Εντός του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή και την ανακαίνιση δικαστικών μεγάρων στη Θεσσαλία μέσω ΣΔΙΤ σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για το δεύτερο τμήματα των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για την κατασκευή και την ανακαίνιση των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα.

Προσθέτουν, δε, πως ο εν εξελίξει διαγωνισμός για τα δικαστήρια στη Βόρεια Μακεδονία (Έδεσσα-Σέρρες-Κιλκίς-Θεσσαλονίκη) αναμένεται να περάσει εντός του έτους στο επόμενο στάδιο, δηλαδή την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό για τα δικαστικά μέγαρα στην Κρήτη, ο οποίος αφορά το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ναι μεν έχουν υπάρχουν σύμβουλοι, αλλά πρέπει να ωριμάσει περισσότερο μελετητικά το έργο. Με αποτέλεσμα η δημοπράτηση του ΣΔΙΤ να αναμένεται αργότερα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο προχωρά στους διαγωνισμούς για τους συμβούλους που θα βοηθήσουν στην εκπόνηση των μελετών για την κατασκευή των δικαστικών μεγάρων στη Λαμία και το Βόλο, καθώς και την ανακατασκευή των κτιρίων στη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Όπως φαίνεται και από πρόσφατη απόφαση της Διαύγειας και υπογράφεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ετοιμάζεται ο διαγωνισμός για Νομικό Σύμβουλο. Ο ανάδοχος θα στηρίζει το Υπουργείο τόσο στην προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, όσο και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Το πακέτο των τριών ΣΔΙΤ και ο εν εξελίξει διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός αυτός εντάσσεται στο «πακέτο» του Υπουργείου Υποδομών για την ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα σύνολο έργων συνολικής αξίας 310 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει προσελκύσει μεγάλους Ομίλους, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat και Mytilineos μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως ο πρώτος διαγωνισμός, για τον οποίο μάθαμε τους ενδιαφερόμενους τον περασμένο Νοέμβριο, έχει προσελκύσει επίσης το ενδιαφέρον Ελλήνων εργολάβων, αλλά και εταιριών από το εξωτερικό με σημαντική εμπειρία σε έργα υποδομών στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, το υπό δημοπράτηση έργο έχει μαγνητίσει τα εξής επτά σχήματα: η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ (μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), ο ΑΒΑΞ,  η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ, το κοινό σχήμα INTRAKAT-REDEX,   η Μηχανική και η ένωση εταιρειών ΤΕΚΑΛ-JCC (η λιβανέζικη ALJIHAD for Commerce and Contracting S.A.L.- JCC).

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης του πρώτου από τα τρία ΣΔΙΤ ανέρχεται στα 30 έτη, εκ των οποίων τα πρώτα τρία αφορούν την κατασκευή και την ανακαίνιση των κτιρίων, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν στη λειτουργία και τη συντήρηση των δικαστικών μεγάρων.

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος καλείται να αναλάβει την ανέγερση των Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς καθώς και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης

Υπουργείο Υποδομών: Συνεχίζεται ο διαγωνισμός για τα πράσινα λεωφορεία – Πότε καταφθάνουν στην Ελλάδα

Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαδικασίες για το ΣΔΙΤ Θεσσαλονίκη-Έδεσσα αξίας 419 εκατ. ευρώ – Στόχος η δημοπράτηση εντός του έτους

Υπουργείο Υποδομών: Τι παράταση δίνεται για τα εν εξελίξει έργα – Ποια μέτρα δίνουν «ανάσα» στους κατασκευαστές