Παρατείνεται για τρία χρόνια μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2025 η ζωή των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μελίτης 1 και Άγιος Δημήτριος 3, 4 που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αποσυρθούν το 2022, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΝ.”

Με την απόφαση αυτή παίρνει σάρκα και οστά το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης, που αποφασίστηκε το καλοκαίρι, που προβλέπει τη χρήση λιγνίτη για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και τη μείωση των τιμών ενέργειας.

1

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση με ημερομηνία 14/12/2022,  δίνει 30.832 ώρες συνολικά από 01.08.2021 έως την 31-12-2025 στον Μελίτη και 32.707 ώρες συνολικά για κάθε μια από τις Μονάδες III, IV, στον Άγιο Δημήτριο από 01.08.2021 έως την 31-12- 2025. Εκτιμάται ότι ήδη από την 01.08.2021 μέχρι σήμερα κάθε μία από τις τρεις μονάδες έχει ήδη κάνει 13.000 ώρες λειτουργίας και επομένως έχουν επιπλέον από 20.000 ώρες περίπου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι όταν μια μονάδα είναι σε πλήρη λειτουργία μια μονάδα χρειάζεται 8.000 ώρες/ετησίως.

Με την κίνηση αυτή, επομένως, δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν οι τρεις μονάδες της ΔΕΗ πλήρως, υποστηρίζοντας τις ανάγκες της χώρας  σε φθηνή λιγνιτική ενέργεια και αναβάλλοντας στην πράξη το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες οκτώ μέρες το μέσο όρο συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα κυμαίνεται στο 22%. Στις 10 Δεκεμβρίου μάλιστα έφτασε στο 31%.

Ο λιγνίτης υποκαθιστά το φυσικό αέριο

 Η συμβολή του λιγνίτη είναι σημαντική για να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και να μειωθούν οι τιμές ενέργειας.

Αυτό εξάλλου είχε τονίσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο mononews.gr  πριν λίγους μήνες. Ειδικότερα, είχε πει: «Όσο είναι ακριβότερο το φυσικό αέριο και είναι συμφερότερο να δουλεύει ο λιγνίτης, θα έχουμε στροφή στο λιγνίτη”. “Εμείς, έχουμε ήδη λάβει μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου και τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, πολύ πιο πριν μας το ζητήσει η Επιτροπή και το σχέδιο της κυβέρνησης  είναι η αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο 17-20% στο ενεργειακό μίγμα μπορεί να φέρει διπλάσια μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου από αυτή που ζητάει η Κομισιόν”.

Είχε τονίσει ότι το κλειδί για την αποτελεσματική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας, είναι ο λιγνίτης και η κυβέρνηση έχει ζητήσει από η ΔΕΗ για τα επόμενα 2-3 χρόνια να επιμηκύνει τη χρήση λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας. Με το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης που έχουμε εκπονήσει,  προέβλεψε παρεμβάσεις που μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η μείωση που εισηγείται η Κομισιόν για την Ελλάδα είναι 6 TWH (τεραβατώρες) φυσικού αερίου ή 3 TWH ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Αν ο λιγνίτης να φτάσει στο 17-20% συμμετοχής στο ενεργειακό μίγμα από 5% που ήταν, τότε από 2,5 TWH ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα φτάσουμε στις 9 TWH και έτσι αυξάνοντας κατά 6 TWH  την ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, θα χρειαστούμε 12 TWH φυσικού αερίου λιγότερο, ποσότητα διπλάσια  από αυτή που ζητάει να περικόψουμε η Κομισιόν.

Ο υπουργός είχε πει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα μπορέσει η ΔΕΗ να πιάσει το στόχο 20% στο λιγνίτη, κάτι που ήδη συμβαίνει όταν είναι απαραίτητο.

Αντίστοιχη η τάση στην Ευρώπη

Η στροφή στη λιγνιτική ενέργεια στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη το 2022. Στη Γερμανία, που είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο στόλο λιγνιτικών μονάδων, η παραγωγή από λιγνίτη αυξήθηκε κατά 24% από χρόνο σε χρόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2022, λόγω κυρίως των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και συνδυασμό με την προγραμματισμένη μείωση-απόσυρση των πυρηνικών μονάδων. Αντίστοιχα η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη αυξήθηκε στην Πολωνία κατά 5% από χρόνο σε χρόνο, υποστηριζόμενη από τη μικρότερη ηλεκτροπαραγωγή με αέριο. Στην περίπτωση της Τσεχίας, η λιγνιτική παραγωγή αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τα εν λόγω 3 κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 82% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η λιγνιτική παραγωγή στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 μειώθηκε κατά 16% από χρόνο σε χρόνο στη βάση της μειωμένης λιγνιτικής ισχύος, αυξήθηκε η παραγωγή με καύσιμο το πετρέλαιο και συνάμα βελτίωση υπήρξε στην παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με μια μικρή μείωση στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Στον αντίποδα κινήθηκε η γειτονική χώρα Βουλγαρία που μέτρησε +55% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Η απόφαση στην Ελλάδα για τη στροφή στο λιγνίτη, ελήφθη τον Ιούλιο του 2022.