• Business

    JP Morgan κατά Καρώνη: «Είναι ανόητος και κερδοσκόπος» – Σφοδρή σύγκρουση στο Λονδίνο

    • NewsRoom
    Χάρης Καρώνης, επικεφαλής Viva Wallet - Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλής JP Morgan

    Χάρης Καρώνης, επικεφαλής Viva Wallet – Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλής JP Morgan


    Σφοδρή παραμένει η διαμάχη του Χάρη Καρώνη της Viva Wallet με την αμερικανική τράπεζα JP Morgan καθώς χθες στο δικαστήριο του Λονδίνου διαφάνηκαν οι πολλές και αγεφύρωτες αντιπαραθέσεις τους.

    Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στις θέσεις που κατέθεσαν οι δύο συνέταιροι αλλά και αντιμαχόμενοι σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της Viva προκειμένου να γίνει η εξαγορά από την JP Morgan.

    Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η αμερικανική τράπεζα με έγγραφά της χαρακτηρίζει «εκπληκτική και εμπορικά ανόητη την ερμηνεία της Werealize.com Ltd, εταιρείας του Χάρη Καρώνη, σε ό,τι αφορά τους όρους των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η πλευρά του μεγαλοτραπεζίτη, Τζέιμι Ντίμον, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Viva δεν αποτιμάται με βάση τις δραστηριότητές της αλλά με βάση τις προβλέψεις της για το πώς θα μπορούσε στο μέλλον να εξελιχθεί με διαφορετική ιδιοκτησία.

    «Η πρακτική πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ απίθανο κάποιο από τα μέρη να επιθυμεί να ασκήσει τα δικαιώματα αγοράς βάσει της εγγενώς κερδοσκοπικής αποτίμησης που αναπόφευκτα θα δημιουργούσε η προσέγγιση της WRL», λένε οι δικηγόροι της αμερικανικής τράπεζας. Χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας ανόητη και κερδοσκοπική τη διοίκηση του Χάρη Καρώνη.

    H αμερικανική τράπεζα κάλεσε το δικαστήριο να απορρίψει την «ανόητη» (ή «παράλογη») – nonsensical, όπως την χαρακτήρισε υπόθεση μιας εταιρείας πληρωμών σχετικά με την επιλογή της επενδυτικής τράπεζας να εξαγοράσει το μερίδιο του εταίρου της.

    Από την πλευρά του Ελληνα ιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας, υποστηρίχθηκε ότι η τράπεζα προσπάθησε να μειώσει την αξία της Viva για να την αγοράσει σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την πραγματική της αξία.

    Όπως ισχυρίζεται η πλευρά Καρώνη, η JP Morgan προσπάθησε να αρνηθεί στην τράπεζα τα δικαιώματά της ως επενδυτή αφού απέκτησε μερίδιο 48,5% στην εταιρεία το 2022.

    H JP Morgan ανέφερε ενώπιον των δικαστών ότι δεν υποχρεούται «να αποδεχθεί το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς της JP Morgan εάν η αξία της Viva είναι κάτω από πέντε δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια), αλλά υποχρεούται να το αποδεχθεί κατά την τέταρτη περίοδο που τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μπορούν να ασκηθούν, ανεξάρτητα από την αξία της Viva».

    Τονίζει ακόμη ότι λειτουργεί λανθασμένα ο επικεφαλής της Viva όταν υποστηρίζει ότι ένας ένας ομοσπονδιακός κανονισμός που περιορίζει τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών τραπεζών διεθνώς —ο κανονισμός Κ— δεν ισχύει για τη Viva ως θυγατρική της JP Morgan, αλλά και ότι ακόμα και αν ο κανονισμός ισχύει για τη Viva είναι άσχετος με την αποτίμησή της.

    «Η πραγματικότητα είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οποιοδήποτε από τα δύο μέρη να θελήσει ποτέ να ασκήσει τα δικαιώματα αγοράς με βάση την κερδοσκοπική αποτίμηση που αναπόφευκτα θα δημιουργούσε η προσέγγιση της WRL», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της JP.

    Τι λέει ο Καρώνης

    Ο ιδρυτής της Viva αναφέρει ότι η αμερικανική τράπεζα επιδιώκει την υποτίμηση της αξίας της εταιρείας, ότι επιδιώκει να αποκρύψει την αξία της Viva προκειμένου η εξαγορά του υπολοίπου 51,5% να γίνει σε πολύ χαμηλότερη τιμή. «Αυτή η μείωση της αξίας υποθέτει, επίσης, ότι η JP θα ασκούσε επιτυχώς το δικαίωμα αγοράς, ακόμη και εάν η WRL θα μπορούσε να εξαγοράσει τον δανειστή. Θα ήταν στρεβλό, όμως, η Viva να αποτιμηθεί με βάση το ότι η JP θα ήταν ο αγοραστής της (και έτσι τυχόν περιορισμοί που θα μπορούσαν να ισχύουν ειδικά για την JP βάσει του κανονισμού Κ θα έπρεπε να καθορίζουν την αξία της), όταν η WRL θα μπορούσε να είναι ο αγοραστής», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

    Το κλίμα πλέον έχει βαρύνει επικίνδυνα και σε 3 ημέρες η γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί ενδεχομένως να δρομολογήσει δραματικές εξελίξεις.

    Μια γενική συνέλευση που θα γίνει εν μέσω σφοδρών διαφωνιών, τόσο για την αποτίμηση της Viva όσο και για κινήσεις στρατηγικής, όπως η αύξηση κεφαλαίου κατά 400 εκατ., ο δανεισμός που έχει αιτηθεί η πλευρά Καρώνη, η αλλαγή προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο κ.λπ.

    Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία γενική συνέλευση, στις 26 Μαρτίου, υπήρξαν κάποια σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών. Οπως φάνηκε τότε, η πλευρά των Αμερικανών αποδέχθηκε τον κ. Δημήτρη Αφεντούλη στο ΔΣ της εταιρείας και η πλευρά Καρώνη τους δύο ξένους που πρότεινε η αμερικανική τράπεζα.

    Ο Δημήτρης Αφεντούλης είναι εδώ και πολλά χρόνια επιτυχημένο στέλεχος των επιχειρήσεων Λάτση και είναι αυτός που «τρέχει» το family office της κ. Μαριάννας Λάτση, ως διευθύνων σύμβουλος του Latsco Family Office.
    Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2023, είχαν παραιτηθεί δύο μέλη του ΔΣ –η Jessica Marlborough και ο James Crotty– που εκπροσωπούσαν την πλευρά της JP Morgan.

    Ετσι, παρέμεινε στο ΔΣ ο κ. Δημήτρης Αφεντούλης, όπως και Elliott James (τον οποίο ο Καρώνης ήθελε να απομακρύνει).

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ για τη νέα γενική συνέλευση:

    Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό της Εταιρείας, καλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι της Εταιρείας για συμμετοχή στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.00 μμ, με τηλεδιάσκεψη, για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των ακόλουθων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως 01.01.2023 – 31.12.2023 και της σχετικής Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών.

    2. Έγκριση της γενικής και συνολικής διαχείρισης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα κατά την εταιρική χρήση 01.01.2023 – 31.12.2023, σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4548/2018.

    3. Απαλλαγή των Ανεξάρτητων Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για την εταιρική χρήση 01.01.2023 – 31.12.2023

    4. Διορισμός ανεξάρτητων ελεγκτών για τον έλεγχο της εταιρικής χρήσης 01.01.2024- 31.12.2024

    5. Επικύρωση αμοιβών των μελών Διοικητικού Συμβουλίου που καταβλήθηκαν κατά την προηγούμενη εταιρική χρήση και προέγκριση αμοιβών των μελών Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη εταιρική χρήση.

    6. Λήψη απόφασης για μη διανομή μερίσματος στους μετόχους της Εταιρείας για τη χρήση 01.01.2023 – 31.12.2023.

    7. Έγκριση των επιλογών χρηματοδότησης της Εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Viva – JP Morgan: Η κρίσιμη ημερομηνία που θα κρίνει τη συμφωνία Καρώνη με Ντίμον

    Viva Wallet: Νέα γενική συνέλευση στις 17 Μαίου στη σκιά των διαφωνιών με την JP Morgan

    ΗΠΑ: Κηρύσσουν «πόλεμο» στα made in China προϊόντα – Τετραπλασιάζει τους δασμούς ο Μπάιντεν



    ΣΧΟΛΙΑ