Λίγες μέρες μετά την γιορτή που έγινε στο Ξενοδοχείο Saint George Lycabettus για τα 50 χρόνια του, η «ψυχή» του Ξενοδοχείου, η κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου-Μαντζαβελάκη, με υποδέχθηκε στην προεδρική σουίτα του για να μου πει μερικά πράγματα για την ίδια και το ξενοδοχείο.

Εκεί, με όλη την Αθήνα στα πόδια και την Αίγινα πίσω από την Ακρόπολη, νοιώθεις ότι βρίσκεσαι κοντά στον Θεό. Δεν είναι τυχαίο που το εστιατόριο του ονομάσθηκε Le Grand Balcon και βραβεύθηκε ως το Ξενοδοχείο με την Ωραιότερη Θέα.

1

Το τραπέζι του Le Grand Balcon είναι ετοιμο να φιλοξενήσει τους λάτρεις του Ξενοδοχείου
Το τραπέζι του Le Grand Balcon είναι ετοιμο να φιλοξενήσει τους λάτρεις του Ξενοδοχείου
O λοφος του Λυκαβητου, δεσπόζει πίσω από το Ξενοδοχείο
O λοφος του Λυκαβηττού δεσπόζει πίσω από το Ξενοδοχείο

Δραστήρια και αεικίνητη γυναίκα, η κυρία Βασιλοπούλου έγινε δικηγόρος, αλλά ο ξαφνικός χαμός του πατέρα της, ιδρυτή του Ξενοδοχείου, την ανάγκασε να αλλάξει πορεία και να ασχοληθεί με τα ξενοδοχειακά και όχι μόνον.

Την ωρα που δύει ο ηλιος από την βεράντα της Προεδρικής Σουίτας
Την ωρα που δύει ο ήλιος από την βεράντα της Προεδρικής Σουίτας

Εδώ και είκοσι χρόνια είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Γυναίκες στον Τουρισμό, του οποίου έγινε και Πρόεδρος.

Ένα έργο της Ευριδίκης Βασιλικού, κόρης του Βασίλη Βασιλικού στολίζει την Προεδρική Σουίτα
Μια πυραμίδα της εικαστικου Επης Νικολακοπούλου, στολίζει το σαλόνι της Προεδρικης Σουίτας οπου με υποδέχθηκε η κυρία Βασιλοπούλου
Μια πυραμίδα της εικαστικού Έπης Νικολακοπούλου, στολίζει το σαλόνι της Προεδρικής Σουίτας όπου με υποδέχθηκε η κυρία Βασιλοπούλου

Με την ενασχόληση της αυτή μπήκαν τα θεμέλια του Μουσείου Τουρισμού – η Απαρχή, που στεγάζεται δίπλα από το Ξενοδοχείο και παρουσιάζει την εξέλιξη του τουρισμού στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η Ελλάδα να γίνεται τουριστικός προορισμός.

Με την υπουργό Τουρισμου Ολγα Κεφαλογιάννη που 'μεγάλωσε' διπλα στο Saint George Lycabettus.
Με την υπουργό Τουρισμου Όλγα Κεφαλογιάννη που «μεγάλωσε» δίπλα στο Saint George Lycabettus.

Ο Αλέκος Φασιανός μάλιστα είχε σχεδιάσει το σήμα του Συνδέσμου.

«Στο Ξενοδοχείο, ο  στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό και να προβάλουμε κάθε τι Ελληνικό», μου είπε η κυρία Βασιλοπούλου.

«Κάθε όροφος του ξενοδοχείου έχει ένα θέμα ελληνικό. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην Μαρία Κάλλας, με φωτογραφίες της, εικόνες της από εμφανίσεις σε παγκόσμια λυρικά θέατρα. Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στην ιστορία της Ελληνικής Μόδας. Ο τρίτος όροφος έχει Αρχαία Ελληνικά Αγγεία. Ο τέταρτος όροφος είναι αφιερωμένος στο Βυζάντιο και έχει εικόνες από το Δωδεκάορτο που περιλαμβάνει τις δώδεκα πιο σημαντικές εορτές της Ορθοδοξίας. Ο πέμπτος όροφος έχει έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών».

Από τα Βυζαντινά εκθέματα του Μουσείου
Από τα Βυζαντινά εκθέματα του Μουσείου

«Ακόμα και στην Γκαλερί που έχουμε στο ισόγειο του Ξενοδοχείου, υπάρχει ένας χώρος με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες».

«Ακόμα και στην αίθουσα Κινηματογράφου που έχουμε στο Ξενοδοχείο, φροντίζουμε να προβάλλουμε ταινίες που έχουν γυρισθεί στην Ελλάδα. Μάλιστα, επειδή το 2023 ήταν η χρονιά των 100 χρόνων από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, προβάλλαμε ένα ντοκιμαντέρ πάνω στην ζωή της που είχε σκηνοθετήσει πριν από 20 χρόνια Άγγλος σκηνοθέτης Alan Sievright».

Ο κινηματογράφος του Saint George Lycabettus
Ο κινηματογράφος του Saint George Lycabettus

Η κυρία Βασιλοπούλου έχει γράψει και τρία βιβλία. Το πρώτο της με τίτλο «Ιχνηλατώντας τον Παράλληλο» στα νεανικά της χρόνια την είχε απασχολήσει η πορεία σημαντικών πνευματικών ανθρώπων που έτυχε να γνωρίσει. Το δεύτερο βιβλίο της «Άνδρος-Όνειρα και Χρόνοι» αναφέρεται στο αγαπημένο της νησί, όπου όπως λέει,  «είναι ο τόπος όπου αναπνέω» και το έχει γράψει μαζί με τον σύζυγό της, επίσης δικηγόρο, τον Μάριο Βασιλόπουλο. Το τρίτο της βιβλίο έχει τίτλο «Σκέψεις μπερδεμένες με όνειρα».

Μου εξήγησε ότι ο παππούς της αν και Κρητικός, επειδή είχε ερωτευθεί κάποια γυναίκα, βρέθηκε στην Άνδρο αγάπησε το νησί και το έβλεπε σαν παράδεισο επειδή ήταν ερωτευμένος. «Έτσι λοιπόν έχτισε το Πανδοχείο που το ονόμασε “Παράδεισος” το οποίο εμείς μεγαλώσαμε, το κάναμε κανονικό ξενοδοχείο, φτιάξαμε μπάγκαλοους, φτιάξαμε βίλλες, φτιάξαμε πισίνα. Εκεί ο παππούς έφτιαξε και ένα εργοστάσιο-παγοποιείο που έφτιαχνε παγοκολόνες αφου δεν υπήρχαν ακόμη τα ηλεκτρικά ψυγεία. Αυτό εμείς το αναπαλαιώσαμε και διοργανώνουμε εκδηλώσεις που προβάλουν την ιστορία και τους ανθρώπους του νησιού».

Ο σύζυγός της, ο Μάριος Βασιλόπουλος, αν και δικηγόρος είχε μεγάλη αγάπη για ότι είχε να κάνει με το Βυζάντιο και ιδιαίτερα με τις αγιογραφίες.  Εξ άλλου έχει γράψει και ένα βιβλίο με τίτλο «Η Βυζαντινή Τέχνη στην Ιταλία».

Ο κ. Βασιλόπουλος, έψαξε στο νησί και ανακάλυψε τους μεταβυζαντινούς αγιογράφους της Άνδρου και στο δεύτερο επίπεδο του παγοποιείου δημιουργήθηκε εκθετήριο με εκθέματα και φωτογραφίες από τις εκκλησίες της Άνδρου με τα έργα των ντόπιων αγιογράφων.

To παλιό παγοποιείο εγινε Μουσειο Λαογραφικό στην Ανδρο
To παλιό παγοποιείο έγινε Μουσείο Λαογραφικό στην Άνδρο

Και μπορεί η κυρία Βασιλοπούλου να μην σπούδασε ξενοδοχειακά, τα παιδιά της όμως, η Τόνια και ο Πάνος, σπούδασαν ξενοδοχειακά και οικονομικά και ασχολούνται ενεργά με τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και σε Άνδρο.

Μου ανέφερε για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει με την ευκαιρία των 50 χρόνων του Saint George Lycabettus για όλη τη διάρκεια του 2024. Θα έχουν εκδήλωση με θέμα «Γαλλία και Saint George Lycabettus» αφού η Γαλλία είναι μέσα στο DNA του ξενοδοχείου πού όταν πρωτοάνοιξε πριν από 50 χρόνια από τον Αντώνη Μαντζαβελάκη, την διαχείριση του  είχε αναλάβει Γαλλική Εταιρεία.

Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν άρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα τους με αποκορύφωση την βράβευση της κυρίας Ειρήνης Μαντζαβελάκη, το καλοκαίρι του 2023 από την Γαλλική Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Μακρόν, στη διάρκεια τελετής στην Γαλλική Πρεσβεία και δια χειρός του τότε πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, κ. Καζενάβ, τιμήθηκε με το Μετάλιο του Chevalier de la Legion d’ Honneur.

H κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου στην τελετή απονομής του Μεταλλίου από τη Γαλλική Κυβέρνηση – To Medaille de Chevalier de la Legion d’Honneur με το οποίο τιμήθηκε η κυρία Βασιλοπούλου

Προγραμματίζεται  ακόμη εκδήλωση  για τον Μάρτιο με θέμα «Δεξαμενή και η Αρχιτεκτονική της», θέσπιση Βραβείου, «Δεξαμενή και Δεξαμενιώτες» από τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα αφού η Πλατεία Δεξαμενής ήταν και είναι σημείο αναφοράς των κατοίκων της περιοχής. Ακόμα εκδήλωση για την Γαστρονομία, εκδήλωση για τον Τουρισμό αλλα και Περίπατος στην Τέχνη και Chocolate Tour για τον Δεκέμβριο.

Και μιλώντας θυμηθήκαμε ότι πριν από κάποια χρόνια, η κυρία Βασιλοπούλου, λάτρης της μόδας αφού στο Ξενοδοχείο έχουν φιλοξενηθεί πολλές επιδείξεις μόδας διαφόρων Οίκων, είχε ανοίξει μια μπουτίκ με το όνομα Eneri που ήταν αναγραμματισμός του ονόματος της, και στην οποία είχε εξαιρετικές δημιουργίες από το Παρίσι πού λάτρεψαν οι Αθηναίες.

Αλλά και οι περισσότεροι πελάτες των ξενοδοχείων της, λατρεύουν να επιστρέφουν και μου θύμισε το motto του Ξενοδοχείου «Our guests arrrive as residents, leave as friends and return as family» (Οι πελάτες μας φτάνουν σαν κάτοικοι, φεύγουν ως φίλοι και επιστρέφουν ως οικογένεια).