Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από τον αμερικανικό τραπεζικό όμιλο JPMorgan Chase, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας, στην οποία, όμως, δεν αποκαλύπτεται το ακριβές τίμημα της συναλλαγής.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που προχωράμε σε στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet για να υποστηρίξουμε το όραμά τους να ενδυναμώσουν τη νέα ανάπτυξη και την καινοτομία στις πληρωμές που απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών είναι κατακερματισμένο και προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 17 εκατ. έμποροι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για έναν κλάδο με υψηλές προοπτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, κορυφαίο στέλεχος της JPMorgan.

Η JPMorgan Chase, όπως έγραφε το πρωί το mononews, επέλεξε για τρεις λόγους να επενδύσει στη Viva Wallet του Χάρη Καρώνη και να προχωρήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα deals που έχουν πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.

Η Viva Wallet έχει τραπεζική άδεια, παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές χώρες και, κυρίως, αναπτύσσει τεχνολογικές καινοτομίες, όπως είναι το Tap on Phone, που μετατρέπει κάθε συσκευή κινητού σε τερματικό. Μία υπηρεσία που προσπάθησε, χωρίς όμως επιτυχία, να αναπτύξει και η JP Morgan.

Η αμερικανική τράπεζα θα αποκτήσει το 48,5% της Viva Wallet, με τους ιδρυτές της Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα να έχουν την πλειοψηφία με ποσοστό 51,5%, όπως έγραψε χθες το mononews.

Το χρυσό deal των 2 δισ. ευρώ.

Ζυμωμένο με ατόφιο χρυσάφι μοιάζει να είναι το deal της Viva Wallet του Χάρη Καρώνη με τον αμερικανικό ογκόλιθο της JP Morgan καθώς σύμφωνα όσα κυκλοφορούν στην αγορά κάνουν λόγο για αποτίμηση της Viva Wallet στα 2 δισ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά και χωρίς να είναι γνωστές οι επιμέρους λεπτομέρειες, το 48,5% της μετοχικής θέσης που έχουν στην εταιρεία το λονδρέζικο fund Hedosophia, το family office της Μαριάνας Λάτση και η Deca αντιστοιχεί στα 970 εκατ. ευρώ, ποσό που φέρεται να καταβάλει η JP Morgan «χρυσώνοντας» τους μετόχους που πρόκειται να αποεπενδύσουν.

Η πλευρά του Χάρη Καρώνη, που μαζί με τον συνεταίρο του, Μάκη Αντύπα, ελέγχει το 51,5% της Viva Wallet, δεν φέρεται να είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει άμεσα το ποσοστό της, το οποίο αποτιμάται στα 1,03 δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, η JPMorgan δεν θα παραμείνει στον έλεγχο της μειοψηφίας, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αποκτήσει το πάνω χέρι στη Viva Wallet.

Ενδεχομένως σε αυτό να συμβάλει και μία κεφαλαιακή αύξηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την αμερικανική τράπεζα, ανεβάζοντας έτσι το αρχικό κόστος της επένδυσης στην Ελλάδα στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και αν δεν υπάρξει κάποια αισθητή διαφοροποίηση των μέχρι τώρα δεδομένων, οι αποχωρούντες μέτοχοι πρόκειται να λάβουν:

-Το fund Hedosophia, που έχει το 25% της Viva, 500 εκατ. ευρώ.

-Το family office της Μαριάνας Λάτση, που έχει το 13,5%, θα πάρει 270 εκατ. ευρώ

-Και το Deca, που κατέχει το 10% της εταιρείας, 200 εκατ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί αυτοί γίνονται με βάση τη συνολική αποτίμηση της Viva Wallet, στην οποία, καθώς φαίνεται, υπολογίζονται και τα δανειακά βάρη, τα οποία όμως κατά πληροφορίες είναι λιγοστά.

Σε κάθε περίπτωση, και οι τρεις μέτοχοι αποκομίζουν τεράστιες υπεραξίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι ακόμα και δεκαπλάσιες της αρχικής επένδυσης.

Είναι εμφανές ότι από όλο αυτό το deal ωφελημένος βγαίνει και ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος αναδεικνύεται πλέον σε… billionaire.

Με βάση τη χθεσινοβραδινή αποτίμηση στη Wall Street, η JPMorgan αξίζει 420 δισ. δολάρια ή 370 δισ. ευρώ. Μέγεθος που αντιστοιχεί σε δύο φορές το ελληνικό ΑΕΠ και σε 5,5 φορές την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, στοιχεία που έρχονται να επιβεβαιώσουν την τεράστια σημασία του deal, η οποία είναι αλήθεια ξένισε την αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τον Χάρη Καρώνη ο οποίος και χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολος για συνεργασίες.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προχθές στο προσωπικό του twitter επέκρινε τον Νίκο Κούλη της Deca παραπέμποντας σε παλαιότερο δημοσίευμα του mononews.

Αυτή καθαυτή η αποτίμηση της Viva wallet στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ προκαλεί μεγάλη αίσθηση καθώς δεν φαίνεται να αποτυπώνει τα θεμελιώδη οικονομικά της δεδομένα αλλά τις προοπτικές του μέλλοντος. Αυτή όμως είναι μία λογική που τηρείται κατά κόρον στην αμερικανική αγορά, όπου πολλές από τις επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν τη νέα τεχνολογία εδράζονται στο «θα». Δηλαδή στις προοπτικές ανάπτυξης που εκείνες θα έχουν στο μέλλον.