Η υπερβολική επιτήρηση των εργαζομένων από τους εργοδότες, τόσο σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους, όσο και με τον χώρο όπου εργάζονται, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια κορυφαίων ταλέντων λόγω του φαινομένου της «σιωπηλής παραίτησης», όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα.

Η IWG – ο μεγαλύτερος πάροχος ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο, με επωνυμίες όπως η Spaces, Regus και HQ – επισημαίνει τους βασικούς λόγους που οδηγούν στη «σιωπηλή παραίτηση», μια τάση όπου οι εργαζόμενοι κάνουν το ελάχιστο που απαιτείται στη δουλειά τους και τίποτα παραπάνω.

1

Πάνω από το μισό (57%) των εργαζομένων ανέφερε ότι είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε «σιωπηλή παραίτηση», όταν έχουν έναν προϊστάμενο που δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους, ασκεί υπερβολικό έλεγχο ή δεν τους προσφέρει την δυνατότητα να επιλέξουν τον χώρο εργασίας τους.

Με το 22% του εργατικού δυναμικού να αναφέρει ότι ήδη βιώνει ή έχει βιώσει ί κάποια στιγμή στο παρελθόν απώλεια κινήτρου για εργασία, εκατομμύρια εργαζόμενοι πιθανότατα να εγκαταλείψουν τις τρέχουσες θέσεις τους ή να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες αλλού, εφόσον δεν νιώθουν ότι τους δίνεται η ευχέρεια να εργαστούν με τον τρόπο που τους εξυπηρετεί.

Αντίθετα, το 40% των υπαλλήλων γραφείου που απολαμβάνουν την ευελιξία του υβριδικού μοντέλου εργασίας, είναι λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν τη «σιωπηλή παραίτηση», αποδεικνύοντας ότι η ευέλικτη εργασία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων ικανοποίησης.

Οι εργαζόμενοι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στις επιχειρήσεις:

Η υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά κρίνεται απαραίτητη για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Οι εταιρείες που δεν θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω και να χάσουν τους καλύτερους.

Η υβριδική εργασία: το κλειδί για πιο ικανοποιημένους και παραγωγικούς εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν υβριδική εργασία αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τα καλύτερα ταλέντα τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 62% των εργαζομένων που δουλεύουν υβριδικά, δηλώνουν διατεθειμένοι να παραιτηθούν αν τους ζητηθεί να επιστρέψουν πλήρως στο γραφείο.

Επιπλέον, το 71% των εργαζομένων θα απέρριπτε την πρόταση για μία νέα δουλειά που απαιτεί καθημερινή μετακίνηση μεγάλης απόστασης, ενώ το 72% θα αναζητούσε θέσεις που δίνουν τη δυνατότητα εργασίας από οποιοδήποτε μέρος.

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί καταλύτη για την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 78%. Επιπλέον, το 92% των εργαζομένων απολαμβάνει την αυτονομία να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους, επιλέγοντας τον χρόνο και τον τόπο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.

Αυτή η δυνατότητα, οδηγεί σε μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο «σιωπηλής παραίτησης».

Πως οι managers μπορούν να αποτρέψουν τη «σιωπηλή παραίτηση»

Για τους εργαζόμενους που δεν έχουν την ευελιξία να εργαστούν από όποιο χώρο επιθυμούν, το 55% θεωρεί ότι η υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και παραγωγικότητας.

Η έρευνα εντόπισε τρεις βασικούς δείκτες αποτελεσματικής διαχείρισης: την προώθηση της σημασίας της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους από οποιαδήποτε τοποθεσία και την προθυμία για συζητήσεις σχετικά με νέους τρόπους εργασίας.

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή έρευνα του Καθηγητή Bloom, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Stanford και παγκοσμίου φήμης ειδικού στην υβριδική εργασία, οι εταιρείες που υιοθετούν αυτό το είδος ευελιξίας, μπορούν να αναμένουν σημαντική μείωση των ποσοστών παραίτησης, φτάνοντας έως και το 35%. **

Ο Mark Dixon, CEO & Ιδρυτής της IWG, δήλωσε:

«Η πρόσφατη έρευνα της IWG αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο της ‘σιωπηλής παραίτησης’ και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, δίνοντας στους υπαλλήλους τους μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο και τον τόπο εργασίας.

Απαλλάσσοντάς τους από το βάρος των χρονοβόρων μετακινήσεων και επιτρέποντάς τους να εργάζονται από πιο βολικές τοποθεσίες, οι εργοδότες ενισχύουν την ικανοποίηση και προάγουν ένα πιο παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

Δίνοντας αυτή την επιλογή, οι επιχειρήσεις μειώνουν την πιθανότητα διαμόρφωσης μιας κουλτούρας με μη ικανοποιημένους και χωρίς κίνητρα εργαζόμενους.»

Η έρευνα διεξήχθη από την Censuswide, με συμμετοχή 1.005 εργαζομένων γραφείου πλήρους απασχόλησης / υβριδικής εργασίας μεταξύ 20/06/24 και 25/06/24.

Διαβάστε επίσης:

HELL Energy: Διακόπτει την παραγωγή στο εργοστάσιό της λόγω έλλειψης βιταμινών Β

Χρήστος Σταϊκούρας: «Εμβληματικό έργο» για την Κρήτη ο ΒΟΑΚ – Ικανοποίηση για την πρόοδο εργασιών

Κωστής Χατζηδάκης σε ΕΒΕΑ: «Η ελληνική οικονομία αναμένεται να υπεραποδίδει και τα επόμενα χρόνια»