• Business

    Jamie Dimon: H διαδοχή στη JPMorgan είναι σε «καλό δρόμο»

    • Bloomberg
    Jamie Dimon, CEO της J.P. Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase


    Ο Jamie Dimon αστειευόταν εδώ και χρόνια ότι η συνταξιοδότησή του είναι «πέντε χρόνια μακριά», κάθε φορά που του έθεταν τη συγκεκριμένη ερώτηση.

    Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase επεφύλασσε μια ελαφρώς διαφορετική απάντηση στους μετόχους της εταιρείας, αποκαλύπτοντας πως το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσής του «δεν είναι πλέον πέντε χρόνια», απαντώντας σε σχετική ερώτηση τη Δευτέρα για το πόσο καιρό σχεδίαζε να παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος.

    Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ είναι «σε καλό δρόμο» με τα σχέδια διαδοχής της ηγεσίας της, ανέφερε κατά τη διάρκεια ημερίδας επενδυτών της εταιρείας.

    Το ερώτημα για το ποιος θα μπορούσε να διευθύνει την JPMorgan μετά τον Dimon – ο οποίος κατέχει την κορυφαία θέση από το 2006 – έχει ανακύψει εδώ και καιρό, αναφέρει το Bloomberg. Νωρίτερα φέτος,  ο 68χρονος CEO μετέφερε ορισμένους από τους κορυφαίους «υπολοχαγούς του» σε νέους ανώτερους ρόλους, τοποθετώντας τους για περισσότερη εμπειρία στη διαχείριση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, καθώς προετοιμάζει πιθανούς διαδόχους.

    Σε αυτό το «ανακάτεμα», τοποθέτησε την Jenn Piepszak και τον Troy Rohrbaugh στην κορυφή του  διευρυμένου τομέα εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής, ενώ η Marianne Lake, η οποία ήταν μαζί με την Piepszak επικεφαλής στο τμήμα consumer and community από το 2021, είχε πλέον αποκτήσει το αποκλειστικό έλεγχο σε αυτό.

    «Εξαρτάται από το διοικητικό συμβούλιο – δεν εξαρτάται από εμένα», είπε ο Dimon τη Δευτέρα. «Έχω την ενέργεια που είχα πάντα. Αυτό είναι σημαντικό. Νομίζω ότι όταν δεν μπορώ να φορέσω τη φανέλα και να την δώσω στο έπακρο, βασικά θα πρέπει να φύγω».

    Νωρίτερα, η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για τα καθαρά έσοδα από τόκους φέτος στα 91 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού τον περασμένο μήνα προέβλεψε αύξηση 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Λιγότεροι πελάτες μεταφέρουν επίσης χρήματα σε λογαριασμούς υψηλότερης απόδοσης από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με την τράπεζα. Το πρώτο τρίμηνο, η JPMorgan είχε δημοσιεύσει 23,1 δισεκατομμύρια δολάρια NII, σπάζοντας ένα σερί επτά τετάρτων ρεκόρ για τη μέτρηση.

    Η JPMorgan πρόσφερε επίσης λεπτομέρειες για τις πιθανές επιπτώσεις από ένα προτεινόμενο σχέδιο για την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις μεγάλες τράπεζες. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι οι προτάσεις, γνωστές ως Basel III Endgame, θα απορριφθούν. Το Bloomberg ανέφερε ότι τα πρακτορεία εργάζονται σε μια νέα έκδοση που θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί τον Αύγουστο.

    Ακόμη και με την πιθανότητα αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων, η JPMorgan αναμένει να αποδώσει μεσοπρόθεσμα απόδοση 17% επί των ενσώματων κοινών μετοχών, ανέφερε στην παρουσίασή της νωρίτερα. Το πλεονάζον κεφάλαιο υποστηρίζει τις αυξημένες εξαγορές μετοχών, αν και η τράπεζα δήλωσε ότι παρέμεινε επιφυλακτική. Ο Dimon έσπευσε να μετριάσει τις προσδοκίες για τον ρυθμό αυτών των εξαγορών.

    «Δεν πρόκειται να αγοράσουμε πίσω πολλές μετοχές σε αυτές τις τιμές», είπε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα είναι πιο επιθετική όσον αφορά τις επαναγορές όταν η τιμή της μετοχής πέσει. Οι μετοχές υποχώρησαν μετά τα σχόλιά του και υποχώρησαν 3,2% στις 14:02 στη Νέα Υόρκη. Έκλεισαν σε υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα και σημείωσαν άνοδο περίπου 16% από έτος σε έτος.

    Διαβάστε επίσης

    Dimon (JPMorgan): «Απίστευτη» η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

    Dimon (JP Morgan): Γιατί προειδοποιεί για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

    Jamie Dimon: «Απίστευτες» οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για τον τραπεζικό κλάδο



    ΣΧΟΛΙΑ