ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δρ. Βασίλης Γρηγορίου (Advent Technologies): Με τη συμφωνία με την BASF θα επιταχύνουμε την ηλεκτροκίνηση
Έξι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας είναι μεταξύ των 56 ευρωπαϊκών εταιρειών που αξιολογήθηκαν θετικά και εντάχθηκαν στη λίστα IPCEI ME/CT, που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες.
Πρόκειται για τις εταιρείες Sunlight, Ansys, Nanometrisis, Akronic, Applied Materials, Cognitive Innovation, οι οποίες πραγματοποιούν καινοτόμα projects που πληρούν τα κριτήρια κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και επομένως θα χρηματοδοτηθούν με τους προνομιακούς όρους των έργων αυτών.
Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ένα σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος («ΣΕΚΕΕ») για τη στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης της μικροηλεκτρονικής και των τεχνολογιών επικοινωνιών σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα.
Το έργο, με την ονομασία «ΣΕΚΕΕ ME/CT», εκπονήθηκε και κοινοποιήθηκε από κοινού από δεκατέσσερα κράτη μέλη: Αυστρία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία.
Τα κράτη μέλη θα διαθέσουν δημόσια χρηματοδότηση ύψους έως και 8,1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να αποδεσμεύσει επιπλέον 13,7 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτού του ΣΕΚΕΕ 56 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων («ΜΜΕ») και νεοφυών επιχειρήσεων, θα αναλάβουν 68 έργα.
Τα πρώτα νέα προϊόντα μπορούν να εισαχθούν στην αγορά ήδη από το 2025 και η ολοκλήρωση του συνολικού έργου προγραμματίζεται για το 2032, με χρονοδιαγράμματα που διαφέρουν ανάλογα με το έργο και τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 8.700 άμεσες θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερες έμμεσες.
ΣΕΚΕΕ ME/CT
Το ΣΕΚΕΕ ME/CT αφορά έργα έρευνας και ανάπτυξης που καλύπτουν τη μικροηλεκτρονική και τις τεχνολογίες επικοινωνιών σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, από τα υλικά και τα εργαλεία έως τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες κατασκευής μικροκυκλωμάτων.
Τα έργα αυτά αποσκοπούν στη διευκόλυνση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού με τους εξής τρόπους: i) δημιουργία καινοτόμων λύσεων μικροηλεκτρονικής και επικοινωνιακών λύσεων, και ii) ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών ηλεκτρονικών συστημάτων και μεθόδων παραγωγής που εξοικονομούν πόρους. Θα συμβάλουν στην τεχνολογική πρόοδο πολλών τομέων, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών (5G και 6G), της αυτόνομης οδήγησης, της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής υπολογιστικής. Θα στηρίξουν επίσης τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, διανομή και χρήση ενέργειας κατά την πράσινη μετάβασή τους.
- Τα 68 έργα που αποτελούν μέρος του ΣΕΚΕΕ είναι όλα εξαιρετικά φιλόδοξα, καθώς αποσκοπούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών που υπερβαίνουν αυτές που προσφέρει σήμερα η αγορά και θα επιτρέψουν σημαντικές βελτιώσεις, ιδίως στους τομείς των αισθητήρων, των επεξεργαστών υψηλών επιδόσεων, των μικροεπεξεργαστών, συμπεριλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης, των ενεργοποιητών και των μέσων επικοινωνίας για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων.
- Το ΣΕΚΕΕ ενέχει επίσης σημαντικούς τεχνολογικούς και οικονομικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, η δημόσια στήριξη είναι απαραίτητη για την παροχή κινήτρων στις εταιρείες ώστε να πραγματοποιήσουν την επένδυση.
- Οι ενισχύσεις σε μεμονωμένες επιχειρήσεις περιορίζονται σε ό,τι είναι αναγκαίο, αναλογικό και δεν στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό. Ειδικότερα, η Επιτροπή επαλήθευσε ότι τα συνολικά προβλεπόμενα μέγιστα ποσά των ενισχύσεων είναι σύμφωνα με τις επιλέξιμες δαπάνες των έργων και τα ελλείμματα χρηματοδότησής τους. Επιπλέον, εάν κάποια μεγάλα έργα στο πλαίσιο του ΣΕΚΕΕ αποδειχθούν πολύ επιτυχή και αποφέρουν επιπλέον καθαρά έσοδα, οι εταιρείες θα επιστρέψουν στο αντίστοιχο κράτος μέλος μέρος της ενίσχυσης που έλαβαν (μηχανισμός ανάκτησης).
- Οι συμμετέχουσες εταιρείες που λαμβάνουν τη δημόσια στήριξη θα διαδώσουν ευρέως τα αποτελέσματα του έργου στην ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία, πέραν των συμμετεχουσών εταιρειών και χωρών που συμμετέχουν στο ΣΕΚΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω συνεδρίων, δημοσιεύσεων, πρόσβασης σε πιλοτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις παραγωγής ή μέσω χορήγησης άδειας εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, πράγμα που θα έχει θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Χρηματοδότηση, συμμετέχοντες και δομή του ΣΕΚΕΕ
Το ΣΕΚΕΕ περιλαμβάνει 68 έργα από 56 εταιρείες. Αυτοί οι άμεσοι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν στενά μέσω περισσότερων από 180 προβλεπόμενων διασυνοριακών συνεργασιών.
Τα 68 έργα αποτελούν μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος του ΣΕΚΕΕ ΜΕ/CT, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 30 συνεργαζόμενοι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ερευνητικών οργανισμών και εταιρειών που βρίσκονται σε πέντε επιπλέον κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Ουγγαρία, Λετονία, Πορτογαλία και Σλοβενία) και στη Νορβηγία.
Η δημόσια στήριξη έργων που τελούν υπό τη διαχείριση ερευνητικών οργανισμών δεν απαιτεί την έγκριση της Επιτροπής, δεδομένου ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ενίσχυση.
Οι εταιρείες, οι οποίες ζητούν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης, μπορούν να λάβουν τη δημόσια στήριξη βάσει του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία, η οποία, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή για έγκριση. Τα καινοτόμα έργα τους δεν θεωρούνται μέρος του ΣΕΚΕΕ.
Διαβάστε επίσης:
ΡΑΕ – Τιμολόγια ρεύματος: Ποιες επιλογές με ή χωρίς ρήτρα θα έχουμε από 1η Οκτωβρίου
GREGY: Τέλος του μήνα η απόφαση για την ένταξη στη λίστα των PCI/PMI
Hapag-Lloyd: Αύξησε κατά 3% τους ναύλους που διαμορφώθηκε στα 1.324 δολάρια
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και ετοιμάζεται για τον «χρυσό αιώνα» των ΗΠΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Ποιες Επιτροπές συγκροτούνται
- ΠΑΣΟΚ: Ας μην κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμασώντας την ίδια καραμέλα
- Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας – Πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι στον Τραμπ