Τα 600 εκατ. Ευρώ αναμένεται να ξεπεράσουν οι επενδύσεις του Ομίλου Ηρακλής για την τετραετία 2024-2027 με το συνολικό ποσό που έχει επενδύσει η εταιρεία στη χώρα μας από το 2019 να έχει αγγίξει τα 800 εκατ. Ευρώ. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλός της εταιρείας, κ. Δημήτρης Χάνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης δημοσιογράφων, η μεγαλύτερη επένδυση του Ομίλου θα αφορά στο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα με στόχο το πρασίνισμα της μονάδας στο Μηλάκι Ευβοίας.

1

Πρόκειται για το έργο CO2 OLYMPUS αξίας 320 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund) με 125 εκατ. Ευρώ.

Η επένδυση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «πρασινίσματος» του σκυροδέματος του Ομίλου. Μάλιστα, η εταιρεία δρομολογεί την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 10 MW σε μία έκταση 8 στρεμμάτων και αξίας 8 εκατ. Ευρώ, το οποίο κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2025.

Σημειώνεται ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα καλύπτει το 5% των αναγκών του ΗΡΑΚΛΗ, ενώ σε στάδιο ωρίμανσης βρίσκεται ένα ακόμα συγκρότημα ΑΠΕ δυναμικότητας 20 MW στο  Βόλο και επιδιώκεται έως το 2028 η θερμική ενέργεια να συμβάλει μόνο κατά 20% στην παραγωγή σκυροδέματος.

Εκτός, όμως, από τις ΑΠΕ και το έργο δέσμευσης, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες προκειμένου να περιορίσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά τη διάρκεια παραγωγής και μεταφοράς του σκυροδέματος της. Μία εξ αυτών είναι και η προμήθεια ηλεκτρικών φορτηγών, τα οποία μέχρι στιγμής είναι δύο και βρίσκονται στο Ελληνικό.

Η εταιρεία θα προχωρήσει στην προμήθεια άλλων δύο ηλεκτρικών φορτηγών από τη Volvo εντός του επόμενου μήνα, και εφόσον το πείραμα με τα τέσσερα οχήματα είναι επιτυχημένο, τότε θα προχωρήσει εντός της επόμενης χρονιάς στην απόκτηση συνολικά 20 ηλεκτρικών φορτηγών. Αυτά θα αποτελούν το 30% του στόλου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στην Περιφέρεια Αττικής, για την οποία χρησιμοποιεί 70 φορτηγά.

Οι επιδόσεις του 2023 και οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά

Έχοντας ήδη πετύχει ανοδικό μομέντουμ από το 2019 η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ συνεχίζει την πορεία της και το 2023 με συγκεκριμένους στόχους για το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών το 2019 είχε διαμορφωθεί στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 προβλέπεται ο διπλασιασμός του με περισσότερα από 400 εκατ. Ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για το 2030 κάνουν λόγο για τζίρο 0,8 δισ. Ευρώ. Αναλυτικότερα για το 2024 έχει εκτιμηθεί πως ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στο μισό δισ. Ευρώ, ενώ το 2025 θα το ξεπεράσει.

Από τα ποσά αυτά τα κέρδη προ φόρων για το 2019 είχαν ανέλθει στα 18 εκατ. Ευρώ, ενώ για το 2023 κινούνται στα 45 εκατ. Ευρώ και προβλέπεται ότι θα τετραπλασιαστούν έως το 2030 καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για το ποσό των 200 εκατ. Ευρώ.

Η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική αγορά για τον Όμιλο και εντάσσεται στο top 6 των ευρωπαϊκών αγορών λόγω και του σημαντικού ρυθμού ανάπτυξής της που κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 7% σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χάνη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ανθρώπινο δυναμικό της ΑΓΕΤ στην Ελλάδα το 2019 ήταν 617 άτομα και πλέον αριθμεί 950, ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα σπάει το φράγμα των 1000 ατόμων.

Σε ποια έργα συμμετέχει στην Ελλάδα – Το μπαράζ εξαγορών

Η ΑΓΕΤ συμμετέχει είτε μέσω των μονάδων της ή και της προμήθειας των μεγάλων κατασκευαστών σε ένα πλήθος δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Σχετικά με τα ιδιωτικά έργα ο Όμιλος συμμετέχει στο Ελληνικό, καθώς έχει ολοκληρώσει την πρώτη πράσινη μονάδα με EPD.

Μέσω αυτής τροφοδοτεί αποκλειστικά την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος που υλοποιεί ο ΑΒΑΞ, ενώ παρείχε το σκυρόδεμα για το πρώτο κτίριο στο Ελληνικό, που ήταν το κτίριο για τα ΑμεΑ με ανάδοχο την ΕΚΤΕΡ. Επίσης, θα συμμετέχει μέσω της προμήθειας σκυροδέματος και το Riviera Tower που κατασκευάζει η κοινοπραξία Intrakat-Bouygues.

Επιπλέον, η ΑΓΕΤ παρέχει το σκυρόδεμα για το φράχτη στον Έβρο, το οδικό έργο Καλαμάτα-Μεθώνη, την αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία που κατασκευάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι και φέτος ο Όμιλος προχώρησε σε δύο εξαγορές, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγική του δυνατότητα καθώς και το δίκτυο μεταφοράς σκυροδέματος. Αυτές είναι οι εξής:

  • Το 2022, έγινε η εξαγορά των δραστηριοτήτων αδρανών υλικών και σκυροδέματος της ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά Α.Ε. (Heidelberg) περιλαμβάνει ένα λατομείο αδρανών υλικών και δύο μονάδες σκυροδέματος στην Αττική.

  • Το 2023, προχώρησε  στην εξαγορά της ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε. και επέκτεινε το εμπορικό του δίκτυο και έχει πλέον τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη χώρα. Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ διαθέτει σήμερα  40 μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και 15 λατομεία αδρανών υλικών.

Διαβάστε επίσης

«Ελ. Βενιζέλος»: Με νέο πρόεδρο θα «τρέξει» το placement των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ – Πώς θα γίνει η διάθεση

Διόδια: Έρχονται αυξήσεις έως 9% – Το χρονικό των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου και παραχωρησιούχων

THRAKON: Εγκαινιάστηκε η νέα επένδυση των 6 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα