Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΗΠΕΙΡΟΣ: Τι κέρδισε η οικογένεια Παντελιάδη από τη φέτα

Εργοστάσιο της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ στον Δομοκό - Μία μονάδα με καθετοποιημένη χρήση αποβλήτων

Εργοστάσιο της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ στον Δομοκό - Μία μονάδα με καθετοποιημένη χρήση αποβλήτων

Με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης «έτρεξε» πέρυσι η Ήπειρος, η γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία ωστόσο είδε τα κέρδη της να συρρικνώνονται σημαντικά.

Σε μια χρονιά που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και δη στα γαλακτοκομικά χτύπησε «κόκκινο», οι πωλήσεις της Ήπειρος αυξήθηκαν κατά 32,1% και έφτασαν στα 87,3% εκατ. ευρώ από 66,1 εκατ. ευρώ το 2021.

Η αύξηση στον τζίρο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανατιμήσεις, καθώς όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η κερδοφορία έχει αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

Συμπιεσμένη κερδοφορία 

Ειδικότερα τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 44,72% και διαμορφώθηκαν στο 1,753 εκατ. ευρώ από 3,171 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Το κόστος πωλήσεων αυξήθηκε στα 79,7 εκατ. ευρώ από 59,1 εκατ. ευρώ ενώ το μικτό κέρδος κατέγραψε αύξηση κατά 9,2% και διαμορφώθηκε στα 7,59 εκατ. ευρώ από 6,95 εκατ. ευρώ το 2021. Ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών αντιστοιχεί στο 8,69% από 10,52% στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,71 εκατ. ευρώ από 2,54 εκατ. ευρώ το 2021.

Αυξημένες οι εξαγωγές στην ΕΕ

Ο βιομηχανικός βραχίονας της οικογένειας Παντελιάδη κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις στις εξαγωγές αυξάνοντας το μερίδιο στο συνολικό τζίρο κατά 60%.

Με βάση τις πωλήσεις ανά γεωγραφική περιοχή, από τις  χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ήπειρος είχε έσοδα 17,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,2 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αγορές τρίτων χωρών τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 1,1 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 5,2 εκατ. ευρώ.

Πάντως το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Ήπειρος γίνεται στην εγχώρια αγορά. Όπως προκύπτει, από τα 87,3  εκατ. ευρώ, τα 64,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν πωλήσεις που έγιναν στην εσωτερική αγορά αντιπροσωπεύοντας περίπου το 73,4% του συνολικού τζίρου.

Η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον Στέφανο Παντελιάδη περιμένει ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων της Ήπειρος στο εξωτερικό έτσι ώστε να αντισταθμίσουν μικρότερη ζήτηση στην εγχώρια αγορά.

Οι αγορές του εξωτερικού, αντιστάθμισμα σε πιθανές πιέσεις στην ελληνική αγορά 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η εταιρεία όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις συνεχείς επενδύσεις, έχει κτίσει τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς των τυροκομικών προϊόντων και να κερδίσει παρά την κρίση νέα μερίδια αγοράς τόσο με την προσφορά καλύτερων τιμών όσο και με την ποιότητα των προϊόντων.

Επιπλέον, αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων της Εταιρείας μας στο εξωτερικό, με δυνατότητα οι πωλήσεις αυτές να καλύψουν πιθανή μικρότερη ζήτηση στην εγχώρια αγορά».

Εκτιμήσεις για κερδοφορία και φέτος 

Πάντως, και για τη φετινή χρονιά η διοίκηση εκτιμά ότι η πορεία της εταιρείας θα είναι κερδοφόρα κάτι που αποδίδει στις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί και στη στρατηγική που ακολουθείται.

Στις 31/12/2022 η Εταιρεία έλαβε έγκριση για την οριστικοποίηση του κόστους και πιστοποίηση  της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης που υλοποιήθηκε σύμφωνα με το ν.4399/2016 στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην Ελασσόνα Λάρισας.

Το ύψος της ενίσχυσης με τη μορφή της ωφέλειας φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται στο ποσό των 2.323.063,48 ευρώ.

Στην εταιρεία απασχολούνται 281 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά τρία άτομα σε σχέση με το 2021. Από αυτούς οι 146 εργαζόμενοι απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες και οι 135 είναι εργατοτεχνικό προσωπικό.

Διαβάστε επίσης

LFC: Από τις μάσκες στις πετρελαιοκηλίδες η εταιρεία των Τσερέπα, Νταβέλη, Θεοδωρόπουλου

Η «προίκα» του Σπ. Θεοδωρόπουλου από την ΙΟΝ

The Mart: Τα κέρδη της οικογένειας Σκλαβενίτη από τη χονδρική και οι επενδύσεις στα ακίνητα