Σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει η Folli Follie μετά την “περιπέτεια” των τελευταίων μηνών, με τη διοίκηση της εταιρείας να αναζητά απεγνωσμένα ρευστότητα για να κρατηθεί στην… πρίζα και να μην καταρρεύσει.

Από τη στιγμή που οι προμηθευτές της Folli Follie, μετά τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητές της στην Ασία και τις λαθροχειρίες στα οικονομικά της στοιχεία, αλλά και την αίτηση της εταιρείας για προστασία από τους πιστωτές της, αποφάσισαν να ζητούν “μπροστά” τα χρήματα για να πωλούν τα προϊόντα τους στη Folli Follie, η εταιρεία αναγκάζεται να δαπανά για το σκοπό αυτό περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα να ταμειακά της διαθέσιμα να έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα, κάτι το οποίο αναφέρει η ίδια η εταιρεία στην αίτηση υπαγωγής της στις ευνοϊκές διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Στις 31 Μαΐου η εταιρεία φαινόταν να έχει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 86,4 εκατ. ευρώ, ενώ ασαφές παραμένει το ποσό των απαιτήσεων που διατηρεί έναντι τρίτων, το οποίο την ίδια περίοδο ανερχόταν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Προκειμένου να ξεφύγει από αυτήν τη δεινή κατάσταση, η διοίκηση της Folli Follie έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές ή κοινοπραξίες επενδυτών που θα ήταν πρόθυμοι να βάλουν χρήματα στην εταιρεία και να της δώσουν το απαραίτητο “οξυγόνο” για να επιβιώσει, χωρίς μέχρι τώρα να είναι σαφές αν πράγματι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και με ποιους όρους.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, η παραίτηση του οίκου Rothschild από το ρόλο του χρηματοπιστωτικού συμβούλου της Folli Follie περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και καθιστά πιο δύσκολες τις συζητήσεις, με την διοίκηση της εταιρείας να αναζητά νέο χρηματοπιστωτικό σύμβουλο.

Αυτό που “καίει” κυρίως την εταιρεία είναι το πώς θα κρατήσει τα σημαντικά συμβόλαια με τους ξένους προμηθευτές της για την αποκλειστική διανομή γνωστών brands ένδυσης, υπόδησης και προϊόντων ομορφιάς, τα οποία… γλυκοκοιτάζουν πολλοί ανταγωνιστές της Folli Follie και καραδοκούν περιμένοντας την ευκαιρία για να τα “κλέψουν” και να τα κάνουν δικά τους. Τα συμβόλαια αυτά αποτελούν κομβικής σημασίας πηγή εσόδων για τη Folli Follie, και η απώλειά τους θα ήταν καταστροφική.

Πάντως, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, δε φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από τη Folli Follie. Απεναντίας, μιλώντας εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή σε εργαζομένους και στελέχη της εταιρείας στα γραφεία της στον Άγιο Στέφανο, ο CEO της Folli Follie τόνισε πως θέλει να αποτελέσει μέρος της επόμενης ημέρας στην εταιρεία, παρότι έχει δεχθεί εισηγήσεις για παραίτησή του.

Ο ίδιος υποσχέθηκε πως από εδώ και στο εξής θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την εταιρεία, ενώ αναφέρθηκε στις ευρείας κλίμακας αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης του ομίλου, και προανήγγειλε ότι στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο θα αποτελεί ζητούμενο να υπάρχουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό ανεξάρτητα μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απάτη Folli Follie: Γιατί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τρέμουν τον Μητσοτάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μία mega-τράπεζα μόλις μπήκε στην Ευρωζώνη και είναι too big to fail

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Ψάχνουν μέσω Τειρεσία τους 20.000 «μπαταχτσήδες» που αρνήθηκαν την άρση τραπεζικού απορρήτου