• Business

    JP Morgan για Viva Wallet: Εξαιρετική εξέλιξη και για τους δύο η απόφαση του δικαστηρίου, κοιτάμε μπροστά

    Jamie Dimon (JPMorgan), Χάρης Καρώνης (Viva Wallet)

    Jamie Dimon (JPMorgan), Χάρης Καρώνης (Viva Wallet)


    Ως εξαιρετική εξέλιξη χαιρετίζει τη δικαστική απόφαση για τη Viva Wallet η JP Morgan, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην ανάπτυξη της εταιρείας και στη χάραξη μιας νέας πορείας προς τα εμπρός.

    «Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μία εξαιρετική εξέλιξη για την JPM και για τη Viva», αναφέρει συγκεκριμένα σε δήλωσή της η JP Morgan, χαιρετίζοντας την τελευταία εξέλιξη στη διαμάχη που είχε προηγηθεί μεταξύ των δύο.

    «Έχοντας μερίδιο στην εταιρεία, έχουμε επανειλημμένα προσφέρει τρόπους για να βοηθήσουμε την εταιρεία να επεκταθεί και να πετύχει. Το δικαστήριο παρείχε τώρα ένα κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε με δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις – οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Viva να πωληθεί σύντομα πριν καταλαγιάσει περαιτέρω η δραστηριότητα στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών στις Fintech», σημειώνει.

    «Το δικαστήριο επιβεβαίωσε επίσης ότι η Viva υπόκειται σε νομικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ, κάτι που είχαμε επισημάνει εξαρχής στη διοικητική ομάδα της Viva και απέρριψε κάθε υπόνοια ότι η JP Morgan προσπαθούσε να μειώσει την αξία της Viva και να την αποτρέψει την ανάπτυξή της», αναφέρει επίσης.

    «Πρόθεσή μας ήταν πάντα να στηρίξουμε την ανάπτυξη της Viva, στις ΗΠΑ ή αλλού, με την επιφύλαξη του ρυθμιστικού ισχύοντος πλαισίου. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη και επέκταση της Viva σε συνεργασία με την WRL προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και του ευρύτερου ελληνικού κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», καταλήγει η δήλωση της JP Morgan.

    Σε ανακοίνωσή του, ο CEO και συνιδρυτής της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, χαιρέτισε επίσης την απόφαση του δικαστηρίου, τονίζοντας μάλιστα πως από εδώ και στο εξής στόχος του είναι να αποκαταστήσει την πίστη και την εμπιστοσύνη της ομάδας της Viva στην JP Morgan.

    Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Χάρης Καρώνης, στο πόρισμα για την WRL, το δικαστήριο απέρριψε τις προσπάθειες της JP Morgan να ξαναγράψει τη συμφωνία μετόχων, ζητώντας η αποτίμηση να λαμβάνει υπόψη ορισμένους ρυθμιστικούς περιορισμούς που ισχύουν μόνο για την JP Morgan (και όχι για τη Viva).

    Οι κανονιστικοί αυτοί περιορισμοί ήταν πιθανό να στρεβλώσουν σημαντικά τη διαδικασία αποτίμησης και να μειώσουν αδικαιολόγητα την αξία της εταιρείας έως και 50% προς όφελος της JP Morgan και ενάντια στα συμφέροντα των ιδρυτών και των περισσότερων από 200 κατόχων δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών-εργαζομένων, σημειώνει ακόμη ο Χάρης Καρώνης.

    Η αποφάση του δικαστηρίου σημαίνει επίσης ότι μια προηγούμενη αποτίμηση που δόθηκε από την JP Morgan και την Houlihan Lokey είναι άκυρη επειδή ήταν προδήλως εσφαλμένη, με αποτέλεσμα την υποτίμηση της αξίας της εταιρείας, αναφέρει.

    «Ως Διευθύνων Σύμβουλος», σημειώνει ο κ. Καρώνης, «καλώ και τους δύο μετόχους να προχωρήσουν στη διαδικασία αποτίμησης που συμφώνησαν, η οποία θα αντικατοπτρίζει την τρέχουσα και μελλοντική αξία της Viva. Η αποτίμηση θα λαμβάνει πλέον υπόψη την πραγματική θέση της Viva στην αγορά και ένα πραγματικό σύνολο οικονομικών προβλέψεων, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, που θα επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 2030 και θα αντανακλά την πλήρη δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας στις αγορές αυτές, και να αφήσουν πίσω τις διαφορές και τις δικαστικές αντιπαραθέσεις».

    Πριν από τη δίκη αυτή και για 2,5 χρόνια, συνεχίζει ο κ. Καρώνης, η JP Morgan επιχείρησε να εμποδίσει οποιαδήποτε επέκταση της Viva στις ΗΠΑ, βασιζόμενη σε ένα αμερικανικό ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ που ίσχυε μόνο για την JP Morgan. Μόνο λίγο πριν από τη δίκη αυτή, σημειώνει, η JP Morgan αποδέχτηκε τελικά ότι αυτό ήταν λάθος. Η απόφαση καθιστά πλέον σαφές ότι η αξία της Viva είναι σκόπιμο να εκτιμηθεί με βάση το γεγονός ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ δεν περιορίζει την επέκταση της Viva στην αγορά των ΗΠΑ με τη μοναδική και καινοτόμο τεχνολογία Tap on Any Device.

    «Στόχος μου είναι να αποκαταστήσω την πίστη και την εμπιστοσύνη της ομάδας της Viva στην JP Morgan. Θέλω έναν μέτοχο που να σέβεται τις βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης μιας εταιρείας, που να μη δημιουργεί τοξικό περιβάλλον και να δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της εταιρείας. Η εταιρεία έχει φτάσει στο σημείο οι προβλεπόμενες πωλήσεις της να είναι ίσες με τις προβλεπόμενες δαπάνες, γεγονός που τροφοδοτεί περαιτέρω την ικανότητά της να επενδύει στην ανάπτυξη και ελπίζω ότι οι πρόσφατες αλλαγές ηγεσίας εντός της JP Morgan Payments θα δώσουν την ευκαιρία να ξαναρχίσει ο εποικοδομητικός διάλογος και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη αυτή», υπογραμμίζει ο κ. Καρώνης.

    «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα με άμεση συνδεσιμότητα με όλα τα μεγάλα εγχώρια προγράμματα καρτών και όλους τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής σε όλη την Ευρώπη. Η Viva έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στην τεχνολογία Tap on Any Device, επιτρέποντας σε κάθε έμπορο σε όλη την Ευρώπη -και σύντομα και στις ΗΠΑ- να δέχεται πληρωμές από οποιαδήποτε συσκευή. Η Viva βελτιστοποιεί συνεχώς τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της εκτενούς υιοθέτησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε όλο τον κόσμο. Η Viva θα συνεχίσει τώρα κανονικά τη στρατηγική ανάπτυξής της, ενδυναμώνοντας τη θέση της ως η κορυφαία τράπεζα τεχνολογίας για πληρωμές εμπόρων όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας έτσι την πραγματική αξία (market value) της».



    ΣΧΟΛΙΑ