναι βιώσιμες».

Η έλευση της πανδημίας που ήρθε να δικαιώσει τις «συντηρητικές» θέσεις Βακάκη, έδωσε την αίσθηση πώς θα σβήσει το «κίνημα» των επικριτών. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και οι αμφισβητίες ξαναχτύπησαν, αν και με  μικρότερη ένταση. Αφού προ διετίας, με την απαρτία στη γενική συνέλευση να φτάνει στο 82,51%, το «όχι» και η αποχή είχαν συγκεντρώσει το 43,48%. Ενώ τώρα εξέφρασαν το 37,21%, με την απαρτία να έχει σμικρυνθεί κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση οι επικριτές αποφεύγουν να πάρουν τον λόγο στις γενικές συνελεύσεις και κρίνοντας από την προπέρσινη  τοποθέτηση Βακάκη, μόνο εκείνος μπορεί να γνωρίζει περισσότερα.  Είτε από ευθείας συζητήσεις μαζί τους, είτε μέσω άλλων διαύλων επικοινωνίας. Άγνωστη επισήμως είναι και η ταυτότητα των  διαφωνούντων επενδυτών, που κατά τα φαινόμενα είναι διεθνή funds και πιθανώς και κάποια εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Εκτός από τον Απόστολο Βακάκη που μέσω εξωχώριας εταιρείας ελέγχει το 19,36% της Jumbo, οι άλλοι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι οι Fidelity και Capital στο επενδυτικό πλέγμα των οποίων βρίσκεται το 11,6% και 5,05% αντίστοιχα της ελληνικής εισηγμένης, με χρηματιστηριακή αξία λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Τι μπορεί να κρύβει η… αλα καρτ αντιπολίτευση

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πλευρά Βακάκη έχει πάντα το πλειοψηφικό πάνω χέρι στις γενικές συνελεύσεις με συνέπεια να μπορεί να περνά χωρίς πρόβλημα όλα τα προς συζήτηση θέματα, οι κινήσεις των διαφωνούντων μοιάζουν να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας διαιωνιζόμενης, στείρας αντιπολίτευσης. Χωρίς να βγάζουν νόημα. Ειδικά από τη στιγμή κατά την οποία η αμφισβήτηση δεν αφορά ολόκληρο το επιχειρηματικό οικοδόμημα της Jumbo, αλλά μόνο τα κατ’ επιλογήν (αλα καρτ) σημεία του. Κάτι που μπορεί να αποδοθεί και στο καταστατικό που έχουν ορισμένα funds, σε ζητήματα  εταιρικής διακυβέρνησης που καταψηφίζονται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Το αν όντως συμβαίνει αυτό με τη Jumbo και σε ποια έκταση, είναι ένα μετέωρο ερώτημα.

Πάντα με βάση τα όσα διαδραματίζονται στις ψηφοφορίες των γενικών συνελεύσεων, η αμφισβητήσεις δεν φαίνεται να έχουν «δομικό» χαρακτήρα. Γιατί απέναντι στο ηχηρό «όχι» της περασμένης Τρίτης για την έγκριση της εκλογής των μελών του Δ.Σ της εταιρείας, η πολιτική καταλληλότητας των μελών αυτών πήρε τη θετική ψήφο του…96,63% των παρισταμένων μετόχων. Επίσης η συνολική διαχείριση της εταιρείας από το Δ.Σ έγινε δεκτή με ποσοστό 99,30%… Μυστήρια πράγματα.

Από την άλλη πλευρά η εκλογή ορκωτών λογιστών για τη νέα χρήση (της Grant Thornton) καταψηφίστηκε από το 14,62% των μετόχων, οι οποίοι σε ποσοστό 8,05% είπαν «όχι» και στην πολιτική αποδοχών της εταιρείας.

Αναφορικά με τα εγκριθέντα, νέα μέλη στο Δ.Σ, αυτά είναι ο νομικός Δημήτρης Κεραμεύς, αδελφός της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η διαχειρίστρια χαρτοφυλακίων Ευανθία Ανδριανού και ορκωτός ελεγκτής Μάριος Λασανιάνος.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ο Απόστολος Βακάκης ως Πρόεδρος της Jumbo έλαβε μικτές αμοιβές ύψους 544.233 ευρώ, εκ των οποίων τα 16.481 ευρώ αποτελούν εργοδοτικές εισφορές. Κατά πάγια τακτική οι αμοιβές Βακάκη προέρχονται από τη «δεξαμενή» των καθαρών κερδών, δίκην μερισματικής παροχής. Η 34χρονη κόρη του Σοφία, εκτελεστικό μέλος στην εταιρεία είχε πέρσι συνολικές μικτές αποδοχές 144.823 ευρώ. Ο απελθών Αντιπρόεδρος Ιωάννης Οικονόμου πήρε 243.358 ευρώ, καθώς και 350.000 αποζημίωση. Όσο για τον νέο Αντιπρόεδρο, Δημήτρη Κεραμέως, για το περσινό δίμηνο παρουσίας του στην Jumbo έλαβε 45.000 ευρώ μικτά.

Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε χθες στα 14,8 ευρώ έχοντας ενισχυθεί κατά 4,15% από την αρχή του έτους. Όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» με άνοδο 13%. Πλέον η τιμή της μετοχής είναι οριακά πιο πάνω από 14,7 ευρώ, όπου στις 18 του μηνός του περασμένου Μαρτίου ο Απόστολος Βακάκης πούλησε το «πακέτο» του 3,86% της εταιρείας του εισπράττοντας 77,14 εκατ. ευρώ…-

Διαβάστε επίσης:

Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Ο Γκάντι, ο Κέινς και… τα μυστήρια των ναύλων

Απόστολος Βακάκης (Jumbo): «Φωτιά» το μεταφορικό κόστος από την Κίνα, «πάγος» στις αγορές προϊόντων μέχρι νεοτέρας…

Jumbo: Αύξηση πωλήσεων κατά 17% στο πεντάμηνο – «Η κανονικότητα παραμένει ζητούμενο»

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση