Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ιταλία: Η Macquarie και η CDP έτοιμες να παρουσιάσουν προσφορά για το σταθερό δίκτυο της Telecom Italia

Telecom Italia

Telecom Italia

Το ιταλικό κρατικό επενδυτικό ταμείο CDP και η Macquarie Group Ltd. είναι διατεθειμένοι να παρουσιάσουν μια προσφορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για το σταθερό δίκτυο της Telecom Italia SpA το συντομότερο τη Δευτέρα, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Cassa Depositi e Prestiti SpA, γνωστή και ως CDP, έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου  την Κυριακή για να κάνει μια τελική εξέταση της προσφοράς, είπαν οι άνθρωποι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Οι εξελίξεις ακολουθούν την κατάρρευση των συνομιλιών για μια πιθανή κοινή προσφορά για το δίκτυο από την CDP και την αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR & Co. Οι εκπρόσωποι της CDP και της Macquarie αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο, αναφέρει το Bloomberg.

Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει να τερματίσει το αδιέξοδο σχετικά με την πώληση του δικτύου υποστηρίζοντας μία μόνο προσφορά, ανέφερε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, η CDP θα μπορούσε να έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την KKR, η οποία έχει ήδη υποβάλει μια προκαταρκτική προσφορά.

Η KKR με έδρα τη Νέα Υόρκη κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στη μονάδα FiberCop της Telecom Italia. Το 2021 η εταιρεία τηλεφωνίας απέρριψε την προσφορά της αμερικανικής εταιρείας να αγοράσει ολόκληρη την επιχείρηση για 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ (11,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης είναι ζωτικής σημασίας για κάθε δυνητικό επενδυτή στην Telecom Italia, ένα πρώην μονοπώλιο που βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να μειώσει το χρέος της. Η κρατικά ελεγχόμενη CDP κατέχει σχεδόν το 10% της Telecom Italia και έχει πλειοψηφικό μερίδιο στη μικρότερη ανταγωνιστική Open Fiber SpA.

Η Μελόνι έχει επισημάνει ότι θεωρεί το δίκτυο της Telecom Italia στρατηγικό πλεονέκτημα που πρέπει να παραμείνει υπό δημόσια εποπτεία. Η κυβέρνηση της Ιταλίας διατηρεί το δικαίωμα βέτο σε συμφωνίες που αφορούν περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.

Η επιθυμία της Ρώμης να διαφυλάξει τις 40.000 θέσεις εργασίας στην εταιρεία σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσφορά χωρίς κρατική υποστήριξη θα αντιμετώπιζε σημαντικά εμπόδια.

Η κοινοπραξία CDP-Macquarie προσφέρεται για τον στόχο της ιταλικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ενιαίο εθνικό δίκτυο, μέσω της συγχώνευσης της Telecom Italia και της Open Fiber, και υπόσχεται να διατηρήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα και να επιταχύνει την ψηφιοποίηση της χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Italia, Pietro Labriola, επιδιώκει να πουλήσει το δίκτυο για να μειώσει το καθαρό χρέος της εταιρείας ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Η Κίνα έτοιμη να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό – Πιθανή αλλαγή και στην Κεντρική Τράπεζα

Η Κίνα πήρε τα πρωτεία στις ναυπηγήσεις πλοίων, όμως η Νότια Κορέα κατασκευάζει το 79% των πλοίων μεταφοράς LNG