Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ισορροπίες τρόμου στην Wall Street. Όλοι αναμένουν τις εκλογές

Με μικρές απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο τέσσερις μόλις ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές. Η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί και σήμερα στην αμερικανική αγορά καθώς η προεδρική κούρσα μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον διατηρεί το προβάδισμα της έναντι του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ, αν και η ψαλίδα έχει κλείσει αισθητά τις τελευταίες ημέρες. Την Πέμπτη οι δείκτες διεύρυναν το πτωτικό σερί τους, με τον S&P να κλείνει σε αρνητικό έδαφος για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2008.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 27,32 μονάδες (-0,14%) στις 17.905,95 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί 5,44 μονάδες (-0,10%) στις 5.054,24 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει μικρά κέρδη 0,03% στις 2.089,13 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Nike στα 50,37 δολ. με άνοδο 0,61 δολ. ή σε ποσοστό 1,25%. Ακολουθούν η Pfizer στα 30,20 δολ. με άνοδο 1,04% και η Merck με άνοδο 0,75% στα 58,87 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Apple  (-1,16%), η Exxon Mobil (-1,04%) και η Microsoft (-0,97%).

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε παράλληλα σήμερα στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αγορά εργασίας.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 161.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ενώ η ανεργία υποχώρησε και οι μισθοί αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό από την ύφεση του 2008, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ο δείκτης ανεργίας, ο οποίος προκύπτει από ξεχωριστή έρευνα στα αμερικανικά νοικοκυριά, υποχώρησε στο 4,9% τον προηγούμενο μήνα από 5% τον Σεπτέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 173.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, με την ανεργία να διολισθαίνει στο 4,9%.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 2,8% στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτή είναι η ισχυρότερη ετήσια άνοδος από τον Ιούνιο του 2009.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε 9,9% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 36,44 δισ. δολ. Αυτό είναι το μικρότερο έλλειμμα από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,6% ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 1,3%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 37 δισ. δολ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σουρωτή: Ο ισχυρός άνδρας της 3Ε δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που κάνουν στους φοιτητές του Harvard

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Το «διαβατήριο» για το Harvard – 10 προσόντα που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε