Στην επέκταση ως υποχρεωτική της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο για την κάλυψη περισσότερων από 400.000 εργαζόμενους προχώρησε μονομερώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου, Άννα Στρατινάκη διατύπωσε θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο, η οποία είχε υπογραφεί πέρυσι στις 9 Ιουνίου του 2021.  Στην κλαδική που υπογράφηκε πέρυσι προβλέπονταν μισθοί από 684,30 ευρώ (ψήστη) και έφταναν στα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρας ).

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπους εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο του επισιτισμού εκφράστηκε η βούληση της κυβέρνησης να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η Σύμβαση και ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει το υπουργείο, η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυναν την κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας στηριζόμενος στην υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται στον κλάδο σύμφωνα με τις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητά του για τον τουρισμό και την οικονομία, να προχωρήσει στην κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτική.

Κατόπιν αυτού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει άμεσα την σχετική Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο.

Η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023»,  έχει διάρκεια  ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023. Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, «φαστ-φουντ», κ.ά. με ειδικότητες – μεταξύ άλλων – ειδικότητες όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κλπ.

Σημειώνεται τέλος ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης:

Το πλαίσιο για παροχή τηλεργασίας μετά από αίτηση του εργαζομένου

Χατζηδάκης: Από 1η Ιουλίου ξεκινάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας