• Business

    Ισχυρές επιδόσεις για τη Bosch στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με το hub καινοτομίας

    • Άννα Διανά
    Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας

    Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας


    Ανάπτυξη πωλήσεων και βελτίωση περιθωρίου κέρδους πέτυχε το 2023 η Bosch στην Ελλάδα, με θετικό πρόσημο σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται. Θετική ρότα που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος παρά τις ευρύτερες οικονομικές πιέσεις της αγοράς, που έχουν αρχίσει διαφαίνονται ήδη από τον Μάιο.

    Σε αυτό το περιβάλλον η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην τεχνολογία, αλλά και σε νέους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης όπως λύσεις λογισμικού και ψηφιακές υπηρεσίες.

    Παράλληλα προχωρά αλλά με αργούς ρυθμούς το πλάνο για τη δημιουργία ενός hub καινοτομίας στη χώρα μας, που θα αναλάβει διάφορα projects για λογαριασμού του μητρικού ομίλου.

    «Το πλάνο δεν έχει εγκαταλειφθεί» επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια ενημερωτικής δημοσιογραφικής συνάντησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch στην Ελλάδα και επικεφαλής των συγγενών εταιρειών BSH και Bosch rexsorth, κ. Γιάννης Κάπρας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μέσα από την εξασφάλιση των εγχώριων έργων, κάτι που γίνεται αυτήν περίοδο και να μπει σε τροχιά η υλοποίηση συγκεκριμένων project.

    Ενοποιημένες πωλήσεις στα 267 εκατ. ευρώ

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, η Bosch, έκλεισε το οικονομικό έτος 2023 με ενοποιημένες πωλήσεις 266,7 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη 8,5% παρά τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς και το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.

    «Η αύξηση που σημειώθηκε το 2023 ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης της εταιρείας την τελευταία δεκαετία, παρά τις προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα με τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό, η διστακτικότητα των καταναλωτών, αλλά και η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση», δήλωσε ο κ. Κάπρας και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στη μακροπρόθεσμη δυναμική της ελληνικής αγοράς.

    Διερευνούμε και δουλεύουμε ήδη εντατικά πάνω σε νέους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης όπως λύσεις λογισμικού και ψηφιακές υπηρεσίες. Απευθυνόμενοι στον βιομηχανικό κλάδο παρέχουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες για το σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων προϊόντων καθώς και τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού για τα εργοστάσια του μέλλοντος».

    Οδηγός στην ανάπτυξη ενέργεια και αυτοκίνηση

    Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας της αυτοκίνησης κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη ενώ ο τομέας της Βιομηχανικής Τεχνολογίας σημείωσε μέτρια αύξηση των πωλήσεων. Ο τομέας των Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε αύξηση χάρη στη σημαντική ανάπτυξη του τμήματος Ηλεκτρικών Εργαλείων.

    Το μεγαλύτερο μερίδιο στον συνολικό τζίρο της επιχείρησης είχε η κατηγορία των καταναλωτικών αγαθών, οι πωλήσεις της οποίας έφτασαν τα 204 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η μεγαλύτερη ανάπτυξη προέκυψε από τον κλάδο της ενέργειας και της τεχνολογίας κτηρίων καθώς κι από τον κλάδο της αυτοκίνησης καθώς αναπτύχθηκαν με ρυθμό 9,5% με τις πωλήσεις τους να φτάνουν τα 12,2 εκατ. ευρώ και 50,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2024 και λαμβάνοντας υπόψη τη συγκρατημένη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τις σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις, η Bosch στην Ελλάδα αναμένει να επιτύχει σταθερή ανάπτυξη σε σύγκριση με τα επίπεδα πωλήσεων του 2023.

    Παρά την τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί πάνω από 2% φέτος. «Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποδίδει καλά, γεγονός που μας κάνει στη Bosch αισιόδοξους για μια θετική προοπτική και για το τρέχον έτος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας.

    Εκτιμήσεις για άνοδο πωλήσεων και το 2024

    Όπως είπε για το 2024 η εταιρεία αναμένει άνοδο πωλήσεων της τάξης του 5,5% σε ετήσια βάση, παρότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων έφτασε το εντυπωσιακό 21,8% στο σύνολο των εταιρειών του Ομίλου ωστόσο η ανοδική πορεία του πρώτου τριμήνου άρχισε από τα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου να επιβραδύνεται, εξαιτίας του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και των προκλήσεων που ανακύπτουν.

    Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συνεργατών που απασχολούνται στον όμιλο Bosch στην Ελλάδα ανήλθε στα 275 άτομα σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση τον Δεκέμβριο του 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλματώδης αύξηση στα χρέη ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές – Ξεπέρασαν το ένα δισ. – Πού αποδίδεται

    Κρίτων Λεντούδης: Βυθίζεται το πλοίο της Evalend Shipping – Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση

    ΟΤΕ: Το «μπόνους» στους μετόχους, η αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telecom και οι αμοιβές του Μιχάλη Τσαμάζ



    ΣΧΟΛΙΑ