ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της εισαγγελέως και της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου για τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων, το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα λάβει οριστική απόφαση.
Στην πολυσέλιδη πρόταση που η εισαγγελέας κατέθεσε ζητά από το Δικαστικό Συμβούλιο, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης” να εξεταστούν ενώπιον της ανακρίτριας με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας τους προκειμένου να διευκολυνθεί “η αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και λοιπών”.
Όπως αναφέρει η κα Θεοδώρου, η άνευ “κουκούλας” εξέταση πρέπει να γίνει διότι μεταξύ των δύο υποθέσεων ( κύρια υπόθεση για μίζες της Novartis και ερευνώμενη υπόθεση για παρεμβάσεις από τον πρώην υπουργό Δημ.Παπαγγελοπουλο) δεν υπάρχει καμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο. Αναφέρει μάλιστα η εισαγγελέας, ότι τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν “εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή“.
“Καθίσταται πρόδηλο ότι οι δύο δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Novartis δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής“, αναφέρει η εισαγγελέας στην πρόταση της και συνεχίζει: “Δεν μπορεί οι υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβίαστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος“.
Η ανώτατη εισαγγελέας τονίζει στην πρόταση της ότι “σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή και την αξιοπρέπεια τους από την “ανθρωποφαγία”. Άλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών“.
Μάλιστα η εισαγγελέας κρίνει ότι στην Κελέση και τον Σαράφη δεν έπρεπε να δοθεί προστασία καθώς δεν κατέθεσαν κάτι το ουσιώδες, ούτε πιθανολογήθηκε κίνδυνος εκφοβισμού η αντεκδίκησης σε βάρος τους από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, ενώ είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ αποβλέποντας σε ίδιον όφελος.
Διαβάστε επίσης:
Ποινική δίωξη κατά του Γιάννη Αγγελή για παράβαση καθήκοντος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν