Όλο και περισσότερη πίεση έχει αρχίσει να ασκεί το Κογκρέσο στις κινεζικές εταιρείες, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τους οικονομικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, την Παρασκευή ψηφίστηκε νομοθεσία η οποία  επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση εταιρειών από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το Nasdaq, εφόσον οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν καταφέρουν να επανεξετάσουν πλήρως τα αναγκαία ελεγκτικά έγγραφα.

1

Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Λογιστικής Εποπτείας των Εταιρειών Δημοσίου Ενδιαφέροντος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά απέκτησε επαρκή πρόσβαση σε έγγραφα ελέγχου από εταιρείες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Εντούτοις, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διερευνούν την κατάσταση και θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στάση τους

Οι διαφωνίες της Κίνα και των ΗΠΑ για το εν λόγω θέμα μετρούν χρόνια, με το Πεκίνο πλέον να ανησυχεί για την εθνική του ασφάλεια. Η τελευταία διάταξη, που περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο κρατικής χρηματοδότησης 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, επιταχύνει τη διαδικασία διαγραφής των εταιρειών από τις αμερικανικές αγορές στα δύο χρόνια από τα τρία που ήταν προηγουμένως, πράγμα που θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 200 εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ.

“Παλεύω για περισσότερη λογοδοσία για τις εταιρείες από το εξωτερικό που χρησιμοποιούν αμερικανικά κεφάλαια”, δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι, που πίεσε για την αλλαγή, σε μια δήλωση. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αποκτούν επιτέλους τη δύναμη να “υπενθυμίζουν στην Κίνα ότι το να παίζεις το παιχνίδι με βάση τους κανόνες δεν είναι προαιρετικό”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει σύντομα τη νομοθεσία.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» σε σχέση με τον κορονοϊό επισημαίνει η σουηδική προεδρία