ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ιβάν Σαββίδης, ένας Έλληνας δισεκατομμυριούχος που οπλοφορεί, αδιαφορεί για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία, αλλά κανείς στην Αθήνα ή τις Βρυξέλλες δεν δείχνει να ενδιαφέρεται γι’ αυτό, γεγονός που προκαλεί το εξής ερώτημα: Είναι το καθεστώς της ΕΕ ένας “χάρτινος τίγρης”;
Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο της η EUobserver, μια ευρωπαϊκή διαδικτυακή εφημερίδα, που κυκλοφόρησε το 2000 από τον οργανισμό EUobserver.com ASBL με έδρα τις Βρυξέλλες και καλύπτει σε βάθος διεθνείς υποθέσεις που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν το 2014 λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Απαγόρευσαν στους υπηκόους της ΕΕ να δραστηριοποιούνται στην Κριμαία, η οποία έχει καταληφθεί από τη Ρωσία και βάζουν στην μαύρη λίστα άτομα που έβλαψαν την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η οικογένεια Σαββίδη δραστηριοποιείται στην προμήθεια τροφίμων στην Κριμαία, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του η EUobserver και οι διπλωμάτες της ΕΕ.
Ο Σαββίδης είχε επιχειρηματικές συναλλαγές και στην περιοχή Donbas στην ανατολική Ουκρανία, που επίσης έχει καταλάβει η Ρωσία , σύμφωνα με τις αρχές της Ουκρανίας.
Και έχει χρηματοδοτήσει ανοιχτά εκδηλώσεις υπέρ της ρωσικής κατοχής, επισημαίνει το άρθρο.
Ο 62χρονος επιχειρηματίας γεννήθηκε στη Γεωργία. Απέκτησε την περιουσία του δραστηριοποιούμενος στην βιομηχανία καπνού και υπηρέτησε ως βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο, λόγω της ποντιακής καταγωγής του, απέκτησε διπλή υπηκοότητα, ελληνική και ρωσική, και μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη.
Και το άρθρο αναφέρει: “Έγινε γνωστός στις ελληνικές αρχές, όταν κάποτε εισέβαλε στο γήπεδο οπλισμένος κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα του ΠΑΟΚ, της ομάδας που κατέχει. Ωστόσο, είναι γνωστός και για την οργάνωση διαμαρτυριών με στόχο να σταματήσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους New York Times και άλλα κορυφαία μέσα ενημέρωσης.
Επίσης, είναι συνιδιοκτήτης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενός στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου, μαζί με μια γερμανική εταιρεία που ονομάζεται Deutsche Invest Equity Partners.”
“Ο Σαββίδης, γενικά, είναι αμφιλεγόμενο πρόσωπο”, δήλωσε ένας Έλληνας διπλωμάτης στο EUobserver.
“Έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι ιδιοκτήτης μία πολύ δημοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας… Υπάρχει επίσης ένα μυστήριο σχετικά με τις επιχειρήσεις του στη Ρωσία”, επισήμανε ο Έλληνας διπλωμάτης.
Τα έγγραφα
Οι κυρώσεις της ΕΕ για την Κριμαία “ισχύουν για πρόσωπα της ΕΕ” και απαγορεύουν τη “συμμετοχή στην ιδιοκτησία ή τον έλεγχο οποιασδήποτε οντότητας” στη ζώνη που καταλαμβάνεται από τη Ρωσία.
Ωστόσο, κάποια έγγραφα συνδέουν τον Σαββίδη με τον όμιλο εταιρειών Assorti της Ρωσίας, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 25 σούπερ μάρκετ στην Κριμαία, ισχυρίζεται η EUobserver.
Η σύζυγος του, Κυριακή, κατέχει το 50% μιας ρωσικής εταιρείας, της Troya, της οποίας ο Ρώσος διευθυντής έχει μερίδια σε πέντε εταιρείες του ομίλου Assorti, σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα που επικαλείται η EUobserver.
Και συνεχίζει: “Ο γιος του, ο Γιώργος, είναι συν-ιδιοκτήτης της ρωσικής εταιρείας RKO, της οποίας ο Ρώσος συνέταιρος, έχει μερίδιο σε έξι εταιρείες του ομίλου Assorti. Αντίστοιχα, και ο ξάδερφος του Σαββίδη, Ντάνιελ Σαββίδης, συν-ιδιοκτήτης δύο εταιρειών, της Assorti Express και της Region Logistik, μαζί με έναν Ρώσο, ο οποίος ελέγχει επίσης τρεις εταιρείες του ομίλου Assorti.”
Σύμφωνα με την EUobserver, οι Ρώσοι συνιδιοκτήτες – Boris Shapovalov, Sergey Yurchak και Viktor Lyashko – είναι, σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του Σαββίδη.
Ο Yurchak, για παράδειγμα, υπήρξε βοηθός του επιχειρηματία όταν ήταν βουλευτής στη Ρωσία.
Αλλά και αν ακόμη ο ίδιος είχε σκοπό να αποκρύψει τις δραστηριότητες της Κριμαίας, δεν είναι μυστικό η ευρύτερη υποστήριξη του στο σχέδιο κατοχής του Πούτιν, τονίζει το άρθρο.
Άλλωστε, τον έχουν ευχαριστήσει για την «οικονομική και ηθική του υποστήριξη» κατά την προσάρτηση της Κριμαίας σε επίσημες εκδηλώσεις που αφορούσαν τον Ρώσο πρόεδρο.
Το έργο του μέσω του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, στο Ροστόβ-ον-Ντόν της Ρωσίας, χρηματοδότησε ανοιχτά εκδηλώσεις προπαγάνδας στην Κριμαία, αναφέρει το άρθρο.
Επίσης, έχει αναφερθεί δημοσίως στους δεσμούς του με άτομα που περιλαμβάνονται μαύρη λίστα στην ΕΕ, όπως ο πρωθυπουργός-μαριονέτα της Κριμαίας, Sergey Aksyonov, για να διευκολύνει την κατασκευαστική του επιχείρηση.
“Εμείς … επικοινωνήσαμε με τον Aksyonov και εκείνος αμέσως “επέσπευσε” τις διαδικασίες με προσωπικό του τηλεφώνημα, επειδή κατάλαβε ότι το οικιστικό μας έργο ήταν κοινωνικά σημαντικό. Χτίζουμε σπίτια για κρατικούς υπαλλήλους, σχολεία, νηπιαγωγεία”, δήλωσε ο Σαββίδης στη ρωσική εφημερίδα Kultura το 2017, για παράδειγμα.
«Εδαφική ακεραιότητα»
Μία δεύτερη σειρά κυρώσεων της ΕΕ υποτίθεται ότι επιβάλλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση βίζας σε άτομα “υπεύθυνα για υπονόμευση ή απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας”.
Ωστόσο, κατά το άρθρο, ο Σαββίδης προμήθευε επίσης με τσιγάρα την κατεχόμενη από την Ρωσία, Donbas, σύμφωνα με την Ουκρανία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας τον έβαλε στην μαύρη λίστα για την επιχείρηση καπνού στην Donbas το 2016 και το 2018.
Το γεγονός ότι μπορούσε να μεταφέρει τσιγάρα από τα γεμάτα στρατιώτες σύνορα της Donbas σημαίνει ότι είχε στενούς δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε ένας Βρετανός εμπειρογνώμονας ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφέρει το EUobserver.
Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης προσκάλεσε ακόμη και άτομα από την Donbas για διακοπές στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Stambulzhi Fund of Donetsk Greeks, έναν οργανισμό με έδρα τη πόλη.
Ο δικηγόρος του κ. Σαββίδη και οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων δεν απάντησαν στα τηλέφωνα του EUobserver. Επίσης, ο ΠΑΟΚ και η εταιρεία χαρτοφυλακίου του επιχειρηματία, Agora, με έδρα τη Ρωσία, δεν απάντησαν στα emails της εφημερίδας.
Σύνοδος κορυφής της ΕΕ
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για τη Ρωσία σε σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα (24 Μαΐου) και την Τρίτη.
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε μία δύσκολη στιγμή, καθώς ο Πούτιν απείλησε να καταλάβει εκ νέου την Ουκρανία, συγκεντρώνοντας στρατεύματα στα σύνορά της. Επίσης, ξεκινούν εν μέσω των κυρώσεων για τις ρωσικές δολοφονίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ΕΕ αναμένεται να παρατείνει την απαγόρευση δραστηριοποίησης στην Κριμαία για ένα ακόμη έτος τον Ιούνιο, ακόμη και αν οι σχέσεις με τη Ρωσία αναθερμανθούν.
Έχει στη μαύρη λίστα 177 Ρώσους και φιλικά προσκείμενους προς τη Ρωσία Ουκρανούς, καθώς και 48 εταιρείες που λέγεται ότι στηρίζουν την κατοχή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και οι απαγορεύσεις βίζας επιβάλλονται ήδη σε δύο Ρώσους ολιγάρχες – τους Konstantin Malofeev και Arkady Rotenberg.
Θα ήταν καινοτομία εάν η ΕΕ έβαζε στην μαύρη λίστα έναν από τους πολίτες της, όπως ο Σαββίδης, αναφέρει το άρθρο του EUobserver.
Αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα και όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παγώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία, εξήγησε αξιωματούχος της ΕΕ. Και θα μπορούσε να μείνει στην Ελλάδα, αλλά να μην ταξιδεύει σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Ωστόσο, δεν θα είναι κάτι εντελώς καινούριο, διότι έτσι ακριβώς αντιμετώπισαν οι χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τους υπηκόους της ΕΕ που βρίσκονται στο αντιτρομοκρατικό μητρώο τους, ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Και σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των 177 ατόμων που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της Ρωσίας της ΕΕ, οι οποίοι δεν διατηρούν χρήματα στην Ευρώπη, ο Σαββίδης έχει πολλές διεξόδους σε ευρωπαϊκές χώρες, στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες ανοίξουν πυρ, γράφει χαρακτηριστικά το EUobserver.
Και εξηγεί, ότι η αυτοκρατορία των επιχειρήσεων του, αν και έχει έδρα στη Ρωσία έχει υποκαταστήματα σε 21 κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, των Κάτω Χωρών και της Πολωνίας, καθώς και της Γερμανίας και της Ελλάδας.
Το καθεστώς της ΕΕ
Αυτή η ελληνική περίπτωση δημιουργεί το εξής ερώτημα, αναφέρει η EUobserver: Είναι το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ τόσο ισχυρό στην πραγματικότητα, όσο φαίνεται στα χαρτιά;
Και η απάντηση είναι ότι στην εφαρμογή των κυρώσεων η ΕΕ δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των κρατών μελών να επιβάλλουν τις κυρώσεις.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει συζητήσει ποτέ για τον «αμφιλεγόμενο» και «μυστηριώδη» επιχειρηματικό της βαρόνο με τους συναδέλφους της στο Συμβούλιο της ΕΕ, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, τονίζει η EUobserver.
Οι ελληνικές αρχές αναφέρθηκαν στις κυρώσεις της ΕΕ όταν ρωτήθηκαν από την εφημερίδα τι γνώριζαν για τον Σαββίδη.
“Η Ελλάδα δεσμεύεται σταθερά στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες”, δήλωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
“Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε δεόντως όλες τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για διεθνείς αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την Κριμαία”, ανέφερε στην EUobserver.
Οι κυρώσεις της ΕΕ “περιορισμοί εισαγωγής / εξαγωγής” στην Κριμαία “εφαρμόστηκαν πλήρως στην Ελλάδα”, πρόσθεσε η ελληνική τελωνειακή αρχή.
Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο και η πρεσβεία της ΕΕ αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους συνδέσμους του Σαββίδη με την Κριμαία, τονίζει η εφημερίδα.
Επίσης, αρνήθηκαν την πρόταση της EUobserver να δουν και να σχολιάσουν τα έγγραφα που δείχνουν για τις δραστηριότητες του επιχειρηματίας στα σούπερ μάρκετ της Κριμαίας.
Χάρτινος τίγρης;
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες έχουν σκοπό να διασφαλίσουν ότι τα κράτη μέλη κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά έδειξαν παρόμοια στάση, αναφέρει το άρθρο.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που βρίσκεται κοντά στον επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Josep Borrell ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα του Σαββίδη στην Κριμαία, τον Ιανουάριο.
Η πληροφορία προήλθε από έναν «ανήσυχο πολίτη» σε ένα από τα κράτη της ΕΕ όπου ο Σαββίδης δραστηριοποιείται, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Και περιείχε σημαντικό υλικό σχετικά με τη δραστηριότητα του στην Κριμαία και την Donbas, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα που επικαλείται ο EUobserver.
Το προσωπικό του Borrell θα έπρεπε να είχε διαβιβάσει τις πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, διαθέτει μια ειδική μονάδα που ασχολείται με τη συμμόρφωση στις κυρώσεις.
Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά την πληροφόρηση της ομάδας του Borrel για τις κατηγορίες σχετικά με τον Σαββίδη, δεν έχουν ακόμη μεταφέρει τις πληροφορίες, επιβεβαίωσε ο αξιωματούχος του Dombrovskis.
“Η επιτροπή δεν γνωρίζει τους ισχυρισμούς”, δήλωσε στον EUobserver στις 22 Απριλίου.
Βέβαια, ακόμη και αν ήθελε να ασχοληθεί με τις κατηγορίες, η μονάδα του Dombrovskis θα δυσκολεύονταν αρκετά. Οι 27 πρωτεύουσες της ΕΕ έχουν βάλει στη μαύρη λίστα εκατοντάδες άτομα και εταιρείες για συγκρούσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις και άλλες υποθέσεις σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η μονάδα Dombrovskis διαθέτει 14 άτομα.
Τι λένε πηγές του Ιβάν Σαββίδη για το θέμα
Πηγές κοντά στο επιχειρηματία πάντως επισημαίνουν, μετά την δημοσίευση του άρθρου:
“Ιδιαίτερη έκπληξη μας προκαλεί το προκλητικά χαμηλό επίπεδο μιας κατ’ επίφαση «δημοσιογραφικής έρευνας» που βασίζεται σε ανυπόστατες και συγκεχυμένες πληροφορίες.
Είναι προφανές πως κάποιος επιχειρεί να λύσει τα δικά του προβλήματα, προσπαθώντας για ακόμη μια φορά να δημιουργήσει τεχνηέντως αρνητική εικόνα γύρω από το όνομα του δυναμικού και πατριώτη επιχειρηματία.”
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 100.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε
- ΙΕΛΚΑ: Χαμηλότερες κατά 3% οι τιμές του καλαθιού των Χριστουγέννων στα σούπερ μάρκετ
- ΕΣΕΕ: Μείωση εργοδοτικών εισφορών ως κίνητρο για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
- Ρουμανία: Ο απερχόμενος, φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός Τσολάκου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης