Πενήντα μέρες έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της Folli Follie, και 37 μέρες από τότε που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε τη διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά της εταιρείας. Τι έχουμε μάθει σε αυτό το διάστημα; Επισήμως, τίποτα απολύτως! Κι αυτό γιατί ο έλεγχος στα οικονομικά της Folli Follie, όλως παραδόξως, δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα τα “καυτά” στοιχεία της υπόθεσης να παραμένουν στο σκοτάδι.

Μάλιστα, μέχρι πριν λίγες μέρες υπήρχε μία περίεργη σιωπή από όλες τις πλευρές για την υπόθεση, μία σιωπή που “έσπασε” με τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (15 Ιουνίου), τη Folli Follie (17 Ιουνίου) και την Ernst & Young (19 Ιουνίου), οι οποίες όμως δε μας έκαναν και πολύ σοφότερους.

Κι αυτό γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, οι τρεις πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει και το τι μπορεί να γίνει ως προς τη διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων που ζητούνται.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie, ένα αίτημα το οποίο η εταιρεία θεωρεί πως είναι “άνευ αντικειμένου”, καθώς υποστηρίζει πως έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων τόσο της ίδιας, όσο και του επενδυτικού κοινού.

Από την πλευρά της, η Ernst & Young εξηγεί πως πλήρης έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie δεν μπορεί να διεξαχθεί, αντιπροτείνοντας μία διαδικασία στοχευμένων οικονομικών ελέγχων (έλεγχοι ταμειακών διαθεσίμων, απαιτήσεων και αποθεμάτων του ομίλου), η οποία όμως δε φαίνεται να ικανοποιεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που επιμένει για πλήρη έλεγχο, υποστηρίζοντας πως οτιδήποτε άλλο δεν θα παρείχε καμία εξασφάλιση, αφού δεν θα ήταν σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου. Έτσι, σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε “κολλημένοι”, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει κανένας έλεγχος, στοχευμένος ή γενικός…

Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η Folli Follie δεν έχει δώσει στοιχεία για τα ταμειακά της διαθέσιμα ούτε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ούτε στην Ernst & Young, ούτε και σε όποιον άλλο τα ζήτησε (όπως η κινεζική Fosun), εγείροντας το ζήτημα μίας ενδεχόμενης εσωτερικής έρευνας από ανεξάρτητο τρίτο πάροχο, την οποία φέρεται να αποδέχεται η Folli Follie, που άλλωστε προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπογραφεί σύμβαση (πιθανόν με την Alvarez & Marshall, σύμφωνα με πληροφορίες), αντίγραφο της οποίας θα σταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ένα επιπλέον ερώτημα που τίθεται είναι το τι γίνεται με το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για έκτακτο έλεγχο της Folli Follie, το οποίο έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο, όμως έκτοτε δεν υπάρχει ουδέν νεώτερο. Προφανώς και πρόκειται για μία διαδικασία η οποία απαιτεί κάποιο χρόνο, όμως είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην πορεία της διαδικασίας υποβολής του αιτήματος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στη φυλακή ο άλλοτε μεγιστάνας του Τύπου Δημήτρης Ρίζος… Είναι δυνατόν να μην έχει 20.000 ευρώ;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με απόφαση Αχτσιόγλου η μεταβίβαση από τον ΕΦΚΑ 20 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Αττικής στο ΤΜΕΔΕ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς θα διαγράψετε έως και 50% τα χρέη στο Δημόσιο-Όροι και προϋποθέσεις