Σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του προχωρούν οι αρχές της Ουκρανίας, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο kyivindependent.com, το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς έκανε δεκτή την αξίωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του, Κυριακής.

Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία της Ιβάν Σαββίδη, περιλαμβάνουν το 100% των μετοχών της PJSC Pentopak, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς στην παραγωγή συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών, και το 100% των δικαιωμάτων της θυγατρικής της, Atlantis-Pak Ukraine.

Η κατασχεθείσα επιχείρηση απασχολεί περίπου 200 άτομα.

Ιβάν Σαββίδη
Το σχετικό δημοσίευμα που αφορά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική και, ως εκ τούτου, ο Ιβάν Σαββίδης έχει δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Όπως υποστηρίζεται από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ιδιοκτήτρια των εταιρειών εμφανίζεται η σύζυγος του κ. Σαββίδη, όμως στην ουσία ανήκουν στον σύζυγό της.

Τα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν ακόμη ότι ο Ιβάν Σαββίδης “χαιρέτισε δημόσια την κατοχή της Κριμαίας και την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία”.

Μάλιστα, η αλυσίδα παντοπωλείων «Assorti» – ιδιοκτησίας της συζύγου του Ιβάν Σαββίδη – δραστηριοποιείται στις προσωρινά κατεχόμενες Σεβαστούπολη και Συμφερόπολη.

Παράλληλα, ο ουκρανικός Τύπος αναφέρει ότι ο Ρωσοέλληνας επιχειρηματίας συμπεριλαμβάνεται σε μία λίστα με 25 ολιγάρχες που εξυπηρετούν ρωσικά συμφέροντα, καθώς και ότι είναι φίλα προσκείμενος στον πρόεδρο της Ρωσίας.

Επομένως, χάνει το εργοστάσιο Pentopak στην Ουκρανία, καθώς – όπως επισημάνουν τα δημοσιεύματα – υποστηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιβάν Σαββίδης εξελέγη μέλος της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ, το 1998 και το 2003, ενώ τότε εξελέγη επίσης βουλευτής στην Ρωσική Δούμα.

Στη διάρκεια εκείνης της βουλευτικής του θητείας, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας, ενώ το 2007 επανεκλέχθηκε βουλευτής στη Δούμα με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κυρώσεις το 2022

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2022, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει κυρώσεις κατά 2.507 φυσικών προσώπων και 1.374 νομικών προσώπων, τα περισσότερα από τα οποία είναι Ρώσοι πολίτες.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ιβάν Σαββίδης, ενώ στη λίστα συμπεριλαμβάνονταν και οι Ρώσοι ολιγάρχες Αμπράμοβιτς, Φρίντμαν, Ιβανισβίλι.

Τα ονόματα στη λίστα με 2.500 και πλέον φυσικά πρόσωπα, όπου περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες και τραπεζίτες στην πλειοψηφία τους Ρώσοι, χαρακτηρίστηκαν από την Ουκρανία άνθρωποι του περιβάλλοντος του Πούτιν, ενώ τους επέβαλε αυστηρές κυρίως οικονομικές κυρώσεις.

Tο όνομα του Ιβάν Σαββίδη και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε κλειστές συσκέψεις στην Αθήνα, στην Ουκρανία, αλλά και στις Βρυξέλλες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λόγω της συμμετοχής του σε δίκτυα υποστήριξης αυτονομιστικών ομάδων του Ντονμπάς – και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης: 

Λιμάνι Βόλου: Στα τέλη Φεβρουαρίου εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές της Goldair

Μετά το Ozempic και το Wegovy, η Novo ετοιμάζει και το χάπι απώλειας βάρους;

Εξάρχου: Διαφορετική εταιρεία η Intrakat από το 2022 με μεγαλύτερο ανεκτέλεστο και κεφαλαιοποίηση