ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο εφετείο ανοίγει νέο κεφάλαιο στη διαμάχη της με τον Βίκτωρα Ρέστη η επιχειρηματίας Amanda Staveley, μέτοχος και μέλος του ΔΣ της ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United (Νιούκασλ), προκειμένου να εμποδίσει τον εφοπλιστή να την οδηγήσει σε πτώχευση.
Σύμφωνα με την Sun, με δικαστική απόφαση, της επιβλήθηκε να πληρώσει 3,4 εκατομμύρια στερλίνες στον Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας, ωστόσο, εκείνη προχώρησε σε έφεση.
Της είχε δοθεί προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για να μεταφέρει τα χρήματα στον Βίκτωρα Ρέστη, διαφορετικά η απαίτηση αυτή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατάθεση αίτησης στο δικαστήριο για έκδοση διαταγής πτώχευσης.
Αυτό θα απέκλειε την Staveley από διευθύντρια της Newcastle, όπου κατέχει το 6%.
Η νέα δικαστική διαμάχη, φέρνει ξανά αντιμέτωπους, αφενός μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον τομέα της εξεύρεσης χρηματοδοτικών κεφαλαίων για τον χώρο των σπορ στη Βρετανία και αφετέρου έναν μεγιστάνα που υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία στη ναυτιλιακή βιομηχανία για περίπου δύο δεκαετίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βίκτωρ Ρέστης, έχει εκδώσει στην Staveley – η οποία είναι παντρεμένη με τον έτερο συνιδιοκτήτη της Νιούκαστλ Mehrdad Ghodoussi – νόμιμη απαίτηση για την πληρωμή 36 εκατομμύρια στερλινών περίπου, που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι του χρωστάει.
Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δικηγόρος της Staveley χαρακτήρισε «υπερβολική» την απαίτηση του Βίκτωρα Ρέστη να του επιστρέψει η Staveley το ποσό.
Η ίδια υποστήριξε ότι έχει εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου, ενώ αναφέρει ότι το ποσό που ζητά ο Έλληνας εφοπλιστής θα την ωθήσει στη χρεοκοπία.
Σημειώνεται ότι μια επιτυχής νόμιμη απαίτηση μπορεί να οδηγήσει σε αίτηση πτώχευσης, εάν ένα χρέος δεν πληρωθεί εντός 21 ημερών.
Μια υπόθεση 16 ετών
Η υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2008, όταν ο Βίκτωρ Ρέστης έδωσε ποσό 10 εκατομμυρίων λιρών στην Staveley, το οποίο ζητεί να απο0πληρωθεί.
Ζήτησε 37 εκατομμύρια λίρες, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής τόκων 31 εκατομμυρίων λιρών.
Από την πλευρά της η Staveley ισχυρίστηκε ότι το οφειλόμενο ποσό είναι μικρότερο από το 1/10 αυτού που ζητά ο πλοιοκτήτης, στο οποίο, όπως επισημαίνει, περιλαμβάνονται «διογκωμένοι ή εντελώς αδικαιολόγητοι» τόκοι και έξοδα.
Οι δικηγόροι του κ. Ρέστη, συμφώνησαν να διεκδικήσουν απλώς το αρχικό ποσό των περίπου 3,47 εκατομμυρίων λιρών που οφειλόταν βάσει προηγούμενου δανείου.
Ο δικαστής Daniel Schaffer αποφάνθηκε τον Μάρτιο ότι η Staveley ήταν προσωπικά υπεύθυνη για το χρέος και απέρριψε τα επιχειρήματά της ότι η διαφορά έπρεπε να επιλυθεί σε διαιτησία ή ότι ο κ. Ρέστης της είχε ασκήσει οποιαδήποτε παράνομη πίεση για να λάβει το χρέος.
Ο δικηγόρος της σημείωσε ότι η ίδια είχε παραπλανηθεί από τον Ρέστη και ότι η διαφορά θα πρέπει να λυθεί με διαιτητική διαδικασία.
Κατηγόρησαν επίσης τον κ. Ρέστη για απειλές σωματικής βίας, κάτι που οι δικηγόροι του είπαν ότι ήταν γελοίο, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Staveley τον είχε προσκαλέσει σε αγώνα της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ.
«Υπήρχαν ξεκάθαρα εμπορικές πιέσεις, αλλά ο κ. Ρέστης είχε απολύτως το δικαίωμα να πιέσει για πληρωμή», ανέφερε ο Schaffer στην απόφασή του, απορρίπτοντας το επιχείρημα της Staveley για καταναγκασμό.
Ο δικαστής έδωσε προθεσμία στον εφοπλιστή μέχρι τις 22 Απριλίου, για να υποβάλει αίτηση πτώχευσης κατά της Staveley.
Tα ηχηρά deals
Η Staveley βρέθηκε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν μεσολάβησε για την αγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον σεΐχη του Άμπου Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.
Στη συνέχεια βοήθησε τη βρετανική τράπεζα Barclays να εξασφαλίσει επενδύσεις από το Άμπου Ντάμπι και το Κατάρ στο πλαίσιο μίας έκτακτης ανάγκης για μετρητά. Τα τελευταία χρόνια, βισκόταν, ανεπιτυχώς, σε δικαστική διαμάχη με την Barclays αναφορικά με την συγκεκριμένη συμφωνία.
Η Staveley έγινε πρωτοσέλιδο πιο πρόσφατα για τον ρόλο της στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας μεταξύ του διοργανωτή επαγγελματικών αγώγων γκολφ PGA Tour και του αντίστοιχου διοργανωτή LIV Tour που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι συμφώνησαν να τερματίσουν τις μεταξύ τους εχθροπραξίες και να συγχωνευτούν.
Ηγετική φυσιογνωμία
Ο Ρέστης, όπως αναφέρει άρθρο των FT, είναι ηγετική φυσιογνωμία στη ναυτιλιακή βιομηχανία εδώ και δύο περίπου δεκαετίες. Ανέλαβε την οικογενειακή εταιρεία Enterprises Shipping & Trading όταν πέθανε ο πατέρας του το 2004.
Παράλληλα, ο εφοπλιστής έχει επενδύσεις σε άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, της αεροπορίας, των τηλεπικοινωνιών και της φιλοξενίας.
Το 2013, πέρασε τέσσερις μήνες σε ελληνική φυλακή κατά τη διάρκεια έρευνας για φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και υπεξαίρεση σε σχέση με δάνεια που είχε χορηγήσει η τότε οικογενειακή του τράπεζα, η First Business Bank. Αργότερα αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες.
Ο Ρέστης είχε άλλη μία περιπέτεια με τις ελληνικές αρχές το 2018, όταν του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών με αναστολή για υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης με ψευδείς βεβαιώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Βίκτωρ Ρέστης – Amanda Staveley: Θέλει να με οδηγήσει σε πτώχευση λέει η επιχειρηματίας της Νιούκασλ
Ξενοκώστας: Αντί τα πλοία να πάνε στην Τουρκία έρχονται στη Σύρο και στην Ελευσίνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Metlen: Στρατηγική συνεργασία με ΕΑΓΜΕ – Νέοι ορίζοντες στη βιώσιμη εξόρυξη και παραγωγή αλουμινίου
- Στο gov.gr οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Πότε ξεκινάει η αποστολή
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός