• Business

    JPMorgan: Viral στο TikTok σφάλμα που επέτρεπε την ανάληψη τεράστιων ποσών – Σε μηνύσεις πελατών προχώρησε η τράπεζα

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO JP Morgan

    Τζέιμς Ντάιμον, CEO JPMorgan


    Η JPMorgan Chase ξεκίνησε να μηνύει πελάτες της που φέρεται να εκμεταλλεύτηκαν ένα τεχνικό σφάλμα που τους επέτρεπε να κάνουν ανάληψη τεράστιων ποσών από τα ΑΤΜ της τράπεζας με τη βοήθεια ακάλυπτων επιταγών, κλέβοντας με αυτό τον τρόπο χιλιάδες δολάρια.

    Η τράπεζα κατέθεσε τη Δευτέρα αγωγές σε τουλάχιστον τρία ομοσπονδιακά δικαστήρια, στοχεύοντας σε ορισμένα από τα άτομα που απέσυραν υψηλότερα ποσά χάρη στο λεγόμενο «σφάλμα άπειρων χρημάτων» («infinite money glitch»), το έγινε viral στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Αυγούστου.

    Μια υπόθεση στο Χιούστον αφορά έναν άνδρα που πλέον χρωστάει στην JPMorgan 290.939,47 δολάρια, αφού ένας άγνωστος συνεργός του κατέθεσε μια πλαστή επιταγή 335.000 δολαρίων σε ένα ΑΤΜ, σύμφωνα με την τράπεζα.

    «Στις 29 Αυγούστου 2024, ένας μασκοφόρος κατέθεσε μια επιταγή στον τραπεζικό λογαριασμό ύψους 335.000 δολαρίων», ανέφερε η τράπεζα στην μήνυσή της. «Μετά την κατάθεση της επιταγής, ο κατηγορούμενος άρχισε να αποσύρει τη συντριπτική πλειονότητα των παράνομων κεφαλαίων».

    Η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία, διερευνά χιλιάδες πιθανές υποθέσεις που σχετίζονται με το «infinite money glitch», αν και δεν έχει αποκαλύψει το εύρος των σχετικών ζημιών.

    Παρά τη φθίνουσα χρήση των χάρτινων επιταγών ως ψηφιακές μορφές πληρωμής που κερδίζουν δημοτικότητα, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική οδό απάτης, με αποτέλεσμα ζημίες 26,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως πέρυσι, σύμφωνα με την Global Financial Crime Report του Nasdaq.

    Το «infinite money glitch» επανάφερε τη συζήτηση γύρω από τον κίνδυνο της διάδωσης των ευπαθιών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω  των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο άρχισαν να κυκλοφορούν στα τέλη Αυγούστου που δείχνουν ανθρώπους να πανηγυρίζουν για την ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ της Chase λίγο μετά την κατάθεση ακάλυπτων επιταγών.

    Η JPMorgan λέει ότι έκλεισε το παραθυράκι του λάθος λίγες μέρες μετά την ανακάλυψή του.

    Οι υπόλοιπες  αγωγές που κατατέθηκαν τη Δευτέρα βρίσκονται σε δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου σε Μαϊάμι και Καλιφόρνια. Αφορούν περιπτώσεις όπου σύμφωνα με τη JPMorgan οι πελάτες οφείλουν στην τράπεζα ποσά που κυμαίνονται από περίπου $80.000 έως $141.000.

    Οι περισσότερες υποθέσεις που εξετάζει η τράπεζα αφορούν πολύ μικρότερα ποσά, αλλά η JPMorgan έδωσε προτεραιότητα σε υποθέσεις με μεγάλα ποσά και ενδείξεις πιθανών δεσμών με εγκληματικές ομάδες.

    Διαβάστε επίσης

    Τζο Μπάιντεν: Ψήφισε για τις προεδρικές εκλογές (video)

    Ηγουμενίτσα: Πρόβλημα σε επιβατηγό πλοίο – Με πλωτά του Λιμενικού στο λιμάνι οι 550 επιβάτες

    Έλον Μασκ: Εισαγγελικό «φρένο» στην προεκλογική του λοταρία ενός εκατ. δολαρίων ημερησίως



    ΣΧΟΛΙΑ