Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Isomat: Επενδυτικό πλάνο 23,5 εκατ. ευρώ και one stop shop για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ISOMAT, Θάνος Τζιρίτης

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ISOMAT, Θάνος Τζιρίτης

Σε οne stop shop για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις που αποτελούν και τον καταλύτη ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια φιλοδοξεί να μετατραπεί η Isomat.

Η ελληνική πολυεθνική, συμφερόντων της οικογένειας Τζιρίτη, με ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων και ισχυρή διεθνή παρουσία στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της μοντέλου που εστιάζει στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για τις ανάγκες των κατασκευών, προχώρησε σε μία στρατηγική κίνηση καθετοποίησης της παρουσίας της στην εξωτερική θερμομόνωση. Ηδη από τον Ιούλιο λειτουργεί η νέα μονάδα παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη), στις εγκαταστάσεις της μητρικής εταιρείας, στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 7 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο Θάνος Τζιρίτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ISOMAT, σε παρουσίαση για τα ΜΜΕ, την περασμένη Παρασκευή και εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Συνολικά μέχρι το 2027 οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 23,5 εκατ. ευρώ στην τριετία 2024-2027 και αφορούν στην αυτοματοποίηση, τη βελτιστοποίηση παραγωγής, τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων, τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τη διεύρυνση της παραγωγικής δυνατότητας σε κονιάματα. Κατά 35% αναμένεται μάλιστα, με την προσθήκη τρίτης γραμμής να αυξηθεί η παραγωγή κονιαμάτων.

Όπως είπε η επικεφαλής marketing της ISOMAT, Ιωάννα Τζιρίτη η εταιρεία εστιάζει ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις “κομμένες και ραμμένες” στις ειδικές ανάγκες κάθε πελάτη συμπληρώνοντας ότι στόχος της ISOMAT είναι να γίνει one stop shop για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά για τις νέες κατασκευές.

Αλλωστε ως καταλύτης για την ανάπτυξη της αγοράς και της εταιρείας αναμένεται να λειτουργήσουν, όπως ήδη έχει γίνει με τα προγράμματα Εξοικονομώ και η ενεργειακή αναβάθμιση που σχεδιάζεται στην κτιριακή υποδομή.

«Μέχρι το 2030, 400 χιλιάδες κατοικίες θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, κάτι που επηρεάζει καταλυτικά την αναπτυξιακή μας διαδικασία» επεσήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο στόχος στο προς έγκριση ΕΣΕΚ είναι οι αναβαθμίσεις 68.000 κατοικιών ετησίως μέχρι το 2030.

Ο “startupper” του ’80 και το χτίσιμο της πολυεθνικής

Πέρα από την εγχώρια αγορά η εξωστρέφεια του ομίλου είναι στο dna της εταιρείας, που ξεκίνησε όταν τέσσερις δεκαετίες πριν ο πατριάρχης της οικογένειας Στέφανος Τζιρίτης, νεαρός μηχανικός με σπουδές στη Γερμανία επιστρέφει στην Ελλάδα και λίγο μετά το φοβερό σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978 ξεκινά τη δική του επιχείρηση διαβλέποντας τις ευκαιρίες που γεννήθηκαν. Από τα θεμέλια που τότε ο Στέφανος Τζιρίτης τον οποίο μάλιστα ο γιος του Θάνος χαρακτήρισε ως start-upper, ο όμιλος Isomat σήμερα 446 εργαζόμενους και διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές του στη Ρουμανία και στη Σερβία. Επιπλέον, διαθέτει πέντε εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, με ένα πορτφόλιο που απαριθμεί περισσότερα από 350 προϊόντα.

Από τις διεθνείς αγορές το 50% των πωλήσεων του ομίλου

Σχεδόν το 50% των πωλήσεων του ομίλου, που πέρυσι έφτασαν στα 107 εκατ. ευρώ (+20%) προέρχεται από τις διεθνείς αγορές. Και η τόνωση της εξωστρέφειας με την περαιτέρω διείσδυση στο εξωτερικό αποτελεί στρατηγική στόχευση της εταιρείας. Οι κύριες αγορές στις οποίες στοχεύει η διοίκηση της είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ήδη ξεκινά συνεργασία με αλυσίδα 220 καταστημάτων DIY, την Πορτογαλία, που αντιμετωπίζεται ως “πύλη” για τη Λατινική Αμερική, την ΝΑ Ευρώπη, την Ινδία, όπου έχει αναπτυσσόμενη παρουσία με μονωτικά υλικά, αλλά και εν γένει τις περιοχές του Κόλπου και της ΝΑ Ασίας.
Όπως επισημάνθηκε “στρατηγική ανάπτυξης είναι η εξωστρέφεια με πλάνο να ξεπεράσει το 50% με τις δύο προσθήκες μονάδες παραγωγής σε Σερβία και Ρουμανία”.

Παράλληλα ο Θάνος Τζιρίτης ανέφερε ότι «λόγω του ότι κάποια προϊόντα είναι εντάσεως κόστους μεταφοράς η ύπαρξη δύο εργοστασίων μας σε Ρουμανία και Σερβία μας επιτρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, όπως βέβαια και η παρουσία μας στην αγορά με τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα».

Η νέα μονάδα στη Θεσσαλονίκη

Με βάση όσα αναφέρθηκαν, η νέα μονάδα παραγωγής EPS της ISOMAT αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα, και για την ώρα τη μοναδική του είδους της, που λειτουργεί με μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού η παραγωγή ατμού για την παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών δεν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αλλά αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από ΑΠΕ με χρήση Φ/Β ισχύος 1 μεγαβάτ. Επιπρόσθετα, η μονάδα διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης των EPS με μηδενικά απόβλητα. Η παραγωγική διαδικασία, βασιζόμενη σε προηγμένες τεχνολογίες και αυτοματισμούς, χωρίς την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση, έχει μέγιστη δυναμικότητα 1.500m3 ανά ημέρα (υπολογισμένη σε 2 βάρδιες), με δυνατότητα αύξησης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Διαβάστε επίσης

Τα επιτόκια, ο φόβος της «φούσκας» και η εμμονή με τα μακροοικονομικά μεγέθη