Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

JPMorgan & AXIA για ΔΕΗ: Δυνατό το ξεκίνημα της χρονιάς

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ

Οι JPMorgan και οι αναλυτές της ΑΧΙΑ Κωνσταντίνος Ζούζουλας και Χριστιάνα Τσουκαλά, χαρακτηρίζουν δυνατά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και διατηρούν τις συστάσεις overweight (υπεραπόδοση) και buy (αγορά) με τιμές στόχους τα 15 ευρώ και τα 22,60 ευρώ, αντίστοιχα.

Η άποψη της JPMorgan είναι ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε το έτος σε σχετικά ισχυρή βάση, καταγράφοντας 459 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενων EBITDA το α’ τρίμηνο (ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις της) και αναβάθμισε τις φετινές προβλέψεις της κατά +6% σε €1,8 δισ. (έναντι €1,7 δισ. προηγουμένως), λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της παραγωγής των επενδύσεων, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο και τα οφέλη που συνδέονται με τη χαμηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνυπολογίζοντας όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις, η ΔΕΗ ήταν αναμενόμενα αρνητική σε όρους ταμειακών ροών (FCF) το α’ τρίμηνο, ωστόσο η μόχλευση παρέμεινε υπό έλεγχο με 2,3 φορές δείκτη ND/EBITDA έναντι 3,5 φορές που είναι ο στόχος.

Η διοίκηση σχολίασε επίσης ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών (έως 10% των μετοχών) μπορεί ουσιαστικά να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει όλες τις εταιρικές εγκρίσεις.

«Αυτό που μας άφησε με λίγο ανάμεικτα συναισθήματα όμως ήταν ότι: 1) η Enel Romania προφανώς έτρεχε με χαμηλότερα ποσοστά EBITDA το α’ τρίμηνο σε σχέση με τις δικές μας προβλέψεις και την καθοδήγηση της 24ης Ιανουαρίου (ωστόσο μπορεί να καλύψει το κενό μέχρι τέλος του έτους) και 2) τα αποδιδόμενα καθαρά κέρδη για φέτος ενδέχεται να μην είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις μας και τις προβλέψεις του consensus κατά περίπου 16% (συμπεριλαμβανομένων διαφόρων έκτακτων περιστατικών).

Ακόμη, αναμένουμε ότι η αναβαθμισμένη πρόβλεψη για τα EBITDA θα αποτυπωθεί θετικά στις προσδοκίες της αγοράς μετά τα αποτελέσματα, ωστόσο με βάση τα σχόλια της διοίκησης και τις αναφερόμενες τάσεις θα περιμέναμε επίσης κάποιες πτωτικές προσαρμογές στις καθαρές προσδοκίες για το καθαρά κέρδη.

Η μετοχή της ΔΕΗ αποτιμάται με δείκτη P/E στις 13 φορές περίπου με +21% ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών για την περίοδο 2023-2026, έναντι 11 φορές για τις εταιρείες του κλάδου στην ΕΕ +2% ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών, ενώ ο εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 24 φορές +5% ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών. Παραμένουμε overweight», υπογραμμίζει η Anna Antonova.

Από την πλευρά της η AXIA, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ήταν ισχυρά, με τα EBITDA να διαμορφώνονται υψηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες της, λόγω της αυξημένης κερδοφορίας από τη διανομή.

Η διοίκηση αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA για το έτος σε 1,8 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ προηγουμένως, ενώ η εταιρεία αναμένει τώρα ότι τα καθαρά κέρδη προ μειοψηφιών για φέτος θα διαμορφωθούν στο άνω άκρο του εύρους των προβλέψεων των 0,3-0,4 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά τις μειοψηφίες αναμένονται τώρα στα 0,3 δισ. ευρώ περίπου.

Στο τέλος Μαρτίου φέτος, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 3,38 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023, υποστηριζόμενος από τη λειτουργική κερδοφορία και παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις, καθώς στο α’ τρίμηνο οι επενδύσεις capex ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ (περίπου +100% σε ετήσια βάση) και το εποχικά ασθενέστερο κεφάλαιο κίνησης.

«Εμείς για τα EBITDA εκτιμούμε 1,748 δισ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη μετά τις μειοψηφίες στα 359,5 εκατ. ευρώ. Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση αγοράς για τη ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ. Η διοίκηση γνωστοποίησε με σαφήνεια τους στρατηγικούς λόγους της απόφασής της να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης ΑΠΕ πέραν των σημερινών αγορών (Ελλάδα και Ρουμανία) και σε άλλες περιφερειακές χώρες, ιδίως την Ιταλία.

Τονίζουμε ότι η επέκταση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα είναι σύμφωνη με τους στόχους του ομίλου για τις επενδύσεις αυτές», καταλήγει η επενδυτική τράπεζα AXIA.

Διαβάστε επίσης: 

Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με ΔΕΗ, Alpha και Πειραιώς

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Οι νέες business στα data center και τι θα κάνει με το 10% των μετοχών της Επιχείρησης

Πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος: Πώς θα μειώνουν το λογαριασμό και θα περιορίζουν τις περικοπές