Τα 400 εκατ. Ευρώ αγγίζουν τα νέα έργα που θα δημοπρατήσει το Υπουργείο Υποδομών μέχρι το τέλος του έτους και αφορούν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για ένα πακέτο πέντε αντιπλημμυρικών έργων και φραγμάτων για τα οποία έδωσε χθες το πράσινο φως ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Αναμένεται, δε, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστών, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ και Intrakat.

Αναλυτικότερα τα προς δημοπράτηση έργα είναι τα εξής:

  • Εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Α’  Φάση Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας

  • Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο

  • Αντιπλημμυρικά έργα στο Λουτράκι

  • Αντιπλημμυρικά έργα στο Λασίθι Κρήτης

  • Έργα Ύδρευσης σε Πρέβεζα-Άρτα-Λευκάδα

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Υποδομών επιδιώκει την ταχύτερη δημοπράτηση και κατασκευή των παραπάνω έργων, καθώς αυτά εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η εν λόγω χρηματοδότηση τελεί υπό αυστηρά κριτήρια και χρονικά περιθώρια, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Σημειώνεται πως τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για τα έργα αυτά διαμορφώνονται ως εξής:

  • 2ο Τρίμηνο 2023: Έναρξη υποβολής προσφορών για εργασίες-εξοπλισμό

  • 4ο Τρίμηνο 2023: Κοινοποίηση της ανάθεσης των συμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας. Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται και να αποδεικνύεται η πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα πριν από την έναρξη των εργασιών

  • 4ο Τρίμηνο 2024: Ολοκλήρωση του 60% των αντιπλημμυρικών έργων και στις 4 περιοχές-Πιστοποίηση της έκθεσης ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Υποδομών

  • 4ο Τρίμηνο 2025: Ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων-Πιστοποίηση έκθεσης ολοκλήρωσης ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρέβεζα-Άρτα-Λευκάδα

Το «ακριβότερο» έργο που θα δημοπρατηθεί μέσω αυτού του πακέτου αφορά την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Λευκάδα, καθώς ο προϋπολογισμός του εκτιμάται στα 140 εκατ. Ευρώ.

Μάλιστα, ο Υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στα τέλη Οκτωβριου έκανε λόγο για την άμεση δημοπράτηση του παραπάνω έργου, ενώ δήλωσε πως η ολοκλήρωσή του τοποθετείται εντός του 2025.

Όσον αφορά το τεχνικό αντικείμενο προβλέπεται η κατασκευή νέων αγωγών, δεξαμενών και αντλιοστασίων. Μέσω αυτών θα μεταφέρεται πόσιμο νερό από τις πηγές Αγίου Γεωργίου προς την Άρτα, την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, καθώς και ένα μικρό μέρος της Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για ένα project, το οποίο θα δώσει καίριες λύσεις στα προβλήματα λειψυδρίας που εμφανίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες στις τρεις αυτές περιοχές.

Φράγμα Τσικνιά

Το δεύτερο μεγαλύτερο βάσει εκτιμώμενης έργο που θα δημοπρατηθεί είναι το φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του ανέρχεται στα 98 εκατ. Ευρώ.

Και αυτό το έργο έρχεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί κατά το καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του φράγματος θα επιτευχθεί η υδροδότηση της Μυτιλήνης, της Καλλονής, της Αγίας Παρασκευής και των χωριών που βρίσκονται κοντά στον ταμιευτήρα.  Επιπλέον, προβλέπεται η επέκταση της υδροδότησης στον Πολιχνίτο, τη Γέρα και εν συνεχεία τα χωριά στο βόρειο μέρος του νησιού.

Αμβρακία-Αμφιλοχία-Αιτωλοακαρνανία

Το προς δημοπράτηση έργο με τίτλο «Εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Α’  Φάση Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας κοστολογείται από το Υπουργείο στα 64,5 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα project μέσω του οποίου επιδιώκεται η βελτίωση της ποιότητας άρδευσης και στις τρεις περιοχές καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερα στρέμματα καθαρής έκτασης

Τα έργα χωρίζονται σε δύο φάσεις με την πρώτη να αφορά την Αμβρακία και την Αμφιλοχία. Όταν αυτά ολοκληρωθούν θα αρδεύονται 11.500 στρέμματα καθαρής έκτασης από το σύνολο των 12.760 στρεμμάτων.

Η Β’ Φαση του έργου αφορά την  Αιτωλοακαρνανία και πιο συγκεκριμένα την περιοχή του Βάλτου και στόχος είναι να επιτευχθεί η άρδευση 21.985 στρεμμάτων από το σύνολο των 25.186 στρεμμάτων.

Λασίθι Κρήτης

Το κόστος των έργων που θα δημοπρατηθούν στο Λασίθι Κρήτης εκτιμάται στα 53,5 εκατ. Ευρώ και αφορούν τα συμπληρωματικά έργα ταμιευτήρα Μπραμιανού, τα αντιπλημμυρικά έργα στη Γρα Λυγιάς και το Φράγμα Μύρτου.

Στο Μπραμιανό θα υλοποιηθούν έργα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ασφάλεια, τη λειτουργία και τη συντήρηση του ομώνυμου φράγματος, της παραλίμνιας οδού και των έργων ενίσχυσης του ταμιευτήρα του (Καλαμυκιανός).

Επιπλέον, προβλέπονται αντιπλημμυρικά έργα για τη διευθέτηση του ρέματος Μπραμιανού και Διαβατών, καθώς και την κατασκευή δικτύων ομβρίων  στη Γρά Λυγιάς, καθώς η κατασκευή του Φράγματος Μύρτου.

Με τα έργα αυτά εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των ρεμάτων Μπραμιανού και Διαβατών, και επιτυγχάνεται η ασφαλή αποχέτευση των ομβρίων υδάτων η αντιπλημμυρική προστασία των παραρεμάτιων περιοχών, ενώ διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για τη διόδευση των πλημμυρών κατά τη διόδευση των πλημμυρών από το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής.

Επίσης, θα αντιμετωπιστούν οι καταπατήσεις και θα αυξηθεί η παροχέτευση αρδευτικού δικτύου στην Ιεράπετρα Κρήτης, ενώ εξετάζεται και η επέκταση των αρδευόμενων εκτάσεων.

Λουτράκι

Το τελευταίο έργο που θα προκηρυχθεί άμεσα είναι η Β’ φάση των αντιπλημμυρικών έργων στο Λουτράκι και τους Άγιους Θεόδωρους εκτιμώμενου προϋπολογισμού 23 εκατ. Ευρώ.

Αναλυτικότερα προβλέπεται η κατασκευή έργων διευθέτησης σε οκτώ ρέματα τα οποία είναι τα εξής:

  • Άγιος Φανούριος

  • Χαρβάτι

  • Αγία Κυριακή

  • Τα δύο ρέματα Νεκροταφείου

  •  Όσιος Πατάπιος

  •  Άγιος Γεώργιος

  • Νταμάρι

Διαβάστε επίσης

Cenergy: Στα 1,04 δισ. ευρώ οι πωλήσεις στο εννεάμηνο – Νέο ιστορικό ρεκόρ για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στο ενημερωτικό δελτίο της Attica Bank για την εισαγωγή νέων μετοχών