ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πεποίθηση πως η χώρα πρέπει να επιταχύνει τη μετάβασή της στην πράσινη οικονομία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης στο σημερινό περιβάλλον έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την ομιλία του στο Συνέδριο «12th ANNUAL CAPITAL LINK SUSTAINABILITY FORUM», με τίτλο «Μπορεί η Βιωσιμότητα να υπερισχύσει της γεωπολιτικής;», το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο κ. Νικόλας Μπορνόζης, Πρόεδρος του Capital Link Inc.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου ο κ. Πατούλης απένειμε το βραβείο
“2022 Capital Link Sustainability Leadership Award” στην PRODEA Investments, για τη δέσμευσή της για Βιώσιμη Ανάπτυξη και την ευαισθησία της σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Το βραβείο παρέλαβε o κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος – PRODEA Investments.
«Επιτακτική η ανάγκη των πράσινων επενδύσεων αυτή την περίοδο»
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάκαμψη στο σημερινό περιβάλλον, υπογράμμισε την ανάγκη για την ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων, σε αυτή την περίοδο.
«Η προϋπόθεση είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι η βιωσιμότητα του πλανήτη δεν τεμαχίζεται γεωπολιτικά, δεν μοιράζεται σε ζώνες επιρροής και δεν εξαρτάται από τον όποιο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ στρατοπέδων» τόνισε και επισήμανε πως σε εθνικό επίπεδο, «η βιωσιμότητα της χώρας είναι πέρα και πάνω από κάθε μικροκομματικό συμφέρον και λαϊκισμό. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν κοιτάζει ποσοστά στις εκλογές ούτε και προσδιορίζεται με κομματικά γυαλιά».
«Υπό αυτή την οπτική γωνία, η γεωπολιτική παίρνει τον πραγματικό της χαρακτήρα, ως προσωρινός συσχετισμός δυνάμεων που αργά η γρήγορα θα αλλάξει, ενώ η ανάγκη για ένα βιώσιμο πλανήτη είναι η μόνιμη και αναντικατάστατη συνθήκη για τον κόσμο των ανθρώπων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Μένουμε πιστοί στη δέσμευση μας ότι θα κάνουμε μία νέα πράσινη αρχή στην Αττική»
Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στη στρατηγική και το πρόγραμμα που υλοποιεί η διοίκηση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπογράμμισε ότι η παραμένει πιστός στη δέσμευση του ότι η Αττική θα κάνει μία νέα πράσινη αρχή.
Σ΄αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε: «Δρομολογήσαμε έγκαιρα το διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμούς που στο σύνολο τους αγγίζουν τα 800 εκ. ευρώ για 3 νέες μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων για να μειώσουμε δραστικά την ταφή, προετοιμάζουμε δίκτυο 10 μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με δυναμικότητα άνω των 130.00 τόνων και προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκ. ευρώ».
Παράλληλα, όπως τόνισε, προωθείται η άμεση μείωση της ταφής , μέσω της γενικευμένης ανακύκλωσης βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που επιτυγχάνεται και με τη δωρεάν διανομή στους Δήμους από τον ΕΔΣΝΑ 200 υπερσύγχρονων καφέ απορριμματοφόρων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και 35.000 καφέ κάδων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το νέο, υπό διαμόρφωση σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, θα έχει:
- 13-15 διακριτές μονάδες επεξεργασίας (σύμμικτων και βιοαποβλήτων) έναντι του ενός και μοναδικού ΕΜΑΚ στη Φυλή που υπάρχει σήμερα (που και αυτό το μετατρέψαμε σε Πράσινο Εργοστάσιο)
- 4-6 ρεύματα διαχείρισης υλικών, περιλαμβανομένων των βιοαποβλήτων, έναντι των 2 άντε 3 που υπάρχουν σήμερα (σύμμικτα, μπλε κάδος και βιοαπόβλητα)
- Πολλαπλές δυνατότητες ανακύκλωσης για τους πολίτες με νησίδες, οικίσκους και γωνιές ανακύκλωσης έναντι της αποκλειστικότητας των μπλε κάδων
- Πολύ περισσότερα υλικά έναντι των 4 υλικών συσκευασίας που υπάρχουν σήμερα
- Πολύ μεγαλύτερη και ευρύτερη συμμετοχή από τους πολίτες σε σχέση με σήμερα
«3 κλειδιά για τη βιωσιμότητα των πράσινων επενδύσεων»
Ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των πράσινων επενδύσεων, ο Περιφερειάρχης προσδιόρισε το να συνδυάζονται με την ψηφιοποίηση και την 4η βιομηχανική επανάσταση.
«Η 4η βιομηχανική επανάσταση πρέπει να είναι πράσινη – και η πράσινη μετάβαση οφείλει να είναι ψηφιοποιημένη» ανέφερε, ενώ το δεύτερο «κλειδί» για την επιτυχία των Πράσινων Επενδύσεων βρίσκεται, όπως είπε, στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
«Οι αιρετές Περιφέρειες κρατούν το τιμόνι για τη στροφή της χώρας στην κυκλική οικονομία – οι περιφέρειες φτιάχνουν τον καμβά της κυκλικής οικονομίας, για να οικοδομήσουν οι Δήμοι πάνω σε αυτόν. Χρειάζεται μια νέα συνεργατική και διαδραστική σχέση συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας – Δήμων και πολιτών για να επιταχυνθεί η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία».
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ με στόχο τη στήριξη των Δήμων και εστίασε στις εξής:
- Έχουν προχωρήσει σε 55 προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας με άξονα την ανακύκλωση και τα βιοαπόβλητα.
- Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρώσουμε εντός του 2023 τη δωρεάν παροχή στους δήμους:
15.500 Κάδων για χωριστή συλλογή χαρτιού
580 Υπόγειων Γωνιών Ανακύκλωσης διαφόρων τύπων
130 Κέντρων Ανακύκλωσης και
220 Έξυπνων Νησίδων και οικίσκων Ανακύκλωσης.
- Χρηματοδοτήσαμε το σύνολο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων και ήδη 50 από τα 66 έχουν παραδοθεί στον ΕΔΣΝΑ, ενώ τα υπόλοιπα επικαιροποιούνται με βάση τις απαιτήσεις του νόμου 4819/2021.
- Εφαρμόζεται ήδη το καινοτόμο πρόγραμμα των Κινητών Πράσινων Σημείων πηγαίνοντας εμείς στους πολίτες για να ανακυκλώσουν και όχι αναμένοντας τους πολίτες να πάνε στα σημεία ανακύκλωσης. Και οι πολίτες ανταποκρίνονται μαζικά σε αυτή την πρωτοβουλία – ήδη έχουμε πάνω από 200.000 χρήστες της ανταποδοτικής κάρτας ανακύκλωσης και προχωράμε με στόχο τους 400.000 ως το τέλος του 2023.
- Μέσα από τη λειτουργία του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ της Αττικής, μια σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα που θέτει σε λειτουργία η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη της Αττικής , αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, να παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, την πορεία της ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο του Λεκανοπεδίου, αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας.
«Ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάκαμψη περνάει αναγκαστικά μέσα από την περαιτέρω αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των αιρετών Περιφερειών, όπως σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Πατούλης και ανέφερε ως τελευταία θέση – κλειδί, δύο αναγκαίες προϋποθέσεις:
Πρώτον, οι πράσινες επενδύσεις απαιτούν προσεκτικό, αξιόπιστο και κυρίως μακροπρόθεσμο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να αποδώσουν. Με άλλα λόγια αποσπασματικές και μεμονωμένες ενέργειες δεν θα έχουν σημαντική συνεισφορά αν δεν εδράζονται σε ένα συνεκτικό και πλήρες σχέδιο για το μέλλον.
Δεύτερον, με τη διαρκή και ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη, βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι το πόσο ανοικτές και προσαρμοστικές στις αλλαγές είναι οι πράσινες επενδύσεις της εποχής μας.
«Στόχος μας είναι να δώσουμε πραγματικές, βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις σε ένα θέμα που έχει γίνει πραγματική μάστιγα της Αττικής τα τελευταία 20 χρόνια», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Πατούλης.
Διαβάστε επίσης:
Άνοιγμα του ΕΒΕΠ στο Μεξικό με στόχο τη διεύρυνση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster Maritime Hellas
Ideal Holdings: Επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών