Τέσσερις νέοι διαγωνισμοί για γεωθερμικά πεδία προετοιμάζονται από το Υπουργείο Ενέργειας, το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται γεωθερμικά πεδία εθνικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία ρευστού άνω των 90°C) στις εξής περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα :

1. Λεκάνη Δέλτα Νέστου (περιοχή Χρυσούπολης-Ερατεινού, Κεραμωτής και Κόλπου Καβάλας)
2.Λεκάνη Δέλτα Έβρου μεταξύ Αλεξανδρούπολης και ποταμού Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Αρίστηνου – Αλεξανδρούπολης
3.Κεντρικό και νότιο τμήμα λεκάνης Στρυμόνα
4. Περιοχή Ακροποτάμου Καβάλας
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την περιοχή του Σπερχειού με το υπουργείο να το εξετάζει γενικότερα εάν είναι ώριμη για να συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό.
Η ανάπτυξη νέων γεωθερμικών πεδίων, αποτελεί μια από τις στρατηγικές του ΥΠΕΝ για την προώθηση των ΑΠΕ. Οι άλλοι τομείς που περιλαμβάνει η στρατηγική του αφορούν το Υδρογόνο, την ανάπτυξη επενδύσεων στη Δέσμευση Άνθρακα και την Αποθήκευση Ενέργειας, και στη διευκόλυνση των αιολικών πάρκων.

Το θεσμικό πλαίσιο

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο,   τα γεωθερμικά πεδία θα διακρίνονται σε τοπικού (θερμοκρασία ρευστού 30-90°C) και εθνικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία ρευστού άνω των 90°C). Επιπρόσθετα, οι ευρύτεροι χώροι μέσα στους οποίους υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας γεωθερμικού δυναμικού θερμοκρασίας έως90°Cκαι δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί με ΦΕΚ, ονομάζονται περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος.

1

Η ελάχιστη θερμοκρασία καθορισμού γεωθερμικού δυναμικού είναι οι 30°C. Ως φορέας διαχείρισης των τοπικών γεωθερμικών πεδίων (θερμοκρασία ρευστού 30-90°C), είναι  η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναλαμβάνοντας ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση δικαιώματος μίσθωσης στους ενδιαφερόμενους.

Στα τοπικού ενδιαφέροντος πεδία, η διαδικασία διαγωνισμού προκαλείται πλέον με αίτηση του ενδιαφερομένου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχωρεί σε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, διάρκειας 30 ημερών, από την ημέρα που εκδηλώνεται ενδιαφέρον.

Στα εθνικού ενδιαφέροντος γεωθερμικά πεδία (θερμοκρασία ρευστού άνω των 90°C), η αρμοδιότητα προκήρυξης διαγωνισμού και σύναψης σύμβασης μίσθωσης ανήκει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η γεωθερμική ενέργεια

Σε αντίθεση με ορισμένες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γεωθερμική ενέργεια είναι πάντα διαθέσιμη, 24 ώρες το 24-ωρο, πολύ χαμηλού κόστους μη ραδιενεργή και με μηδενικές εκπομπές προς το περιβάλλον. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη γεωθερμία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πράσινου υδρογόνου, όπως επίσης γλυκού νερού, που ομοίως μπορεί να είναι ένα υποπροϊόν των γεωθερμικών συστημάτων παραγωγής.

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και ποικιλοτρόπως στην οικονομική ανάπτυξη ευρύτερων περιοχών και στη δημιουργία πυρήνων οικονομικής δραστηριότητας.

Ενδεικτικά, η ανάπτυξη της γεωθερμίας μπορεί να συμβάλει:

  • στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο
  • στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • στη μείωση χρήσης ορυκτών καύσιμων σε εθνικό επίπεδο
  • στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
  • στην αειφόρα ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών
  • στην παραγωγή εκτός εποχής αγροτικών προϊόντων
  • στη μείωση εισαγωγών και στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε εθνικό επίπεδο
  • στην περαιτέρω αύξηση του ιαματικού τουρισμού