• Business

    Υποβρύχια κελάρια: Η νέα τάση στην παλαίωση κρασιών και το ρυθμιστικό πλαίσιο

    Πηγή: Gaia Wines

    Πηγή: Gaia Wines


    Από τα επισκέψιμα οινοποιεία, στα θαλάσσια πάρκα παλαίωσης οίνων. Για τους λάτρεις του κρασιού και του εναλλακτικού τουρισμού, η υποβρύχια παλαίωση οίνων, μια διεθνής ανερχόμενη τάση, δεν είναι άγνωστη.

    Με πρώτη τη Gaia Wines στη Σαντορίνη όπου καταβύθισε στα 25 μέτρα  τις πρώτες φιάλες Θαλασσίτη, η υποβρύχια παλαίωση οίνων γίνεται και από άλλα οινοποιεία είτε στο Ιόνιο είτε στη Χαλκιδική όπου συνδυάζεται με scuba diving και γευσιγνωσία.

    Η υποθαλάσσια πόντιση φιαλών οίνου προς παλαίωση θα αποκτήσει ρυθμιστικό πλαίσιο και κανόνες για πρώτη φορά.

    Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που έχει τεθεί προς διαβούλευση και με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στους οίνους μέσω αυτής της διαδικασίας παλαίωσης προβλέπεται ότι θα πρέπει να εκδίδεται  άδεια από την κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφέρειας, κατόπιν σχετικής αίτησης από επιχείρηση παραγωγής, εμφιάλωσης ή εμπορίας οίνων. Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο Μητρώο επιχειρήσεων αμπελοοινικού τομέα με βάση τη σχετική απόφαση.

    Κατά τόπο αρμόδια ΔΑΟΚ είναι εκείνη του τόπου πόντισης. Η αίτηση κοινοποιείται από τη ΔΑΟΚ στο αρμόδιο τελωνείο, αν οι οίνοι προέρχονται από φορολογική αποθήκη.

    Η αίτηση περιλαμβάνει:

    α) αντίγραφο της άδειας οινοποιείου,
    β) αν το οινοποιείο λειτουργεί ως φορολογική αποθήκη, αντίγραφο της σχετικής άδειας,
    γ) το είδος του οίνου που ποντίζεται (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ποικιλιακός, ποικιλιακή σύνθεση), καθώς και κάθε έγγραφο που πιστοποιεί τις σχετικές ιδιότητες του οίνου,
    δ) την ποσότητα του οίνου που ποντίζεται (σε αριθμό και περιεκτικότητα φιαλών),
    ε) την προγραμματισμένη διάρκεια παλαίωσης,
    στ) τις διαστάσεις του κλωβού,
    ζ) το βάθος της πόντισης,
    η) τις προτεινόμενες συντεταγμένες πόντισης, συνοδευόμενες από τοπογραφικό, υπογεγραμμένο από πολιτικό ή τοπογράφο μηχανικό, στο οποίο αποτυπώνονται η θέση, οι συντεταγμένες του προτεινόμενου σημείου πόντισης κατά το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς, η απόσταση από την ακτογραμμή και τα όρια της καθορισμένης Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, εφόσον έχει οριστεί, καθώς και ο βυθομετρικός χάρτης της προτεινόμενης περιοχής πόντισης οίνων.
    θ) τον πιστοποιημένο φορέα πιστοποίησης της παλαίωσης, συνοδευόμενο από αντίγραφο της σχετικής σύμβασης μεταξύ του αιτούντος και του εν λόγω φορέα.

    Η πόντιση σε μεταλλικούς κλωβούς και τα πρόστιμα για τους παραβάτες

    Με βάση την προτεινόμενη νομοθεσία η πόντιση γίνεται μέσω μεταλλικών κλωβών που παρέχει ο αιτών και αποκλειστικά με δικές του δαπάνες. Οι προς υποθαλάσσια παλαίωση οίνοι μεταφέρονται προς πόντιση με συνοδευτικό έγγραφο αμπελοοινικών προϊόντων, αντίγραφο του οποίου παραδίδεται στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), η οποία διατηρεί σχετικό μητρώο.

     Για τους οίνους, οι οποίοι παράγονται και κατέχονται σε φορολογική αποθήκη, επιτρέπεται η προσωρινή έξοδος από τη φορολογική αποθήκη, για την υποβρύχια παλαίωση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παλαίωσης, οι οίνοι είτε επιστρέφονται στη φορολογική αποθήκη, είτε καταβάλλονται άμεσα οι αναλογούντες φόροι.

    Οι προς πόντιση οίνοι είναι σφραγισμένοι, ώστε να διασφαλίζεται η στεγανοποίηση του εσωτερικού των φιαλών.

    Πριν την πόντιση, γίνονται επιβεβαίωση του σημείου πόντισης και της πληρωμής του σχετικού τέλους, έλεγχος και καταμέτρηση των φιαλών, παρουσία κλιμακίου που αποτελείται από εκπροσώπους της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν  εκπρόσωπο του τελωνείου, αν οι οίνοι προέρχονται από φορολογική αποθήκη.

     Στη συνέχεια, ο κλωβός σφραγίζεται με αδιάβροχη σφραγίδα της ΔΑΟΚ και ποντίζεται στο ορισμένο σημείο πόντισης, ενώ συντάσσεται πρωτόκολλο πόντισης που συνυπογράφεται από τους εκπροσώπους της αρμόδιας ΔΑΟΚ και τον εκπρόσωπο του τελωνείου, εφόσον παρίσταται, καθώς και τον φορέα πιστοποίησης.

    Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση ενημερώνει την αρμόδια ΔΑΟΚ, την αρμόδια λιμενική αρχή και την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για τον χρόνο και τις συντεταγμένες πόντισης των μεταλλικών κλωβών, τρειςτουλάχιστον ημέρες πριν από τη διενέργεια της πόντισης, προκειμένου να εκδοθεί κατάλληλη προαγγελία. Οι περιοχές πόντισης οριοθετούνται περιμετρικά με σημαντήρες κίτρινου χρώματος και φωτοσημαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, με μέριμνα και δαπάνες της ενδιαφερόμενης επιχείρησης.

     Η πλημμελής εκπλήρωση των υποχρεώσεων των παρ. 4 και 5 από την οινοποιητική επιχείρηση επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000-10.000 ευρώ, καθώς και την ανάκληση της άδειας πόντισης.

    Η ένδειξη «παλαιωμένος στη θάλασσα»

    Οι φιάλες που ανελκύστηκαν και κατεγράφησαν μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της οινοποιητικής επιχείρησης για τις εργασίες επισήμανσης.

    Εφόσον έχει βεβαιωθεί στο πρωτόκολλο ανέλκυσης, ότι δεν είναι δυνατή η επισήμανση μέσω επικολλώμενης ετικέτας επί της φιάλης λόγω της υποθαλάσσιας παλαίωσης, η επισήμανση γίνεται επί χάρτινης ετικέτας, η οποία δένεται γύρω από τη φιάλη και σφραγίζεται με κέρινη σφραγίδα από την οινοποιητική επιχείρηση. Υπεύθυνη για την επισήμανση σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο είναι η οινοποιητική επιχείρηση.

    Οι οίνοι που έχουν υποστεί πόντιση τουλάχιστον για ένα έτος μπορούν να φέρουν την ένδειξη: «παλαιωμένος στη θάλασσα»/«aged in the sea water» ή «aged underwater»/«veilli dans la mer», συνοδευόμενη απαραιτήτως από τη συνολική διάρκεια παλαίωσης σε καταβύθιση, εκφραζόμενη σε μήνες ή έτη, στην αντίστοιχη γλώσσα. Ο φορέας πιστοποίησης εκδίδει σχετική βεβαίωση.

    Τα περιφερειακά θαλάσσια πάρκα παλαίωσης οίνων

    Στο νομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπεται και η λειτουργία των περιφερειακών θαλάσσιων πάρκων παλαίωσης οίνων, καθώς και η τουριστική εκμετάλλευσή τους.   Με απόφαση της εκάστοτε αρμόδιας Περιφέρειας, κατόπιν αιτήσεως αντιπροσωπευτικών οργανώσεων οινοπαραγωγών, δύνανται να ορίζονται Περιφερειακά Θαλάσσια Πάρκα Παλαίωσης Οίνων όπου συγκεντρώνονται προς παλαίωση οίνοι από οινοποιητικές, εμφιαλωτικές ή εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους εντός της εν λόγω Περιφέρειας.

    Tο κόστος συντήρησης των Περιφερειακών Θαλασσίων Πάρκων Παλαίωσης Οίνων βαρύνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, στις οποίες και επιμερίζεται, ανάλογα με τον όγκο των οίνων προς παλαίωση. Η τουριστική εκμετάλλευση των Περιφερειακών Θαλασσίων Πάρκων Παλαίωσης Οίνων είναι δυνατή, σύμφωνα τον ισχύοντα νόμο περί καταδυτικού τουρισμού.

    Φυσικά και η καταβύθιση οίνων δεν μπορεί να γίνεται οπουδήποτε. Τίθενται περιορισμοί και σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις απαγορεύεται η πόντιση οίνων σε θαλάσσιο χώρο στον οποίο μπορεί να παρεμποδίζονται με οποιοδήποτε τρόπο δραστηριότητες, έργα ή περιοχές δημοσίου συμφέροντος.

    Διαβάστε επίσης:

    N.U. AQUA: Στις ράγες η επένδυση για την επιστροφή παραγωγής των αναψυκτικών της PepsiCo στο Λουτράκι

    Σούπερ μάρκετ: Deals 400 εκατ. ευρώ – Το κυνήγι για το «μεσαίο ράφι»



    ΣΧΟΛΙΑ