ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μελέτη για το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πραγματοποιεί η ΡΑΑΕΥ, ώστε να διαμορφωθεί ένας βασικός σχεδιαασμός για τα σενάρια βιωσιμότητάς τους.
Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σχεδιάζονται τώρα στη χώρα μας για λειτουργία έως το 2030 και μετά από αίτημα της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ, εγκρίθηκε δαπάνη που αφορά σε εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την ανάπτυξη ενός οικονομικού μοντέλου για τα έργα ΥΑΠ, συνολικού ύψους € 37.200,00.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από τη ΡΑΑΕΥ, σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ, κρίνεται σκόπιμη η ανάλυση των κύριων προκλήσεων και κινδύνων, των παραμέτρων κόστους και της εφοδιαστικής αλυσίδας για την υλοποίηση των υπεράκτιων αιολικών έργων. Η ανάλυση πρέπει να περιλαμβάνει την αξιολόγηση ενός εύλογου αριθμού σεναρίων και αναλύσεων ευαισθησίας σε μια σειρά παραμέτρων, όπως CAPEX, OPEX, βαθμός περικοπών κλπ.
Το πώς θα επηρεάσουν οι σχεδιαζόμενες περικοπές τα υπεράκτια, δεν έχει ακόμη προβλεφθεί και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η πορεία της ζήτησης ενέργειας, των διασυνδέσεων, της αποθήκευσης κλπ μετά το 2030…
Που βρισκόμαστε σήμερα
Τις εξελίξεις στην προώθηση των διαδικασιών για την ανάπτυξη των υπεράκτιων θα εκκινήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται, με την τελική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη διαβούλευση με τα αρμόδια Υπουργεία.
Στο μεταξύ προχωρά η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα γίνει από τον ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και στην οποία θα συμμετέχει η ΕΔΕΥΕΠ στην οποία και η τελευταία θα αναθέσει να πραγματοποιεί τις απαραίτητες μετρήσεις και τη συλλογή δεδομένων που απαιτούνται για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και λειτουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις περιοχές που προσδιορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ).
Στο SPV θα συμμετέχει ΕΔΕΥΕΠ και ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ 50%-50% με κεφάλαιο 22 εκατ ευρώ, το οποίο θα καλύψει τα κόστη για τις μελέτες ανεμολογικές και βυθού αλλά και για τη μίσθωση του σκάφους που θα αναλάβει τις μελέτες για τις έξι περιοχές offshore πάρκων, συνολικής ισχύος 1,9 GW, τα οποία πρέπει να έχουν δρομολογηθεί μέχρι το 2030, όσο και για όλο το operational cost και τις προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού .
Οι πόροι θα προέλθουν από το ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund), που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 9ου «Our Ocean Conference», με έσοδα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS).
Ακολούθως, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η έναρξη των βυθομετρικών μελετών και των μετρήσεων του αιολικού δυναμικού στις πρώτες περιοχές για να συγκεντρωθούν τα πρωτογενή και δευτερογενή δεδομένα που απαιτούνται για να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων παρκων.
Τα δεδομένα θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, έναντι ανταλλάγματος, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Με υπουργική απόφαση εξάλλου θα εξειδικεόνται τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος, το ύψος του απαιτούμενου ανταλλάγματος για πρόσβαση από τους ενδιαφερόμενους στα δεδομένα του Φορέα ΥΑΠ, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση