ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε δραστικό περιορισμό του εισοδήματος που εισπράττει ετησίως ένας περιστασιακά εργαζόμενος με απόδειξη δαπάνης (Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών ή διαφορετικά τίτλο κτήση) από τις 10.000 ευρώ μεικτά που ισχύει σήμερα σε 3.000 ευρώ επιμένει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Όπως έχει ήδη γράψει το «Mononews», ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά τις αλλαγές που προωθεί στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών αποσυνδέοντας το ύψος τους από το εισόδημα, προωθεί την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους τίτλους κτήσης.
Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι μέσω των τίτλων κτήσεων δεν θα βρουν το παράθυρο οι εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης.
Σε περίπτωση που παραμείνει το σημερινό εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ ή μειωθεί ακόμη και στα 5.000 ευρώ, ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να υποκρύψει εξαρτημένη σχέση εργασίας μισθωτού με μερική ή εκ περιτροπή απασχόληση.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, που μίλησαν στο Mononews.gr, το όριο για τους τίτλους κτήσεις πρέπει να μειωθεί αρκετά, προκειμένου να μην στερείται έσοδα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και ένσημα οι εργαζόμενοι.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι με τίτλο κτήσης δεν απολαμβάνουν δώρα και επιδόματα.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ αναμένονται και οι επίσημες οικονομικές εκτιμήσεις για την μείωση των εσόδων από εισφορές και φόρους λόγω των προωθούμενων αλλαγών.
Μετά την επιβολή των εισφορών για το σύνολο του εισοδήματος των μη μισθωτών σε όσους χρησιμοποιήσουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν, τα γνωστά σε όλους, μπλοκάκια και στράφηκαν στους τίτλους κτήσης υποκρύπτοντας εισοδήματα.
Σήμερα επιτρέπονται συναλλαγές μεταξύ προσώπων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ευκαιριακά -ως παρεπόμενη δραστηριότητα- σε επιχειρήσεις ή και ιδιώτες, έως το ύψος των 10.000 ευρώ.
Μάλιστα, με σημαντική καθυστέρηση, από τις αρχές του 2019, προβλέφθηκε η καταβολή εισφορών για τα ποσά αυτά, ύψους 20,28% (13,3% για σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη) επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου 20% και του τέλους χαρτοσήμου 3,6%, ενώ ο χρόνος ασφάλισης λογίζεται ως χρόνος στον πρώην ΟΑΕΕ.
Σήμερα, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, περισσότεροι από 860.000 μισθωτοί ασφαλίζονται στον Φορέα και αμείβονται με έως 700 ευρώ μεικτά τον μήνα. Ήτοι το 41,6% των μισθωτών θα μπορούσαν να μην έχουν σύμβαση και να αμείβονται με τίτλους κτήσης.
Σε περίπτωση που το όριο πάει στις 5.000 ευρώ όλοι οι μερικώς απασχολούμενοι θα στραφούν στους τίτλους κτήσης και δεν θα καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.
Μάλιστα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης και δεν έχουν άλλη εργασία, δεν υπόκεινται στο ελάχιστο πλαφόν εισφοράς, ενώ όσοι έχουν παράλληλα άλλη μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση καταβάλλουν για κάθε δραστηριότητα την εισφορά που αναλογεί και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία συμψηφισμού.
Πλέον, στο οικονομικό επιτελείο, εξετάζουν τρόπους ώστε να κλείσει και το τελευταίο παραθυράκι αποφυγής ασφάλισης και να μπει τέλος στην πολυνομία, τη γραφειοκρατία και τις αμφισβητήσεις, καθώς οι τίτλοι κτήσης τις περισσότερες φορές έκρυβαν αδήλωτη εξαρτημένη σχέση εργασίας ή υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ.