Ηρώ Αθανασίου. Τέως CEO ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas
Έφυγε με «πάταγο» από την Ελαΐς-Unilever, μπήκε… σχεδόν αθόρυβα στο Υπερταμείο. Ο λόγος για την Ηρώ Αθανασίου, η οποία, τέσσερις μήνες μετά την αποχώρησή της από τη θυγατρική του ολλανδικού κολοσσού των καταναλωτικών προϊόντων, βρήκε «στέγη» ως μη εκτελεστικό μέλος στην εταιρεία αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Η κα. Αθανασίου, πτυχιούχος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, με μεταπτυχιακό από το London School of Economic επελέγη από το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου καθώς κρίθηκε ότι πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για τη θέση, όπως η επαγγελματική πείρα στους τομείς αρμοδιοτήτων της, ικανότητα κατανόησης της δυναμικής και των προοπτικών των δημόσιων επιχειρήσεων.
Η μακρά επαγγελματική σταδιοδρομία της στη Unilever φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο.
Στη Unilever κατείχε διαδοχικά τη θέση της αντιπροέδρου Marketing για την Ελλάδα και την Κύπρο (2006 – 2010), της αντιπροέδρου για την Λ. Αμερική, τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ (2010-2014), καθώς και τη θέση της εκτελεστικής αντιπροέδρου και της Διευθύνουσας Συμβούλου για την Ελλάδα και την Κύπρο (2014-2018).
Η τοποθέτησή της στην ηγεσία της ΕΛΑΪΣ Unilever Hellas έγινε το Φθινόπωρο του 2013 και προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, αφού πήρε τη σκυτάλη από τον Σπύρο Δεσύλλα, τον μακροβιότερο πρόεδρο της πολυεθνικής και ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της αγοράς. Βέβαια, μια γυναίκα στο τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι από μόνο του ένα εντυπωσιακό γεγονός. Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει στην πιο κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, με την κρίση να βρίσκεται στο απόγειο της και τις Κασσάνδρες να προβλέπουν την κατάρρευση της χώρας. Κάποιοι παρά τα αδιαμφισβήτητα προσόντα της, εξέφραζαν τον προβληματισμό τους εάν θα μπορούσε διαχειριστεί τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η εταιρεία.
Τελικά, τέσσερα χρόνια αργότερα και ύστερα από το 33 χρόνια κοινής πορείας, οι δρόμοι της κας Αθανασίου και της Unilever χώρισαν. Κάποιοι την απέδωσαν στην υποβάθμιση του ρόλου της Ελαίς Unilever, αφού από αυτόνομο τμήμα εντάχθηκε σε έναν ευρύτερο σχηματισμό που περιλαμβάνει και άλλες θυγατρικές ενώ κάποιοι άλλοι στην κακοδιαχείριση και την έλλειψη εποπτείας στον τομέα του παγωτού, κάτι που πάντως διέψευσαν κατηγορηματικά κύκλοι της εταιρείας. Μάλιστα, αναγνωρίζοντας την συμβολή της στην πορεία της εταιρείας, η εταιρεία παρέθεσε προς τιμήν της αποχαιρετιστήριο δείπνο στου Zonars.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ολλανδίας, συνεργάτες και στελέχη της εταιρείας, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, με τον διάδοχό της να της πλέκει το εγκώμιο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Ηρώ έπαιξε καίριο ρόλο σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη μιας ιδιαίτερα παρατεταμένης ύφεσης. Σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, είδε αυτή την κρίση ως ευκαιρία για δημιουργικές αλλαγές, βοηθώντας την εταιρεία να παραμείνει ανταγωνιστική».
Θα έχει ενεργό ρόλο
Πολλοί στην αγορά εκτιμούν πως η απόφαση της κας. Αθανασίου να μπει σε αυτήν τη διαδικασία είναι μια σημαντική κίνηση.
Πηγές που γνωρίζουν πως λειτουργεί το Υπερταμείο θεωρούν πως η παρουσία της κας Αθανασίου δεν θα είναι διακοσμητική, παρότι έχει τοποθετηθεί σε θέση μη εκτελεστικού μέλους.
Αντίθετα, εκτιμούν ότι θα έχει ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, καθώς θα παρέχει τις συμβουλές της σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η εταιρεία αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.
Να σημειωθεί ότι η Ηρώ Αθανασίου είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΙΤΑΝ και μέλος των ΔΣ του ΣΕΒ, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (ΣΕΕΤ). Είναι μέντορας νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) για την πρωτοβουλία Οrange Grove της Πρεσβείας της Ολλανδίας.