Συστάθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, η 12μελής Επιτροπή Μεταλλουργίας με μέλη που εκπροσωπούν τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και την Ελληνικός Χρυσός, με στόχο την αξιολόγηση της Πρότασης Μεταλλουργίας (Π.Μ.) της Ελληνικός Χρυσός, όπως ορίζεται στην Επενδυτική Συμφωνία των δύο πλευρών.

Η υπουργική απόφαση για την σύσταση της Επιτροπής Μεταλλουργίας εκδόθηκε στις 23 Ιουνίου του 2023 και αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 30 Ιουνίου.

Η σύσταση της Επιτροπής Μεταλλουργίας συμπίπτει με την προετοιμασία της σχετικής πρότασης από την Ελληνικός Χρυσός.

Δύο χρόνια μετά την τελευταία  Επενδυτική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Δημοσίου, η εταιρεία είναι έτοιμη να υποβάλει τη νέα μελέτη για τη Μονάδα Μεταλλουργίας, η οποία και θα αξιολογηθεί από την Κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη της Μονάδας Μεταλλουργίας παραμένει προτεραιότητα για την Ελληνικός Χρυσός ως μέρος της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας.

Το χρονικό διάστημα υποβολής της μελέτης είχε ορισθεί στα δύο χρόνια, και στο διάστημα αυτό, η Ελληνικός Χρυσός διερεύνησε τη βέλτιστη δυνατή οικονομική και περιβαλλοντική λύση, βάσει των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν επέλθει στον κλάδο.

Εφόσον η μελέτη της Ελληνικός Χρυσός εγκριθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα προχωρήσει στην υλοποίησή της

Ποιοι θα αξιολογήσουν την πρόταση της Ελληνικός Χρυσός

Στην Επιτροπής Μεταλλουργίας θα συμμετέχουν οι: κ. Παπαγγελάκης Βλαδίμηρος, Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και Εφαρμοσμένης Χημείας, του Πανεπιστημίου Τορόντο του Καναδά, με αναπληρωτή τον Δρ. Παυλουδάκη Φραγκίσκο, Επίκουρο Καθηγητή Μηχανικής Εκμετάλλευσης Ορυκτών Πόρων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Δημόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτή Διευθυντή του Κέντρου Καινοτομίας Μετατροπής και Αποθήκευσης Ενέργειας, του Τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων και Υλικών, του Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ στο Μόντρεαλ του Καναδά, με αναπληρωτή τον κ. Πετράκη Ευάγγελο, Επίκουρο Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο κ. Χρυσσούλης Αλέξανδρος, Διευθυντής του Εργαστήριου Προηγμένης Τεχνολογίας Ορυκτών, του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο του Καναδά, με αναπληρωτή τον Δρ. Ιωάννη Καπαγερίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Μεταλλευτικής Πληροφορικής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Δρ. Ντέβιντ Ντρέισινγκερ (Dr. David Dreisinger), Καθηγητής με έδρα βιομηχανικής έρευνας στην Υδρομεταλλουργία, στο Πανεπιστημιο της Βρετανικής Κολούμπια, με αναπληρωτή τον Δρ. Έντουαρντ Άσσελιν (Dr. Edouard Asselin), Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια.

Ο  Δρ. Μάρκους Τόμλινσον (Dr. Marcus Tomlinson), Ερευνητή και Σύμβουλο της Turnstone Metallurgical Services, με αναπληρώτρια την Δρ. Λέϊλι Ταφαγκόντι (Dr. Leili Tafaghodi), Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ.

Ο κ. Πίτερ Λιντ (Peter Lind), Ανώτερο Διευθυντικό Στέλεχος στην EldoradoGold Corporation, με αναπληρωτή τον Δρ. Γιέονουκ Τσόι (Dr. Yeonuk Choi), Ερευνητή και Σύμβουλο Μεταλλουργίας στην Yakum Innovative Mining Consultants, ως εκπροσώπους της εταιρείας με την επωνυμία Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

 Ο κ. Δημόπουλος Γεώργιος ορίζεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταλλουργίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2(α)(i), του άρθρου 15, της Επενδυτικής Συμφωνίας της 5ης Φεβρουαρίου 2021, και ο κ. Πετράκης Ευάγγελος ως αναπληρωτής αυτού.

Ο κ. Πίτερ Λιντ (Peter Lind) ορίζεται ως Γραμματέας της Επιτροπής Μεταλλουργίας, σύμφωνα με την παράγραφο 22(α)(ii), του άρθρου 15, της Επενδυτικής Συμφωνίας της 5ης Φεβρουαρίου 2021, και ο κ. Δρ. Γιέονουκ Τσόι (Dr. Yeonuk Choi) ως αναπληρωτής αυτού.

Δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη, κύρια και αναπληρωματικά, ωστόσο δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα παριστάμενα κύρια μέλη και οι ορισθέντες να τους αναπληρώνουν σε περίπτωση απουσίας.

Δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής έχουν επίσης οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών και ο Γεν. Δ/ντής Ορυκτών Πρώτων Υλών, ως παρατηρητές των εργασιών της και προκειμένου να τη συνδράμουν στα θέματα αρμοδιότητάς τους.

Οι όροι λειτουργίας της Επιτροπής

Η Επιτροπή μπορεί να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, με φυσική παρουσία ή και με τους δύο τρόπους (υβριδική διάσκεψη), σε κατάλληλες ώρες, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης απόστασης των εδρών των μελών της.

Αναλυτικότερα, η υπουργική απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής Μεταλλουργίας, προβλέπει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 15 και το Παράρτημα ΣΤ, της ανωτέρω Επενδυτικής Συμφωνίας, ισχύουν τα ακόλουθα:

Η Επιτροπή Μεταλλουργίας λειτουργεί ως εξής:

(i) Τα μέλη της Επιτροπής Μεταλλουργίας υποχρεούνται να τηρούν εμπιστευτικά οποιαδήποτε εμπορικά απόρρητα, εμπορικά ευαίσθητες, εμπιστευτικές ή/ και αποκλειστικής ιδιοκτησίας πληροφορίες που λαμβάνουν υπό την ιδιότητά τους ως μέλη της Επιτροπής Μεταλλουργίας κατ’ αναλογία με όσα προβλέπονται στο Άρθρο 28 (Εμπιστευτικότητα) της Σύμβασης.

Τα Μέρη δύνανται οποτεδήποτε να ανακαλούν ή να αντικαθιστούν τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή Μεταλλουργίας με προηγούμενη σχετική γνωστοποίηση προς το άλλο Μέρος. Κάθε εκπρόσωπος στην Επιτροπή Μεταλλουργίας μπορεί να ορίζει και να ανακαλεί έναν αναπληρωτή (που μπορεί να είναι κάποιος άλλος εκπρόσωπος του ίδιου Μέρους) με τον ίδιο τρόπο. Αν ένας εκπρόσωπος έχει κώλυμα (και ο εκπρόσωπος του άλλου Μέρους δεν αντιτίθεται στη δήλωση του αναπληρωτή ότι ο εκπρόσωπος έχει κώλυμα) ο αναπληρωτής του έχει τα ίδια δικαιώματα και εξουσίες με τον εκπρόσωπο.

Με την επιφύλαξη των διατάξεων της Σύμβασης, τα μέλη της Επιτροπής μεταλλουργίας μπορούν να εφαρμόζουν διαδικασίες και πρακτικές για τη λειτουργία της Επιτροπής Μεταλλουργίας που κρίνουν ενδεδειγμένες οποτεδήποτε.

 Οι αποφάσεις της Επιτροπής Μεταλλουργίας πρέπει να είναι ομόφωνες.

Προς άρση κάθε αμφιβολίας, τα μέλη της Επιτροπής Μεταλλουργίας μπορούν να αποδέχονται ή να απορρίπτουν κάθε πρόταση ή ζήτημα που υποβάλλεται ενώπιον της Επιτροπής Μεταλλουργίας κατά τη διακριτική τους ευχέρεια.

Η Επιτροπή Μεταλλουργίας συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αξιολόγησης της Μεταλλουργίας, μετά δε από συναφή γραπτή αίτηση οποιουδήποτε από τα Μέρη μπορεί να συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες.

Κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταλλουργίας πραγματοποιείται στα γραφεία της Εταιρείας στην Αθήνα, στην Ελλάδα ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο στην Αθήνα, κατόπιν εύλογης γραπτής αίτησης του Δημοσίου και εξασφάλισης από το τελευταίο διαθεσιμότητας του τόπου αυτού τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη Συνεδρίαση.

Τα μέλη της Επιτροπής Μεταλλουργίας δικαιούνται να συμμετέχουν στη συνεδρίαση τηλεφωνικά ή με χρήση κάθε άλλης εύλογης μορφής τηλεπικοινωνίας. Ο γραμματέας της Επιτροπής Μεταλλουργίας τηρεί τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης, τα οποία ελέγχονται και εγκρίνονται από την Επιτροπή Μεταλλουργίας κατά την έναρξη της επόμενης συνεδρίασης.

Απαρτία για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταλλουργίας υπάρχει όταν παρίστανται σε αυτήν τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος του Δημοσίου και ένας εκπρόσωπος της Εταιρείας. Εάν δεν υπάρχει απαρτία, η συνεδρίαση αναβάλλεται και συγκαλείται εκ νέου την επόμενη Εργάσιμη Ημέρα στην ίδια ώρα και τόπο.

Η εν λόγω συνεδρίαση λογίζεται ότι βρίσκεται σε απαρτία εφόσον συμμετέχουν τουλάχιστον δύο (2) μέλη της Επιτροπής Μεταλλουργίας στη συνεδρίαση, ακόμη και αν τα μέλη αυτά είναι εκπρόσωποι μόνο του Δημοσίου ή της Εταιρείας.

Εάν η Επιτροπή Μεταλλουργίας, εντός της περιόδου που αναφέρεται στο Άρθρο 15.2(γ) της περιγραφόμενης στο στοιχείο 8 του προοιμίου Επενδυτικής
Συμφωνίας:

(α) αποφασίσει ομόφωνα να εγκρίνει την Πρόταση Μεταλλουργίας κατά την Περίοδο Αξιολόγησης της Μεταλλουργίας, τότε εφαρμόζεται το Άρθρο 15.4 (Διακριτική Ευχέρεια του Υπουργού).

(β) δεν λάβει ομόφωνη απόφαση για την έγκριση της Πρότασης Μεταλλουργίας κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αξιολόγησης της Μεταλλουργίας, τότε:

Η Εταιρεία ερευνά κάθε επιστημονική εξέλιξη που μπορεί να επιτρέψει τη χρήση άλλων μεθόδων επεξεργασίας για την κατασκευή του Εργοστασίου Μεταλλουργίας και υποβάλλει στην Επιτροπή Μεταλλουργίας εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη της περιόδου που αναφέρεται στο Άρθρο 15.2(γ) ανωτέρω, έκθεση σχετικά με τις εν λόγω εξελίξεις ως συμπλήρωμα στην Πρόταση Μεταλλουργίας.

Εάν, εντός ενός μηνός από την υποβολή της συμπληρωματικής πρότασης που αναφέρεται ανωτέρω, η Επιτροπή Μεταλλουργίας αποφασίσει ομόφωνα να εγκρίνει την Πρόταση Μεταλλουργίας, όπως συμπληρώθηκε, τότε εφαρμόζεται το Άρθρο 15.4 (Διακριτική Ευχέρεια του Υπουργού). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η Εταιρεία έχει το δικαίωμα να επαναλάβει τη διαδικασία του Άρθρου 15 της Επενδυτικής Συμφωνίας οποιαδήποτε χρονική στιγμή.….].

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Παράρτημα ΣΤ, με τίτλο «Κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή Μεταλλουργίας», η Επιτροπή Μεταλλουργίας κατά την αξιολόγηση της Πρότασης Μεταλλουργίας, λαμβάνει υπόψη της τα ακόλουθα:

1. Τον προτεινόμενο σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εργοστασίου Μεταλλουργίας.

2. Τον πιθανό περιβαλλοντικό αντίκτυπο του Εργοστασίου Μεταλλουργίας.

3. Τη συμμόρφωση με περιβαλλοντικά αποδεκτές τεχνολογίες που συστήνονται και γίνονται αποδεκτές από: Την Έκθεση Πολιτικής του Κέντρου Κοινής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Έγγραφο Αναφοράς σχετικά με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (Best Available Techniques, BAT) για τη Διαχείριση Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας σύμφωνα με την Οδηγία 20056/21/ΕΚ», και Την Έκθεση Πολιτικής του Κέντρου Κοινής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Έγγραφο Αναφοράς σχετικά με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (Best Available Techniques, BAT) για τη Βιομηχανία ΜηΣιδηρούχων Μετάλλων».

4. Την προετοιμασία που πρέπει να είναι συνεπής με τα Αποδεκτά Βιομηχανικά Πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της καταλληλότητας της Πρότασης Μεταλλουργίας προκειμένου να: α) Καθίσταται δυνατή η πιθανολόγηση από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της προτεινόμενης επένδυσης, και β) Καθίσταται δυνατή η εκτίμηση και η αξιολόγηση του αν η Πρόταση Μεταλλουργίας είναι εφαρμόσιμη από τεχνική
και οικονομική άποψη.

5. Την προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου Μεταλλουργίας.

6. Το εφαρμοστέο Δίκαιο και το ρυθμιστικό πλαίσιο που εφαρμόζονται κατά την υλοποίηση της Πρότασης Μεταλλουργίας, συμπεριλαμβανομένου του αν οι σχετικές Απαιτούμενες Άδειες είναι πιθανό: (i) να εκδίδονται σε εύλογο χρονικό διάστημα, ή (ii) να περιλαμβάνουν προϋποθέσεις που θα δυσχέραιναν την εφαρμογή της Πρότασης Μεταλλουργίας.

7. Την επάρκεια των προσδοκώμενων οικονομικών ροών από την εφαρμογή της Πρότασης Μεταλλουργίας, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς σε παρόμοια έργα διεθνώς, η οποία αποδεικνύεται με τεχνική έκθεση που καταρτίζεται βάσει των Αποδεκτών Βιομηχανικών Προτύπων.

8. Τις πιθανότητες χρηματοδότησης της Πρότασης Μεταλλουργίας μέσω δανείου περιορισμένης αναγωγής με εμπορικά εύλογους όρους.

9. Όποιο άλλο τεχνικό, νομικό, οικονομικό, εμπορικό ή άλλο θέμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα της Εταιρείας στην εφαρμογή της Πρότασης Μεταλλουργίας.

Διαβάστε επίσης:

Το αλουμίνιο στις κρίσιμες πρώτες ύλες της Ευρώπης – Νίκη Eurometaux και Ευάγγελου Μυτιληναίου

Τιμολόγια ρεύματος: Μετά τις επιδοτήσεις το χάος – Τι θα γίνει από Οκτώβριο

Ποιος θα πληρώσει ακριβά τις μηδενικές τιμές ρεύματος; Οι ευθύνες του ΑΔΜΗΕ