ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Folli Follie: Όλη η έκθεση – κόλαφος για την οικογένεια Κουτσολιούτσου – Πώς «μαγείρευαν» τους ισολογισμούς και απομυζούσαν την εταιρεία
Πολύ large η οικογένεια των Κουτσολιούτσων. Η χλιδή έτρεχε απ’ τα μπατζάκια τους.
Οι άνθρωποι το είχαν πάει αλλού. Ποια «πάλη των τάξεων» και τέτοιες αραχνιασμένες θεωρίες. Αυτοί ενσάρκωναν την… κραιπάλη των τάξεων. Φροντίζοντας μάλιστα να έχουν πάντα στη διάθεσή τους και το καλό κρασί. Όχι τίποτα δεύτερης ποιότητας και με τσιγκουνιές στην ποσότητα. Οι εκλεπτυσμένοι ουρανίσκοι θέλουν το καλύτερο. Από Βουργουνδίας και πάνω. Κι ας κοστίζει. Δεν είχαν άλλωστε λόγο να χολοσκάνε για τέτοιες μικρολεπτομέρειες…
Τα στοιχεία του διαχειριστικού ελέγχου που έγινε στα «μαύρα κατάστιχα» της Folli Follie από την PricewaterhouseCoopers, αποκαλύπτουν ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου ήθελε… 60.000 δολάρια κάθε χρόνο για να προμηθεύεται τα κρασιά της. Παραγγελίες σταθερές, που εκτιμάται με βάση τον έλεγχο ότι ξεκίνησαν τουλάχιστον από το 2011. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι στην οκταετία που μεσολάβησε μέχρι να αποκαλυφθεί το μέγα σκάνδαλο, θα πρέπει να δαπανήθηκαν 480.000 δολάρια… εις υγείαν της «αγίας» οικογένειας.
Όλα αυτά τα έξοδα φορτώθηκαν στην αμαρτωλή εταιρεία, που με τη σειρά της είχε μετατραπεί σε μια…καθετοποιημένη βιομηχανίας απάτης. Με άλλα λόγια οι Κουτσολιούτσοι και όλοι οι συν αυτώ, έπιναν (στην κυριολεξία) στην υγειά των κορόιδων. Επενδυτών, αλλά και εποπτικών αρχών που δεν είχαν μυριστεί τίποτε το ύποπτο επί σειρά ετών.
Όπως και να ’χει, οι Κουτσολιούτσοι μάλλον δεν ήταν οινόφλυγες. Απλά τους άρεσε να έχουν μεγάλες ποσότητες. Και τούτο γιατί ο έλεγχος της PwC διαπίστωσε πως «ένα μεγάλο μέρος του αποθέματος κρασιών, αν δεν καταναλωνόταν ή δωριζόταν από την οικογένεια μέσω αυτοπαραδόσεων, παρέμενε σε αποθήκες με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι κατάλληλο για κατανάλωση…». Τέτοια ωραία και γλαφυρά, για μια υπόθεση που δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Παρά μόνον το «Κυλώνειο άγος» της σύγχρονης επιχειρηματικότητας…
Σε κάθε περίπτωση οι ιδρυτές, βασικοί μέτοχοι και διοικητικοί ηγέτες της Folli Follie συντηρούσαν την προσωπική τους ευμάρεια στέλνοντας το λογαριασμό στην εταιρείας τους. Τόσο σε ότι αφορούσε διάφορες ανάγκες για τις κατοικίες τους στην Κηφισιά, την Εκάλη και τις Σπέτσες, όσο και για τα έξοδα συντήρησης του σκάφους, του ελικοπτέρου αλλά και του στόλου των αυτοκινήτων που είχαν στη διάθεσή τους. Με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο να έχει αποκτήσει για να κυκλοφορεί στο Χονγκ Κονγκ μια ακριβοθώρητη Bentley κι ένα Land Rover. Αγορασμένα στο όνομα «δορυφορικής» εταιρείας.
Ο έλεγχος της PwC καταδεικνύει ότι εταιρείες του ομίλου των Folli Follie είχαν επωμιστεί τα κόστη για τα συνολικά επτά αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. «Σε μια αναλογία που δεν θεωρείται εύλογη ή συνετή, καθώς αναλογούσαν πολύ περισσότερα από ένα αυτοκίνητο, ανά άτομο της οικογένειας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Με… 18 κινητά τηλέφωνα η οικογένεια
Εκεί όμως που η οικογένεια το τερματίζει, είναι ότι χρέωνε την εταιρεία με τις…18 τηλεφωνικές συνδέσεις που είχε στη διάθεσή της. Μάλλον οι εταιρείες, θα έπρεπε να τους απονείμουν τον Μεγαλόσταυρο της κινητής τηλεφωνίας. Κατά τα άλλα βέβαια η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν παρέλειπε να εμπλουτίζει τον οικιακό της εξοπλισμό. Από χαλιά και έπιπλα, μέχρι ομπρέλες… Γραμμένα στο εξοδολόγιο της εταιρείας.
Επειδή όμως ο πλούτος πρέπει να φαίνεται, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λαμπερά πάρτι, με τους δεκάδες προσκεκλημένους. Στο πλαίσιο αυτό, το μεγάλο επικοινωνιακό γκελ έγινε τον Αύγουστο του 2014, στις Σπέτσες. Όπου και έγινε η «γκλαμουράτη» δεξίωση για τα γενέθλια της Καίτης Κουτσολιούτσου. Ο έλεγχος της PwC εντόπισε e-mail με παραλήπτη τη «σιδηρά κυρία» των Folli, στο οποίο αναφερόταν ότι το κόστος της δεξίωσης αυτής θα το επωμιζόταν θυγατρική εταιρεία του ομίλου…
Πόσο ήταν το κόστος; Μόνο 27.139,17 ευρώ. Και μόνο για μια νύχτα τέρψης και χαράς για την οικογένεια και τους υψηλούς καλεσμένους της. Ο ορισμός της απατηλής γεύσης της ματαιοδοξίας, για τους Κουτσολιούτσους.
Μαζί βέβαια με όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι στα τελευταία 15 χρόνια ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, μαζί με το γιό του Τζώρτζη ενθυλάκωσαν περί τα 180 εκατ. ευρώ, από πωλήσεις μετοχών και εισπράξεις μερισμάτων. Αυτά τουλάχιστον υπολογίζονται από τα ευρήματα του διαχειριστικού ελέγχου. Για τον οποίο βέβαια η εικόνα δεν εξαντλείται μέσα στις 210 σελίδες της έκθεσης που συνέταξε η PricewaterhouseCoopers.
Μαζί με τα συνημμένα έγγραφα, ο συνολικός όγκος του διαχειριστικού ελέγχου καλύπτει περίπου 3.000 σελίδες. Σε μια προσπάθεια να ακτινογραφηθεί η μεγάλη απάτη και μαζί μ’ αυτήν να «φωταγωγηθούν» οι ισχυροί σύμμαχοι των Κουτσολιούτσων. Είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, είτε και για άλλα «άνθη του κακού». Που μάλλον είναι πολλά.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας