Υπεραξίες «με το καλημέρα» και μάλιστα εξαιρετικά σημαντικές καταγράφουν όλοι όσοι μετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και ορίστηκε να πάρουν τις νέες μετοχές. Οι οποίες θα τους πιστωθούν και θα τεθούν σε διαπραγμάτευση την ερχόμενη Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Η ολοκλήρωση των χθεσινών χρηματιστηριακών συναλλαγών βρήκε το «χαρτί» της ΔΕΗ να κλείνει στα 10,7 ευρώ. Δηλαδή 18,9% πάνω από την τιμή των 9 ευρώ, όπου έγινε η διάθεση των συνολικά 150 εκατ. νέων μετοχών. Γεγονός που υποδηλώνει ότι οι νέοι μέτοχοι «γράφουν» αυτήν τη στιγμή υπεραξίες συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ

Πρακτικά τα κέρδη θα λάβουν υπόσταση όταν τα καινούργια «χαρτιά» θα μπούν στην αγορά. Μέχρι τότε θα μεσολαβήσουν μαζί με τη σημερινή άλλες τρείς συνεδριάσεις, στις οποίες και θα «τσεκαριστεί» ο βαθμός ανθεκτικότητας της μετοχής εν όψει των νέων τίτλων που θα εισαχθούν.

Στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή τιμών και οι νέες μετοχές θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο των υφιστάμενων, παλαιών. Αν αυτό συνέβαινε σήμερα τότε η τιμή εκκίνησης όλων των μετοχών θα ήταν στα 10,7 ευρώ η μία με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 4,09 δισ. ευρώ. Ανεβάζοντας την εταιρεία στην τέταρτη θέση της κατάταξης των εισηγμένων, μετά από την Coca Cola, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

Το αν θα πιεστεί ή όχι η τιμή της ΔΕΗ, κυρίως με την εισαγωγή των νέων μετοχών, θα εξαρτηθεί από τρείς παράγοντες:

Ο πρώτος αφορά τον… πειρασμό των ρευστοποιήσεων, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα γρήγορα κέρδη από τη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πιο επιρρεπείς για να ενδώσουν είναι οι Έλληνες επενδυτές…

Δεύτερος παράγοντας αφορά τη στάση των ξένων fund των οποίων η συνολική ζήτηση ικανοποιήθηκε  μόλις στο 24,6%. Αν τα διεθνή χαρτοφυλάκια θελήσουν να καλύψουν το «κενό» που προέκυψε από την ΑΜΚ με αγορές από το «ταμπλό»,  τότε αυτό αναμένεται να χαλιναγωγήσει ώς ένα βαθμό τουλάχιστον, τις όποιες επιπτώσεις  μπορεί να έχει στις τιμές η προσφορά από τους γρήγορους «παίκτες».

Τρίτος, αλλά εξαιρετικά ουσιώδης, παράγοντας είναι η βάσιμη προοπτική ένταξης της ΔΕΗ στον δείκτη της Morgan Stanley (MSCI). Από τη στιγμή που η έκτακτη αναθεώρηση του δείκτη  θα γίνει άμεσα, τότε σαφώς θα έχει θετικό απόηχο για τη μετοχή, όπως πιστεύουν παράγοντες της αγοράς.

Τα μερίδια στις υπεραξίες

Πέραν τούτων και αναφορικά με τις υπεραξίες, είναι εμφανές ότι αυτές κατανέμονται ανάλογα με τη συμμετοχή στην ΑΜΚ.

Το επενδυτικό fund του CVC, που είναι ο νέος ισχυρός μέτοχος της ΔΕΗ με 10%, διέθεσε 343,8 εκατ. ευρώ για να πάρει 38,2 εκατ. μετοχές. Και με τα τωρινά δεδομένα η μετοχική αυτή θέση καταγράφει υπεραξίες… 64,9 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, υπεραξίες της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ έχει και το Υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων, που διέθεσε 105,7 εκατ. ευρώ για να πάρει 11.744.746 νέες μετοχές. Και πλέον τώρα το Υπερταμείο μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ κατέχουν το 34,112% της ΔΕΗ έναντι του 51,1% που είχαν πρό της ΑΜΚ.

Το ελληνικό στοιχείο στο σύνολό του έλαβε 22,5 εκατ. μετοχές με κόστος 202,5 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές αυτές προσφέρουν τώρα υπεραξίες 38,3 εκατ. ευρώ περίπου. Όπως προκύπτει από τα χθεσινοβραδινά στοιχεία της ΔΕΗ οι Έλληνες ιδιώτες έλαβαν το 60% της Δημόσιας Προσφοράς (13,5 εκατ. μετοχές) και το υπόλοιπο κομμάτι(περίπου 9 εκατ. μετοχές) πήγαν στους λεγόμενους ειδικούς επενδυτές, που εκφράζουν τους επαγγελματίες της αγοράς. Εν συνόλω η ζήτηση στην Ελλάδα ήταν από 10.935 ιδιώτες και 113 ειδικούς επενδυτές. Με την συνολική κατανομή να καλύπτει το περίπου 51,5% της συνολικής ζήτησης.

Στο σκέλος της Διεθνούς Προσφοράς και εξαιρουμένων του CVC και του Υπερταμείου, τα ξένα χαρτοφυλάκια πήραν περίπου 77,6 εκατ. νέες μετοχές, εισφέροντας 698 εκατ. ευρώ. Όλοι αυτοί οι νέοι «παίκτες» μετράνε υπεραξίες 131,8 εκατ. ευρώ…

Αναλύοντας τα στοιχεία της κατανομής που έδωσε η ΔΕΗ, φαίνεται ότι τα ξένα fund ζήτησαν 316 εκατ. μετοχές και τους επιμερίστηκε το 24,6% εξ αυτών…

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Πώς κατανεμήθηκαν οι νέες μετοχές της ΑΜΚ

Χρηματιστήριο: Τρίτη δύναμη στις κεφαλαιοποιήσεις η ΔΕΗ και γιατί φωτίζει το δρόμο για τις 950 μονάδες

Eurobank Equities: Η ΔΕΗ αναδιαμορφώνει το τοπίο στις ΑΠΕ