• Business

    Jumbo: Τι συμβαίνει με τη μετοχή, απώλειες 10% από το placement, λιγότερο από 1 ευρώ πριν τα χαμηλά έτους

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo


    Χαμηλό έξι μηνών έγραψε χθες η μετοχή της Jumbo, του Απόστολου Βακάκη.

    Τελικά όταν έλεγε στους μετόχους στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης ότι απορεί που ο κόσμος γύρω του είναι… ευτυχισμένος, είχε δίκιο.  Ειδικά οι μέτοχοι μειοψηφίας, οι επαγγελματίες διαχειριστές και οι θεσμικοί το φυσάνε και δεν… κρυώνει, όταν από το placement στα 27,20 ευρώ, η μετοχή έκλεισε χθες στο χαμηλό έξι μηνών, στα 24,72 ευρώ, εξέλιξη που συνιστά βουτιά κοντά στο 10%.

    Και πτώση πάνω από 17% από το ιστορικό υψηλό των 30 ευρώ.

    Δηλαδή σε δύο μήνες η μετοχή έχει χάσει, όπως αναφέρουν αναλυτές πάνω από 17% και βρίσκεται λιγότερο από ένα ευρώ πριν από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που είναι τα 23,90 ευρώ.

    Το διάστημα 17/4 – 8/5, μία μέρα δηλαδή πριν από το placement, μετά από ένα σερί οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων, «έπαιζε» μεταξύ 25,78 – 30 ευρώ.

    Στις 9/5 πραγματοποιήθηκε placement για το 3% του μετοχικού κεφαλαίου στα 27,20 ευρώ, αποκομίζοντας ο επιχειρηματίας, μέσω της εταιρείας του Tanocerian Maritime σχεδόν 109 εκατ. ευρώ!

    Την Τετάρτη 10/7 κόπηκε το μέρισμα 1 ευρώ και η μετοχή βυθίστηκε κατά 4,1%. Νωρίτερα, ο κ. Βακάκης είχε αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της τρέχουσας χρήσης.

    Δύο μήνες πριν, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Βακάκης δήλωνε ότι ανησυχεί για τη χαρά που βλέπει γύρω του και πως σήμερα ζούμε σε συνθήκες ύφεσης ή ακόμα – ακόμα «εγώ δεν πουλάω αισιοδοξία, πουλάω απαισιοδοξία».

    Κανείς δεν αμφιβάλει για την διορατικότητα του επιχειρηματία, αλλά με την μετοχή λιγότερο από όσο έκλεισε το 2023 (25,12) και έχοντας «παντελονιάσει» 110 εκατ. ευρώ, οι επενδυτές που μπήκαν στα 30, βλέπουν τις ζημιές να διευρύνονται στα χαρτοφυλάκιά τους.

    «Η εκτίμηση της διοίκησης του Ομίλου Jumbo, αναφορικά με την αύξηση τζίρου και των κερδών του 2024, τίθεται στο χαμηλό άκρο (8%) της αρχικής εκτίμησης για αύξηση τζίρου και κερδών μεταξύ 8% και 10%», έγραφε η λιτή χρηματιστηριακή ανακοίνωση στις αρχές του μήνα. Πλην όμως, όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Βακάκης κρατάει χαμηλά τον πήχη για να πει στο τέλος ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις.

    Οι περισσότερο υποψιασμένοι γνωρίζουν ότι ο κ. Βακάκης δεν υπήρχε περίπτωση να μην πουλήσει στα ιστορικά υψηλά της μετοχής του. Το έχει ξανακάνει άλλωστε: Το 2017, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, είχε πουλήσει το 3,5% των μετοχών στα 14,95 ευρώ ή 71 εκατ. ευρώ. Και το 2021 είχε διαθέσει το 3,86% (5,2 εκατομμύρια μετοχές) προς 14,70 ευρώ ανά μετοχή ή 77,18 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Απόστολος Βακάκης: Έτσι «έσφαξε» τους επενδυτές της JUMBO

    Jumbo: Τι ανησυχεί τον Βακάκη και «ψαλιδίζει» τον στόχο τζίρου και κερδών

    Citi για Jumbo: Παραμένει αγοραστής με στόχο τα €32,50 και ανοδικό περιθώριο άνω του 30%



    ΣΧΟΛΙΑ